Mad Aktion – efteruddannelse for madkundskabslærere

Kurset er fuldt booket, kontakt det studieadministrative partner for at blive skrevet på venteliste.Måske synes du – som mange andre madkundskabslærere i Folkeskolen – at det er svært at koble teori og praksis i din undervisning? Det kan være, du finder de nye krav, der knytter sig til valgfaget, udfordrende? Eller måske er du usikker på at føre dine madkundskabselever til prøve? Alt det bliver du bedre til på Mad Aktion. ​

Sted

Aarhus

Pris

0 kr.

Dato

15.11.2023 - 24.04.2024

Ansøgningsfrist

08.08.2023

Ledighed

Fuldt booket

Fakta

 • Uddannelsestype
  Kursus

Om kurset

 • ​Denne efteruddannelse er for dig, der vil blive en endnu bedre madkundskabslærer – fagligt og didaktisk. Du bliver fagligt inspireret og bedre til at planlægge, gennemføre og evaluere valgfagsundervisningen, så den er i overensstemmelse med fagets mål, og du kan føre dine elever sikkert til prøven i madkundskab.  

  Uddannelsesforløbet er tilrettelagt som et aktionslæringsforløb. Det betyder, at dele af forløbet foregår i selve din undervisning, hvor du skal eksperimentere, afprøve og reflektere over egen undervisningspraksis. Derudover møder du din lokale landmand eller producent, og så skal du på Fagfestival i Madkundskab.

  Mad Aktion er et samarbejde mellem Madkulturen og Danmarks Professionshøjskoler. Uddannelsesforløbet er støttet af A. P. Møller Fondens Folkeskoledonation.

  Om Mad Aktion – efteruddannelse for madkundskabslærere:

  • ​Fra november til april
  • Gratis* deltagelse
  • 3 uddannelsesdage på nærmeste professionshøjskole
  • Besøg af gæstelærer på egen skole
  • 2 webinarer á 2 timers varighed
  • 1 fagfestival i madkundskab på nærmeste professionshøjskole
  • Selvstændigt arbejde på egen skole

  *Skolen skal selv dække omkostninger til deltagernes transport og vikardækning.

 • ​Det primære formål med Mad Aktion er at sikre, at du som madkundskabslærer kan gennemføre en problemorienteret, eksperimenterende og medbestemmende undervisning, som både opfylder fagets mål, motiverer eleverne og gør dig klar til prøven. 

  M​ad Aktion er en 1-årig efteruddannelse fordelt over syv moduler i løbet af et skoleår. Uddannelsesforløbet udbydes hvert år over en treårig periode med et nyt kompetenceområde i fokus hvert år. Fokus på kompetenceområdet Madlavning er gennemgående for uddannelsesforløbet på alle tre år.

  Skoleåret 2023/24: Mad & Sundhed og Madlavning

  Skoleåret 2024/25: Fødevarebevidsthed og Madlavning

  Skoleåret 2025/26: Måltider & madkultur og Madlavning

  Tilmelding sker hvert forår forud for det kommende skoleår. Du kan efter eget valg deltage i flere skoleår i træk.

 • ​Lærere, der underviser eller gerne vil undervise i valgfag i madkundskab. Forløbet er målrettet lærere fra folkeskolen. 

 • ​Mad Aktion er struktureret som et aktionslæringsforløb, som lægger op til afprøvning i og refleksion over egen undervisningspraksis gennem hele uddannelsen. Mad Aktion er derfor en kombination af undervisning på professionshøjskole og udvikling af egen undervisning.

  Mellem hvert modul skal du, gennem aktioner i egen undervisning, arbejde med at udvikle egen undervisning. 

  Uddannelsesdagene afholdes på VIA, Campus Aarhus C. Her bliver du klædt fagligt og didaktisk på til gennem aktionslæring og et konkret undervisningsmateriale at øve den eksperimenterende, problemorienterede og medbestemmende didaktik. Målet med uddannelsesdagene er, at du opnår erkendelser i forhold til didaktiske muligheder i egen undervisningspraksis og bliver inspireret og styrket i at tænke din undervisning sammen med prøven.

  Praktisk uddannelsesdag på egen skole: Lokale madprofessionelle gæster madkundskabsundervisningen på din skole med en læringsworkshop. Gæstelærerne vil være regionale og lokale ’praksiseksperter’ inden for gastronomi, fødevareproduktion, landbrug, gartneri, slagteri, ernæring og sundhed, fødevareteknologi, bæredygtighed og klima – som kan byde ind på det kompetenceområde, der er i fokus dette skoleår.

  Fagfestival i Madkundskab afholdes på VIA, Campus Aarhus C for deltagerne og deres elever. Du og de øvrige lærere får mulighed for at demonstrere jeres erfaringer fra egen undervisning, eksperimentere og inspirere hinanden til valgfagsprøven. 

  Opbygning:

  • ​Modul 1: Webinar, onsdag 15.11.23 (uge 46) 
  • Modul 2: Uddannelsesdag 1 på VIA, Campus Aarhus C, onsdag 29.11.23 (uge 48)
  • Modul 3: Praktisk uddannelsesdag med besøg af gæstelærer på egen skole, bookes inden for ugerne 1-7/2024
  • Modul 4: Uddannelsesdag 2 på VIA, Campus Aarhus C, onsdag 6.3.24 (uge 10)
  • Modul 5: Webinar, onsdag 3.4.24 (uge 14) 
  • Modul 6: Fagfestival i Madkundskab (1 dag) på VIA, Campus Aarhus C, torsdag 18.4.24 (uge 16)
  • Modul 7: Uddannelsesdag 3 på VIA, Campus Aarhus C, onsdag 24.4.24 (uge 17) 

  ​Praktisk info:

  • ​​Der arbejdes mellem modul 4-6 i egen undervisning med et konkret undervisningsmateriale i kompetenceområdet Mad og Sundhed (reservér derfor evt. denne periode i din årsplan til dette kompetenceområde).
  • De tre uddannelsesdage på VIA, Campus Aarhus C er inkl. forplejning.
  • Der udleveres et diplom for hvert skoleårs gennemførsel.

  ​Bemærk at Madkulturen er projektleder på dette forløb og dermed partner i forløbet. Derfor vil der blive videregivet deltagerlister fra VIA til Madkulturen. Ved tilmelding til forløbet accepteres dette fra deltagerens side. 

Kontakt

tibe480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

Avatar-profilbillede-Q480x480.jpg

Faglig kontakt