Beklædningshåndværker er en erhvervs-og ungdomsuddannelse med kombination af skole- og praktikophold. Der er to veje ind på uddannelsen - gennem grundforløb 1 eller grundforløb 2.
Uddannelsen til beklædningshåndværker henvender sig til dig, der minimum har en 9. klasse, og som gerne vil have en håndværksmæssig uddannelse inden for mode. Uddannelsen er en trindelt erhvervs- og ungdomsuddannelse på i alt 3 år.
Undervisningen er en kombination af skole- og praktikophold med fokus på tøj og boligtekstiler.
Fra grundforløb til hovedforløb
Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 uger, og et hovedforløb som er opdelt i to trin. Trin 1 på hovedforløbet tager 1½ år, og trin 2 tager 1 år.
Hvis du kun tager trin 1, bliver du tekstil- og beklædningsassistent.
Hvis du supplerer med trin 2, bliver du beklædningshåndværker med speciale i den fagprofil, som du har valgt: design, konstruktion eller produktion.
Grundforløbet
For at starte på uddannelsen skal du tage et grundforløb, der varer 20 uger.
Du kan starte på grundforløb 1, GF1, hvis det er mindre end et år siden, at du har afsluttet 9. eller 10. klasse. Der er frit optag på grundforløb 1.
GF1 er placeret i indgang "teknologi, byggeri og transport" med fagretning design, mode og teknologi. GF1 har du mulighed for at tage på vores afdeling i Aarhus.
Bemærk, at man kun er berettiget til en skolehjemsplads, hvis man har søgt nærmeste skole.
Der er adgangsbegrænsning til uddannelse, så for at fortsætte på grundforløb 2, GF2, eller starte direkte på GF2 skal du have indgået en praktikaftale med en dansk tøj- eller tekstilvirksomhed.
Hovedforløbet
Hovedforløbet veksler mellem praktik og skoleophold. Der er i alt 20 ugers skoleophold på trin 1 og 10 ugers skoleophold på trin 2. Skoleopholdene foregår i Herning.
Fag
Gennem skoleundervisning og praktikuddannelse får du grundlæggende viden i at arbejde med modetøj. Du lærer at tage mål, udarbejde dokumentation, konstruere mønstre, tilskære stof, sy på maskine samt at arbejde med kvalitetskontrol. Du bliver i stand til at forstå designprocessen fra ide til færdigt produkt, og du kan lave arbejdstegninger samt produktbeskrivelser, så tøjet er i orden ned til mindste detalje.
I løbet af uddannelsen er der en række obligatoriske fag. Derudover kan du selv tone din uddannelse gennem forskellige profiler og valgfag. Du kan læse mere om toning af uddannelsen i uddannelsesordningen.
Se uddannelsesordningen for mere information