38-årige Charlotte Jarsskov er netop startet på 3. semester på socialrådgiveruddannelsen på VIAs campus i Holstebro. Noget Charlotte ikke havde set komme, da hun for år tilbage arbejdede som selvstændig frisør og elskede sit fag. ”Jeg blev, på grund af en skulderskade, nødt til at finde mig en anden vej. Jeg kunne simpelthen ikke holde til at have et fysisk krævende arbejde længere” fortæller Charlotte, som privat bor i Sunds udenfor Herning med sin mand og deres to drenge. ”Jeg elskede mit job som frisør. Jeg elskede at have med mennesker at gøre, at være kreativ og finde gode løsninger for folk. Så det vendte jo lidt om på vores hverdag som familie at jeg måtte stoppe, og jeg havde travlt med at finde min nye vej – simpelthen i frygt for helt at gå i stå eller falde i et mentalt hul”. Heldigvis flaskede tingene sig for Charlotte, som hurtigt blev præsenteret for socialrådgiveruddannelsen gennem et forløb ved en sagsbehandler i kommunen.
Fortsat et arbejde med mennesker
Det vigtigste for Charlotte, da hun stod over for at skifte spor i sit professionelle liv, var, at hun fortsat kunne have et arbejde med fokus på mennesker. ”Jeg elskede, at jeg hver dag havde forskellige mennesker i frisørstolen, og jeg kunne ikke se mig selv i et arbejde, hvor det at tale med mennesker ikke var en del af min arbejdsdag. Som socialrådgiver er du i tæt kontakt med alle slags mennesker, og jeg er ikke begrænset af mine fysiske udfordringer.” siger Charlotte.
Charlotte stod, på grund sin fysiske begrænsninger med en dårlig skulder, overfor ikke at kunne varetage et almindeligt job igen. "Jeg kom i et forløb med jobcenteret, og her hjalp min sagsbehandler mig til at få øjnene op for mine muligheder inden for socialrådgiverfaget. Jeg har fået en masse hjælpemidler og en sekretær på skolen, som hjælper mig med at tage mine noter. Så nu kan jeg det samme, som alle mine medstuderende på uddannelsen. Og jeg ser ikke længere ind i en fremtid som hverken flexarbejder eller førtidspensionist." fortæller Charlotte.
Tilbage til skolebænken efter mange år
Charlotte måtte en tur forbi VUC, for at kunne søge ind på uddannelsen til socialrådgiver. ”Det var selvfølgelig lige et ekstra år på skolebænken, men for mig var det den perfekte overgang til at skulle vænne mig til at være studerende. Det var jo mange år siden, jeg havde skrevet stil, sat kommaer og havde siddet stille til undervisning. Så året på VUC var helt sikkert med til at ruste mig til at starte på VIA - det gjorde mig studieparat.” fortæller Charlotte, som med en erhvervsuddannelse i bagagen måtte supplere med flere fag, før hun kunne søge ind på socialrådgiveruddannelsen. Ifølge Charlotte skal man ikke lade sig skræmme af udfordringer som manglende fag eller adgangskrav, men tvært imod forsøge at se det, som et led i processen, som får dig tættere på dit endelige mål.
En alsidig uddannelse med plads til alle
”På uddannelsen er vi en virkelig bred skare af mennesker, og det er en stor styrke i hverdagen på studiet. Der er unge, som lige er kommet fra gymnasiet, folk oppe i 50’erne og alt derimellem.” siger Charlotte, som har fundet det som en styrke at have medstuderende at spejle sig i, som er nogenlunde samme sted i livet som hende selv.
”Vi kan alle bidrage med hver vores til undervisningen. Nogle er skarpe på det tekniske i fx opgaveskrivning, mens andre har en værdifuld erfaring fra tidligere jobs, som også bidrager til diskussioner på klassen og i opgaveløsningen.” fortæller Charlotte, som ser netop diversiteten som en af de største fordele ved uddannelsen, som i høj grad handler om at rumme forskellighed og ser mennesker for dem, de er. "Uddannelsen har lært mig at se det hele menneske og vurdere mennesker for deres indre værdier i stedet for at dømme ud fra udelukkende ydre faktorer. Vi lærer at være lyttende og afventede. Og på den måde, får vi bare langt mere ud af samtalen." siger Charlotte, som ser opstarten på uddannelsen som en personlig rejse.
En campus med nærhed og tryghed
"På Campus Holstebro har vi et virkelig stærkt fællesskab og en nærhed. Vi hilser alle sammen på hinanden - både studerende og undervisere." fortæller Charlotte, og peger på, at undervisningen er præget af den her tryghed og nærhed, som gør, at alle kommer på banen med deres holdninger og der er plads til dialog og diskussioner.
På campus er der også en lang række sociale aktiviteter, som i højere eller mindre grad er knyttet til fagligheden på uddannelsen. "Der er rig mulighed for at lære andre studerende at kende. Det er lidt som at komme ind i en slags familie, hvor der virkelig er noget for alle." fortæller Charlotte, som har deltaget i flere arrangementer af både social og faglig karakter på campus.
Høj faglighed og praktisk fokus
Charlotte fremhæver undervisningen på uddannelsen som noget, der virkelig fungerer godt. ”Det er ikke bare tavleundervisning, hvor vi studerende skal lytte og tage ind. Der er altid plads til dialog, og vi arbejder ofte i grupper. ”Jeg synes, det er fedt, at vi på uddannelsen virkelig har en høj faglighed og lærer af de bedste. Når vi har psykologi på skemaet, undervises vi fx af en psykolog. Og når vi har jura - af en jurist.” fortæller Charlotte, og fortsætter ”Vi bruger samtidig altid teorien på noget praktisk. Det kan være i form af case-arbejde, at skulle ud i praksis og interviewe socialrådgivere fra kommunen og meget andet. På den måde er vi allerede her fra de tidlige semestre på uddannelsen tæt på den verden, der venter os som færdiguddannede socialrådgivere.” afslutter Charlotte, som på næste semester ser frem til at skulle i fem måneders praktik og for alvor få professionen ind under huden.
Charlottes gode råd til dig, der overvejer at søge ind på socialrådgiveruddannelsen
- Tag til åbent hus. Her har du intet på spil og du kan helt uforpligtende opleve campus, møde nuværende studerende og høre om uddannelsen. Og så er det hele ikke så ukendt, når du møder op på skolen til studiestart.
- Lad dig ikke skræmme, hvis du er bange for det faglige niveau. På uddannelsen er der plads til alle, og der er hjælp at hente, hvis du har specifikke udfordringer.
- Familieliv og studielivet i Holstebro kan sagtens hænge sammen. Der er en stor fleksibilitet, og skemaet tager højde for, at mange studerende har kørsel til og fra Campus Holstebro og ikke nødvendigvis kan møde ind fra 8-16 hver dag.