Bremse på engelsksprogede uddannelser

Regeringens fokus på færre internationale studerende bør omfatte alle videregående uddannelser i Danmark.

mand

Regeringen har besluttet at skære omkring 25 procent i optaget på engelsksprogede uddannelser – allerede fra sommeren 2017.

Baggrunden for opbremsningen er en analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som viser, at kun hver femte af de nyuddannede fra engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne er i arbejde i Danmark to år efter, at de har færdiggjort deres uddannelse her i landet.

Professionshøjskolernes uddannelser er populære – ikke kun for danskere – men i stigende grad også for studerende fra andre lande i Europa. Det er selvfølgelig positivt, at mange vil vores uddannelser, men vi kan også godt se, at antallet ikke kan blive ved med at stige.

Konkret betyder en 25 procents reduktion i optaget på engelsksprogede uddannelser ca. 400 færre nye studerende på landets professionshøjskoler og omkring 1.200 færre nye studerende på erhvervsakademierne – altså i alt 1.600 færre nye internationale studerende.

Udenlandske studerende er langt mere end udgifter

Beslutningen om at nedsætte optaget med omkring 25 procent på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne er kun første skridt, da Uddannelses- og Forskningsministeriet har meldt ud, at der samtidig sættes gang i en analyse af de engelsksprogede diplomingeniøruddannelser og de øvrige bachelor- og kandidatuddannelser på universiteterne.

Det er væsentligt, at regeringens fokus på engelsksprogede uddannelser kommer til at omfatte alle videregående uddannelser. Hvis der kun indføres begrænsninger på nogle uddannelsesområder, kan det ende med, at indsatsen ikke kommer til at have den ønskede effekt.

Derudover mener vi på professionshøjskolerne, at debatten om udenlandske studerende generelt handler for meget om udgifter til SU og for lidt om den kvalificerede arbejdskraft, der kommer til landet.

Det danske samfund får foræret 12-15 års skolegang, hver gang en udenlandsk studerende bliver her for at arbejde efter 3,5 år på en videregående uddannelse. Det glemmer vi nogle gange.

Se pressemeddelelse fra Uddannelses og Forskningsministeriet

Relaterede artikler

Kontakt

Harald Mikkelsen
  • Harald Mikkelsen

  • Rektor
  • T: +45 87 55 10 01
Download foto af Harald