Jeg kunne godt lide tal og jura

Mark er uddannet professionsbachelor i skat, og arbejder nu som fuldmægtig i Skattestyrelsen i Horsens. 

Skat Herning

I 2019 startede det første hold på Professionsbachelor i skat på VIA University College i Herning. Holdet dimitterede i januar 2023. Én af dem var Mark, som nu arbejder med selskabsskat i Skattestyrelsen i Horsens, og han er rigtig godt tilfreds med sit uddannelsesvalg.

Da Mark skulle finde frem til hvilken uddannelse, han skulle læse, søgte han efter en uddannelse med tal og jura.

"Jeg kiggede på uddannelser på nettet, og midt i søgningen dukkede Professionsbachelor i skat op, og det matchede med mine interesser. Gennem uddannelsen er interessen for skat bare blevet større. Skat er et stort område og indeholder mange forskellige områder, man kan nørde ned i og dygtiggøre sig indenfor," siger Mark.

"Jeg kan godt lide kombinationen af tal og lovgivning, det har man ikke særligt ofte andre steder. Andre steder er det udelukkende jura eller udelukkende tal. Samspillet er spændende - at fortolke på juraen og derudfra kan gøre noget regnskabsmæssigt ud fra fortolkningen af lovgivningen," siger Mark.

Praktik blev til studiejob og fastansættelse

Under uddannelsen til Professionsbachelor i skat er de studerende i et halvt års praktik. Det kan fx være i private revisionsfirmaer, i landbrugsrådgivning, i banker eller i Skatteforvaltningen. Mark valgte at komme i praktik i Skattestyrelsen i Horsens, fordi han i løbet af uddannelsen fandt ud af, at faget selskabsskat var enormt spændende. Og han er efterfølgende blevet ansat i samme afdeling.

"Faget selskabsskat fangede min interesse, og derfor ønskede jeg at komme i praktik i Horsens, hvor jeg sidder med opgaver inden for selskabsskabsskat," siger Mark, der nu er ansat som fuldmægtig, og i dag sidder med blandt andet skattekvittancer i forbindelse med, at et selskab ophører. Her gennemgår de et selskabs regnskab fra de seneste 3 år og kontrollerer, om der er solgt driftsmidler og tjekker at afståelse af aktiver er opgjort korrekt.

"Jeg synes, det er spændende, at der er så meget kringlet lovgivning på skatteområdet, og jeg har fundet stor interesse i at sætte mig ind i det. En arbejdsopgave omkring et enkelt selskab kan omfatte 10 forskellige lovgivninger, fordi selskabet måske har ejendomme og aktier. Derfor skal man finde svaret i forskellige lovgivninger. Så man skal holde tungen lige i munden," siger Mark.

Vekselvirkning mellem forelæsning og opgaveløsninger

I løbet af uddannelsen lærer de studerende at varetage forskelligartede skattefaglige og regnskabsfaglige opgaver. Der er fag som personbeskatning, selskabsskat, formueret, økonomi, regnskab, forvaltningsret, international skat og kommunikation. Undervisningen foregår som en vekselvirkning mellem forelæsning og praksisrelateret opgaveløsning. Og særligt denne vekselvirkning understreger Mark har været meget gavnlig for hans læring inden for skatteområdet.

"En af de gode ting er, at der er meget praksis med i undervisningen. Det er ikke kun tavleundervisning, vi sidder også selv med opgaver, der relaterer sig til praksis. Så det har hjulpet mig meget, at have praksis-opgaver i undervisningen og dermed have fingrene i det. Som ny medarbejder kan man lettere og hurtigere se fejl i regnskaber, fordi vi har fået en god forståelse for regnskaber og årsopgørelser, fordi vi har arbejdet med det i timerne. Og som ny medarbejder er det lettere at komme i gang - du har et forspring, fordi du forstår mange ting på forhånd," siger Mark.

Jura og økonomi hænger sammen

På Professionsbachelor i skat er der et helt særligt fokus på at få jura og økonomifagene til at spille sammen med praksis-relaterede opgaver. Det sikrer, at de studerende får indsigt i praksis allerede fra starten af deres uddannelse, så læringen og overgangen til arbejdsmarkedet bliver så god som mulig. Mark fortæller i den forbindelse:

"Særligt praktikken overraskede mig, da det gav mig mere selvtillid, og jeg lærte at stole mere på mig selv. Én ting er at forstå lovgivningen i at opgøre en ejendomsavance, men at kunne gøre det, er noget helt andet. Og den fordel har vi fået med, fordi vi har prøvet det i undervisningen".

Never ending faglig udvikling

Som dimittend fra Professionsbachelor i skat er der mange karrieremuligheder såvel inden for den offentlige sektor i blandt andet Skatteforvaltningen, som på det private arbejdsmarked. Fx i  banker, landbrugsrådgivning og i revisionsbranchen. Og der er stor rift om dimittender fra Professionsbachelor i skat, netop fordi der er efterspørgsel på medarbejdere, der er dygtige til skattefaglige arbejdsopgaver.

"Jeg kunne godt tænke mig at læse videre, for nu er jeg alligevel blevet fanget af det her skat - det er et spændende og mega kompliceret område. Du vil aldrig kunne vide alt om skat, så du kan blive ved med at tage nye kurser og nye uddannelser. På sigt kunne jeg godt tænke mig at læse en master i skat også. Jeg har ikke specifikke overvejelser om særlige jobs, men mere fokus på den personlige og faglige udvikling inden for skatteområdet," siger Mark, der slutter af med at anbefale andre at tage en professionsbacheloruddannelse i skat. 

"Du kan blive ved med at dygtiggøre dig inden for skatteområdet - den der videreudvikling er vigtig at huske på. Og man kan specialisere sig inden for mange områder inden for skatten. Det er én af de ting, jeg godt kan lide – den der faglige udvikling er never ending.