Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv

Søger du kompetencer til at varetage aktiviteter for forskellige målgrupper? Og vil du gerne styrke dit lederskab gennem praktiske erfaringer i naturen? Så er dette forløb noget for dig! Her bliver du klædt på til at organisere og lede aktiviteter, der fremmer teamudvikling og samarbejde – færdigheder, du kan anvende både i naturen og på kontoret.

Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv

Vil du udvikle dit lederskab i det fri?

På modulet bruger vi naturen aktivt til til at lære om gruppeprocesser, teamudvikling, samarbejde og meget mere, der vil styrke dit lederskab.

Se videoen og opdag, hvad modulet kan tilbyde dig – og hør, hvilke erfaringer andre studerende har taget med sig fra modulet. 

Sted

Viborg

Pris

11000 kr.

Dato

05.12.2025 - 01.03.2026

Ansøgningsfrist

27.10.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

  • Uddannelsestype
    Modul
  • Eksamensform
    Praktisk produkt og mundtlig eksamen
  • ECTS
    10
  • Modulkategori
    Valgmodul
  • Indgår i
    Friluftsvejlederuddannelsen

Om modulet

  • Lederskab, og dét at lede succesfulde gruppeprocesser er komplekst, uanset om det foregår indendørs eller ude i det fri. Naturen kan dog spille en særlig rolle i udviklingen af dit lederskab og fungere som et værdifuldt redskab i din fremtidige ledelsesstil.

    Naturen skaber unikke rammer for at udvikle dit lederskab. Her møder du autentiske, uforudsigelige situationer, der udfordrer din evne til at træffe beslutninger, løse problemer og lede et team under pres, og du bliver udfordret til at tænke kreativt og handle effektivt – egenskaber, der vil styrke dit lederskab. Samtidig lærer du meget om dig selv som leder, når du træder ud af din komfortzone og vante rammer, da du får en dybere indsigt i dine styrker, svagheder og reaktionsmønstre.

    Dit personlige udbytte
    På forløbet får du det fundament, du har brug for, hvis du gerne vil lære at organisere og lede gruppeprocesser, der fremmer teamudvikling og samarbejde. Det kan både være i friluftsregi, hvor du anvender naturen aktivt i dine friluftsforløb, eller det kan være på kontoret, hvor du organiserer og leder gruppeprocesser indendørs – eller en vekselvirkning mellem de to. 

    Du bliver i stand til at:

    • ​​​Organisere forløb i gruppeprocesser og teamudvikling med forskellige målgrupper
    • Udvælge aktiviteter inden for gruppeprocesser og teamudvikling i forhold til målgruppens evner
    • Anvende og integrere kontekstrelaterede sammenhænge – herunder tid, årstid, sikkerhed og rum
    • Identificere egne udviklingspotentialer og behov
    • Omsætte dine kompetencer og viden om naturen til dit eget arbejdsliv
    • Organisere friluftsforløb med overnatning for både børne- og voksengrupper 

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du er færdig med forløbet, vender du retur til din arbejdsplads med en mere holistisk tilgang til ledelse, teamudvikling og samarbejde, og med dugfriske erfaringer i at bruge naturen som værdifuldt redskab i din ledelsesstil.

    På forløbet har vi hele tiden fokus på, at du skal kunne omsætte din nye viden i dit arbejdsliv – og derfor arbejder du løbende med din egen logbog, hvor du sætter ord på, hvordan du kan bruge dine kompetencer i dit arbejde. ​

  • På forløbet får du såvel teoretisk som praktisk undervisning i lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv, med henblik på at kunne videreformidle dine indsigter. Undervejs arbejder du særligt med din egen rolle som leder, og du lærer, hvornår du skal instruere og undervise – og hvornår du skal vejlede andre til selv at finde løsninger og svar. 

    Du arbejder med:

    • ​Relevante teorier og metoder inden for gruppeprocesser og teamperformance i et udendørs læringsperspektiv
    • Forskellige teorier om friluftsvejledning, ledelse, kommunikation og gruppeprocesser
    • Relevant læringsteori og naturen som læringsrum​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Du kan tage ”Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv” som et enkeltstående forløb, eller du kan tage det som en del af hele Friluftsvejlederuddannelsen. 

    Hvis du gerne vil tage hele uddannelsen til friluftsvejleder, anbefaler vi at du starter med forløbet Friluftsliv, pædagogik og lejrliv, da du her får den grundlæggende viden og færdigheder, som resten af uddannelsen bygger ovenpå. ​

  • Forløbet “Lederskab, gruppeprocesser og friluftsliv” er for dig, der ønsker at kombinere ledelse, undervisning, vejledning og friluftsliv.

    Uanset om du arbejder med ledelse i en privat virksomhed, er lærer, pædagog, ansat i forsvaret, iværksætter eller noget helt andet, er du velkommen. Det er ikke afgørende hvilken faglig baggrund, du kommer med. Det vigtigste er, at du gerne vil udvikle dine kompetencer i at lede, vejlede og undervise forskellige målgrupper. ​

  • Undervisningen veksler mellem indendørs og udendørs rammer, men foregår primært ude i naturen. Ofte gennemfører vi aktiviteter udendørs, hvor vi gennem praktiske øvelser tester vores evner inden for kommunikation, ledelse og teamsamarbejde. Efterfølgende samles vi indendørs for at reflektere over dagens erfaringer og koble dem til relevant teori. På den måde får du både praktisk og teoretisk forståelse for de t​emaer, vi arbejder med.

    Undervisningen er præget af en vekselvirkning mellem lærerstillede opgaver og gruppearbejde.

    Du vil typisk møde medstuderende med mange forskellige faglige baggrunde og med vidt forskellige erfaringer inden for friluftslivet. Det arbejder vi bevidst med at gøre til en styrke ved at etablere et fælles læringsrum med god dynamik og mulighed for at lære af hinanden.

    Forløbet består af: 

    • ​En ugentlig undervisningsgang fra 8.30 til 15.30 typisk ved Naturskolen i Viborg, men også rundt omkring i hele Region Midtjylland
    • To 3-dages ture, dels en fælles undervisningstur og dels en eksamenstur for en given målgruppe
    • En uges vinterfjeldtur til Norge i slut februar/start marts. Vinterfjeldturen er i hytte, men med overnatningsture undervejs

    Eksamen
    Til eksamen skal du mundtligt reflektere over dit samlede læringsforløb – både individuelt og i teams. Du skal forholde dig til dit udbytte før, under og efter eksamensturen, og du skal demonstrere de færdigheder, du har tilegnet dig på forløbet, samt argumentere for hvordan de kan anvendes i din egen praksis.​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • For at blive optaget direkte på et akademimodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • En relevant erhvervsuddannelse*
    • En studentereksamen, hf, hhx eller htx
    • En relevant grunduddannelse for voksne
    • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    *Ved relevant erhvervserfaring medregnes også den erhvervserfaring, som er opnået gennem uddannelsesforløbet.

    Du behøver ikke at være eliteudøver – men det er et krav, at du kan svømme 400 m og gå 10 km med rygsæk. ​

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

Kontakt

ijs480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

ssk480x480_2024.jpg

Faglig kontakt