Karrierevejledning og karrierelæring 

Beskæftiger du dig med vejledning af børn, unge eller voksne? Er du karrierevejleder i et jobcenter, en a-kasse, en fagforening, et fængsel, er du vejleder i grundskolen eller studievejleder på en uddannelsesinstitution? Få et kompetenceløft i karrierevejledning og karrierelæring og bliv bedre til at hjælpe børn, unge og voksne på vej.

Karrierevejledning af børn, unge og voksne

Vejleder du børn, unge eller voksne? Eller ønsker du at blive vejleder? Så har du brug for at kunne vurdere og vælge vejledningsstrategier og -metoder til at hjælpe mennesker på vej hen imod uddannelse og job.

Vores samfund ønsker, at så mange som muligt får uddannelse og job. Landskabet af uddannelses- og jobmuligheder er større end nogensinde før, og verden forandrer sig i et accelererende tempo. Derfor er der stor brug for professionel vejledning til at hjælpe mennesker med at træffe karrierevalg. Har du som vejleder den grundlæggende viden og metoderne til at udføre dette arbejde bedst muligt?

Karrierelæring i grundskolen og på ungdomsuddannelserne

Ønsker du at arbejde professionelt med karrierelæring og bidrage til læring, der sætter eleverne i stand til at træffe kvalificerede valg? 

Karrierelæring kan med fordel understøttes af skolens og ungdomsuddannelsernes øvrige fag eventuelt i samarbejde med Uddannelse og Job, Ungdommens Uddannelsesvejlednings kollektive vejledning og Studievalgsvejledningen.

Hos VIA kan vi bidrage til jeres videre arbejde ad flere veje. Læs mere herunder. 

Styrk dine kompetencer med en vejlederuddannelse

Du og dine kolleger kan styrke jeres kompetencer ved at tage en vejlederuddannelse på diplomniveau. Diplomuddannelse i uddannelses-, erhvervs- og karrierevejledning giver dig viden og færdigheder i at yde karrierevejledning til børn, unge og voksne om uddannelse og valg af erhverv.

Du kan at tage en hel diplomuddannelse eller blot de moduler, der giver dig de kompetencer, du står og mangler. Du kan også tage moduler på flere forskellige diplomuddannelser, hvis du har brug for det, fx moduler på diplomuddannelsen i erhvervspædagogik eller diplomuddannelsen i beskæftigelse.

Læs mere om uddannelserne herunder og se hvilke moduler, vi udbyder under de enkelte uddannelser.

Få skræddersyet uddannelse for en medarbejdergruppe

Har I brug for at få løftet indsatsen omkring karrierelæring eller -vejledning? Vi tilbyder et stort udvalg af relevante uddannelsesforløb – kurser, skræddersyede forløb eller moduler tilpasset medarbejdergrupper. Det sikrer, at alle er opdaterede i forhold til de tendenser og drivkræfter, der afspejler sig i samfundet.

Er I faldet over et bestemt modul på en diplomuddannelse, som I ønsker, kan vi målrette og tilrettelægge det, så det matcher behovene på jeres arbejdsplads. Vi kan gennemføre det lokalt hos jer eller i moderne undervisningslokaler hos os.

Vil du vide mere om jeres muligheder? Kontakt os for en uforpligtende dialog. Du finder vores kontaktoplysninger nederst på siden. 

Skræddersyede forløb

Karrierelæring i gymnasiale uddannelser

Karrierelæring er skrevet ind i aftalen om styrkede gymnasiale uddannelser. Fagene i gymnasiet skal bidrage til elevernes karrierelæring og udvikling af karrierekompetence. Forløbet her bidrager til lærernes grundlag for at arbejde med karrierelæring.

Læs om forløbet

Karrierevejledning og -læring i den kommunale ungeindsats

Arbejder jeres kommune med at skabe sammenhæng i den kommunale ungeindsats? Skal vi hjælpe jer med at kvalificere det tværprofessionelle samarbejde, så alle understøtter de unges vej til uddannelse og arbejde? Den konkrete tilrettelæggelse af et kompetenceudviklingsforløb kan vi drøfte i fællesskab.
Læs om forløbet

Inspiration

Podcast - Forældre som boldværk | Rita Buhl - VIA University College

Forældre som bolværk

Er du forælder, vejleder eller underviser? Så lyt med her hvor lektor Rita Buhl og Lis Brok-Jørgensen sætter spot på forskellen på vejleder- og forældreroller.

Hør podcast nummer 3 - Forældre som bolværk
Samtalebogen - samtaler om Uddannelse | Rita Buhl | VIA University College

Samtalebogen

Hvordan skaber vi samtaler om uddannelse mellem unge og forældre? Rita Buhl er her med til at give dig 8 helt konkrete råd til at komme godt i gang.

Hent samtalebogen (pdf)
Udsyn i udskolingen

Bog: Udsyn i Udskolingen

Hent bogen og bliv inspireret.

Download bogen (pdf)
Bog

Mere viden om 'Udsyn i Udskolingen'

Du kan læse mere om projektet på hjemmesiden ’Viden på tværs’.

Læs om projektet
Jette og Anette

Erfaringer fra Ulfborg skole

Jette og Anette gennemfører usædvanlig erhvervspraktik med deres elever.

Læs artiklen
Karrierelæring e-hæfte

På vej mod karrierekompetence

Inspirationshæfte med spørgsmål, der understøtter arbejdet med karrierelæring.

Hent hæftet her
Udviklingstrin

Videoer om karrierelæring

Se tre videoer henvendt til lærere, forældre og forvaltning.

Se dem her

Kontakt

Rita Buhl
Bo Klindt Poulsen