
”Sæt dig ned – lyt - gå hjem – læs – og så igen. Sådan er undervisningsformen på flere af de store uddannelser på universiteterne. Det er godt for nogen, men ikke for mig. Jeg har brug for mere praksisrettet undervisning. Jeg lærer bedst, når teorien hænger sammen med praksis,” siger 23-årige Julie Brinch Sørensen, der i dag læser til professionsbachelor i Skat på VIA. Hun fortæller, hvordan undervisningen hele tiden tager udgangspunkt i virkeligheden.
”Vi arbejder casebaseret. Efter vi er blevet undervist i forskellige teorier, arbejder vi stoffet godt igennem og har muligheden for at komme ind til kernen af indholdet. Og er der noget, vi ikke forstår, er der altid tid og plads til spørgsmål og debat,” siger Julie, der fortæller videre, at pensum på uddannelsen er det samme som på HA(jur.)
”For mig er den store forskel undervisningsformen og så, at vi ikke er så mange. Den enkelte kan løftes til det individuelle niveau, der passer til vedkommende, for det er der plads til. Og så er vi ikke flere end, at alle kender alle, og underviserne kender os alle sammen,” siger Julie.
Ved siden af studiet har Julie arbejde som studentermedarbejder i Skatteafdelingen hos Danish Crown. Det er hun rigtig glad for, blandt andet fordi jobbet i høj grad er studierelevant.
”Hver dag arbejder jeg med studierelevante emner. Og det jeg lærer på uddannelsen, får Danish Crown jo også gavn af. Det hænger bare godt sammen,” siger Julie, der uddyber og fortæller, at hun lærer mange facetter af sit fag i studenterjobbet. Fx, hvordan de bruger økonomien til at sikre, at reglerne bliver overholdt.
Karrierefremmende
”Jeg er vild med, hvordan de to fag spiller sammen. Fx hvordan økonomiske forhold til enhver tid skal være i overensstemmelse med reglerne på området. I min afdeling består en stor del af opgaverne i at sikre, at Danish Crown til enhver tid overholder både national og international skattelovgivning. En af de store opgaver er at sikre, at vi internt i koncernen handler på armslængde, altså på samme vilkår som, hvis man handler med en ekstern,” siger Julie, der fortæller videre, at hun ikke er i tvivl om, at samspillet mellem uddannelse og erhvervsliv er med til at styrke hendes karrieremuligheder fremover.
”Jeg har flere områder på arbejdet, der er mit eget ansvar. Og jeg bliver kastet ud på dybt vand ind imellem, men der er altid nogen til at hjælpe, hvis jeg får brug for det. De viser mig tillid, og det støtter mig i høj grad både i mit arbejde og min uddannelse,” siger Julie. Fordi hun har læst de to år på HA(jur.) er der flere fag, hun får merit for, og derfor har hun mere tid end normalt til at arbejde ved siden af uddannelsen.

Både det private og det offentlige
De færdiguddannede fra Professionsbachelor i skat får oplagt arbejde inden for Skatteforvaltningen, der over tre år er i gang med at rekruttere ca. 3.000 medarbejdere. Men uddannelsen retter sig også mod det private arbejdsmarked, hvor flere af de studerende både kan komme i praktik og efterfølgende få arbejde. På spørgsmålet om, hvor hun ser sig selv som færdiguddannet, svarer Julie, at hun drømmer om at gå virksomhedsvejen.
”Jeg kan godt se mig selv som mellemleder i en større dansk virksomhed – i deres skatteafdeling eller inden for strategi- og forretningsudvikling. Jeg vil gå karrierevejen, og jeg mener, at der er langt større mulighed for at dyrke karrieren inden for det private,” afslutter Julie.