Godt fremmøde til international debat om etik

Billede af debat
Professor Helena Leino-Kilpi fra University of Turku i Finland var blandt oplægsholderne, da VIA University College var vært for en international debat om etiske dilemmaer i sygeplejen.
40 forskere og andre fagfolk fra Norden har netop været samlet hos VIA i Aarhus til dialog om etiske dilemmaer efter rationaliseringer og prioriteringer i sygeplejen.

VIA University College var forleden vært for en international workshop om etiske dilemmaer, der opstår i kølvandet på rationaliseringer og prioriteringer i sygeplejen. Workshoppen havde ca. 40 deltagere fra Danmark og de øvrige nordiske lande.

Deltagerne var blandt andet undervisere og forskere fra professionshøjskolerne herhjemme samt repræsentanter for patientforeninger og hospitaler. Desuden deltog fagfæller fra Norge, Sverige og Finland. 

”Jeg glæder mig over den brede deltagelse og er overbevist om, at workshoppen har været med til at nuancere dialogen om, hvordan vi kan navigere og prioritere etisk ansvarligt i fremtidens sygepleje, når der er færre ressourcer til rådighed,” siger Karin Christiansen, der er docent i Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi hos VIA University College og stod i spidsen for workshoppen med den fulde titel ’Ethical implications of health care priorities and missed nursing care in a Nordic context’.

Etik og moral fylder i sygeplejerskers arbejde

Workshoppen blev afviklet på Campus Aarhus N. Den var finansieret af EU-projektet RANCARE (Rationing/Missed Nursing Care: An international and multidimensional problem), som Karin Christiansen har været engageret i siden 2016. 

Baggrunden for workshoppen var det faktum, at sygeplejersker ofte er ansvarlige for plejen af mange patienter samtidigt og dermed ikke har mulighed for at give alle patienterne den pleje og omsorg, de reelt har brug for. Det vil sige, at sygeplejersker står med svære udfordringer og moralske dilemmaer i det daglige arbejde.

På workshoppen hos VIA blev der således blandt andet talt om de etiske dilemmaer og nødvendige prioriteringer, som manglende sygepleje udløser – også med indflydelse på patientsikkerheden – og om vigtigheden af at tage en dialog om de etiske dilemmaer. 

Oplæg fra Danmark, Norge og Finland

Indholdet på workshoppen var planlagt i et samarbejde mellem ansatte fra Forskningscenter for Sundhed og velfærdsteknologi samt sygeplejerskeuddannelsen hos VIA i Horsens.

På workshoppen var der oplæg fra medlemmer af RANCARE-projektet fra henholdsvist Finland og Norge.

Ligeledes holdt Hanne Mainz, der er klinisk forsker på Aarhus Universitetshospital, et oplæg med fokus på etiske dilemmaer relateret til rationalisering og prioritering i sygeplejen.

Yderligere oplysninger fås hos:

Docent Karin Christiansen fra Forskningscenter for sundhed og velfærdsteknologi ved VIA University College.
T: 87 55 13 18.
E: kach@via.dk