Bachelorprojekt om teenagemødre i Tanzania
Vi har skrevet bachelorprojekt om teenagemødre i Tanzania. Vi har samarbejdet med en organisation, der hedder Umati. De arbejder for at hjælpe unge teenagemødre til en fremtid.
Hvis piger bliver gravide uden for ægteskab, bliver de smidt ud af skolen. Det er præsidenten, der har lavet en udmelding. Det vil sige, at det ikke er skrevet ned i lovgivningen, men når præsidenten siger noget, så er det lov
Fællesskabet har størst betydning
Vi lavede et interview med de unge piger, der fortalte, at det var fællesskabet, de havde fået etableret ved hjælp af Umati, var det, der havde størst betydning for dem. Fordi mange af dem er blevet stigmatiseret både af deres familie og landsbyen. Og politikken viser det jo også. Det er bare sådan, at de her piger bliver set ned på.
Men da de så kommer ud i Umati og møder andre piger, der har det på samme måde og har været udsat for nogen af de samme ting, så finder de ud, af at de ikke er alene. At de faktisk er helt ok – for de bliver ikke set ned på. De kommer i et fællesskab og de er noget værd. Vi kunne høre på dem, at fællesskabet fik dem til at føle sig mere selvsikre.
2 måneders studieophold Tanzania
Vi rejste til Tanzania i 2 måneder. Det gjorde vi, fordi vi gerne ville tilegne os en baggrundsviden om landet. Lære noget om kulturen og religionen. Hvordan lever lokalbefolkningen, og så videre. Vi fik kontaktpersoner igennem VIA, der allerede har faste kontakter i landet. De sørgede for, hvor vi kunne bo. Det ophold har virkelig givet os et godt indblik i, hvordan det fungerer dernede for dem, der bor der.
Vi var også ude i forskellige organisationer, for at lære, noget om hvordan de arbejder i forhold til politikken. For organisationerne skal være forsigtige, når de arbejder med de her unge piger, som der er politisk modstand på. Så vi skulle lære noget om de rammer, der bliver arbejdet indenfor i organisationerne.
Arbejde på tværs af kulturer
Både Christina og jeg (Johanne) har en stor drøm om at arbejde på tværs af kulturer. Både i udlandet og i DK. Så det var oplagt for os at bruge den her mulighed, for at tage ud og lave et feltstudie i udlandet. Man kan lære en masse om det på studiet, men man bliver nødt til at tage ud og opleve det. Og være i en anden kultur, for virkelig at lære noget om den.
Forskellige kulturer kræver forskellige metoder
Vi har fået meget kulturforståelse ud af vores ophold. Og vi har lært rigtig meget om, hvordan det er at lave socialt arbejde i udlandet. I en anden kontekst end den danske.
Vi har lært, at man ikke nødvendigvis bare kan tage sine danske metoder og teorier med sig og omsætte dem direkte. Vi er blevet meget bevidste om, at de etiske principper, vi ønsker at arbejde ud fra. Principper, der ligger helt naturligt for os; dem kan vi ikke bare tage med os til en anden kultur og arbejde ud fra dem. Det gælder både organisatorisk og personligt.
For hvis en organisation vælger at gøre oprør, så er de i risiko for at blive lukket. Vi har lært, at man ikke bare kan tage de professionsetiske værdier med sig ud i verden og så tro, at man kan arbejde ud fra dem på samme måde, som vi vil gøre herhjemme
Vores projekt bliver brugt
Faktisk så har det her projekt givet sindssyg god mening. For os. Fordi det netop ikke kun er et bachelorprojekt. Vores projekt bliver brugt af andre nu. VIA bruger dem til at samarbejde med Umati. Vi har efterfølgende haft møder, hvor vi har kunnet sparre med dem. Og dele vores viden. For i vores projekt lavede vi også et udviklingsforslag, der ikke kostede særlig mange penge. Et projekt, der havde fokus på det fællesskab, pigerne syntes var så vigtigt.
Det handler om, at pigerne kunne bevare deres fællesskab og blive støttet i det af Umati efter, at deres kurser var slut. Det var der meget positiv interesse for fra Umatis side. De ville se på det - og finde ud af, om det var noget, de kunne etablere inden for den nærmeste fremtid. Så for os har det bare givet så meget mening. At det ikke kun er et projekt, vi skriver. Men et projekt, der kan blive brugt i fremtiden.
Internationale muligheder på socialrådgiveruddannelsen
- Vidste du, at du kan tage en del af din socialrådgiveruddannelse i udlandet?
- VIA har et stort netværk af praktik- og uddannelsessteder over hele verden med mange forskellige typer af socialt arbejde.
- Du kan enten tage din praktik på 4. semester, vælge et studieophold på 5. og 6. semester, eller lave feltarbejde til dit bachelorprojekt i udlandet.
- Læs mere om de internationale muligheder på VIA Socialrådgiveruddannelsen