Den 8. Viborg Animation Festival er gået over al forventning 

Dreng med 3d briller
Årets festivaltema har vakt begejstring hos de besøgende på VAF 2019, og festivalen har oplevet, at især de unge virkelig har taget temaet til sig.
For 8. gang har Viborg Animation Festival lagt Viborg ned i et eldorado af animationsfilm, udstillinger, workshops og meget mere, da Danmarks største internationale animationsfestival løb af stablen i sidste uge. Det var en uge, hvor børn og voksne, professionelle og nysgerrige fik mulighed for at snuse til alle animationsmediets muligheder. Nu er festivalen slut, og det er tid til at gøre status.  

”Vi er utrolig glade og lidt trætte”, siger en smilende Jane Lyngbye Hvid Jensen, festival manager på Viborg Animation Festival (VAF). ”Det har gået over al forventning, og vi er meget glade for al den ros og opbakning, vi har modtaget både fra de professionelle men især fra Viborgenserne”.

Nye tiltag er godt modtaget

Årets festival bød på masser af nye tiltag for VAF. Blandt andet var der screeninger af film dybt under jorden i Mønsted Kalkgruber og på mikrobryggeriet Ølluminati, der var workshops for børn på ”Flip Book”-udstillingen, og Viborg Game Expo tog et skridt op i en højere liga og afviklede de første ”VGE Masters” i computerspillet Counter Strike. Turneringen blev live-streamet og rakte dermed ud til et endnu større publikum.

”Vi har fået virkelig mange positive tilbagemeldinger på vores nye initiativer”, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen og fortæller, at en festival skal blive ved med at forny sig for at være aktuel, men samtidig skal den bibeholde de attraktioner, der fungerer. ”Det kan være en svær balancegang, men det virker til at være lykkes for os i år – og det er vi utroligt taknemmelige over.”

De unge er glade for Human Impact

Årets festivaltema har vakt begejstring hos de besøgende på VAF 2019, og festivalen har oplevet, at især de unge virkelig har taget temaet til sig. ”Vores Human Impact Day havde besøg af 123 studerende, der arbejdede sammen om at skabe kreative og visuelle løsninger, der kan være med til redde vores planet og skabe opmærksomhed på vores egen rolle i klimakampen”, fortæller Jane Lyngbye Hvid Jensen. Faktisk har Human Impact temaet været så stor en succes, at VAF har besluttet at beholde temaet for både VAF 2020 og VAF2021 dog med et lidt anderledes fokus end i år, men stadig med udgangspunkt i FNs 17 verdensmål. 

Nu glæder VAF sig til at evaluere på årets festival for derefter at gå i gang med at planlægge VAF 2020.

Planlægningen for VAF 2020 begynder

At planlægge Danmarks største internationale animationsfestival tager tid. Derfor er teamet bag festivalen allerede nu i gang med at skabe rammerne for VAF 2020. ”Vi har en masse spændende projekter på tegnebrættet og lommen fuld af idéer”, siger Jane Lyngbye Hvid Jensen.

Årets gæsteland til VAF 2020 er vores naboland Tyskland. I 2020 fejrer Danmark 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark med et fælles kulturelt venskabsår mellem de to lande.

”Det var derfor helt naturligt for os at vælge Tyskland som årets gæsteland til VAF 2020”, fortæller Jane Lyngbye Hvid Jensen og tilføjer, at VAF dermed også bliver en del af en større national agenda. Tyskland slår måske ikke den gennemsnitlige dansker som et stort animationsland, men faktisk har netop Tyskland en stærk animationskultur og en interessant og nyskabende kulturscene, hvor visualisering og animation spiller en stor rolle.

VAF2020 er altså allerede i støbeskeen, så Viborg og resten af Danmark kan roligt sætte kryds i kalenderen i uge 39, 21.-27. september 2020, når Viborg for 9. gang danner rammen for Danmarks største internationale animationsfestival.

Yderligere informationer:  

Communication Officer, Anne Mette Bakkegaard, The Animation Workshop
T: 87 55 49 10  
E: anmb@via.dk