Sonja Chamlerdwat Barrit 

Studie: Bygningsingeniør

Studerende Sonja Chamlerdwat Barrit 

Jeg læser til bygningsingeniør, fordi jeg altid har været vild med tal – især når de kan bruges til andet end bare et facit. 

Jeg har altid haft stor interesse for arkitektur og været nysgerrig på, hvordan man kommer fra start til slut, og jeg vil gerne være i centrum af et projekt, hvor der er flere aspekter at tage højde for som fx økonomi, æstetik, gældende love og tilgængelighed. 

Som baggrund har jeg en HTX-hue og en lommeregner med mig – og ingen relevant erhvervsmæssig erfaring.

Før jeg startede på studiet havde jeg ingen anelse om, hvor stort et ansvar ingeniøren i realiteten står med. Det handler ikke kun om en masse kalkulationer eller REVIT-modeller, men i ligeså høj grad om at kunne være et bindeled mellem alle involverede faggrupper, være en god sælger, have overblikket, overholde deadlines og tilfredsstille bygherre. 

Faget fylder rigtig meget i vores hverdag. Der har været en ingeniør med, når vi bygger veje og togskinner, opfører nye bygninger, laver hele vores indeklima, som fx ventilation, brugsvand og varme og bygger de lufthavne, vi flyver på ferie fra.

Alt omkring os er blevet udtænkt og udformet af en ingeniør. Det inspirerer mig.

Det sjoveste og mest overraskende ved studiet har helt klart været diverse workshops som fx svejsning, betonstøbning, VVS arbejde og træbeklædning.

Som ung kvinde, der nyder lange, farverige negle og matchende sko, har det været en udfordring hver gang, jeg har stået i arbejdstøj smurt ind i enten beton eller olie. Men det er fedt!

Det gør mig ingenting at skulle skrue nogle oliesmurte kobberrør sammen, mens man sidder på alle fire eller lave udendørs træbeklædning i minusgrader. Det er meget virkelighedsnært og giver viden om, hvordan det egentlige byggeri faktisk er skruet sammen. Og når dagen er slut, kan man altid bare lægge en ny neglelak!

Opgaverne på studiet er en tro kopi af de opgaver, vi kommer til at sidde med efter endt uddannelse, og vores undervisere er alle fagfolk, der opdaterer os med nye krav og løsninger. Deres engagement og drive er med til at gøre studiet fedt. Det bedste ved studiet er hvor virkelighedsnært vores undervisning er.

Jeg har mange drømme for fremtiden. Jeg vil, som det første, gerne arbejde som rådgivende ingeniør, hvor jeg kan dygtiggøre mig og få solid erfaring. På et senere tidspunkt vil jeg gerne være lektor, hvor jeg får mulighed for at undervise og inspirere ingeniørstuderende. Mit sidste og største ønske er at medvirke i et projekt sammen med Ingeniører Uden Grænser. Det vil være fantastisk at få mulighed for at bruge min viden til at skabe noget helt fundamentalt for folk, der virkelig har behov for det, som fx at etablere vand og el til mennesker i nød. De tre ønsker afspejler også mig som person; nysgerrig efter viden, lysten til at dele min viden og drømmen om at hjælpe andre.

Til allersidst vil jeg gerne have lov til at smide et håb ud til jer; jeg har en drøm om at se en bevægelse af kvindelige ingeniører. Og forstå mig ret, jeg ønsker at se en mere ligelig fordeling mellem kønnene, for hvor kunne det være fantastisk med flere seje og kloge kvindelige ingeniører. 

 

Mine råd 

  • Er man fra naturens side et nysgerrigt væsen, der godt kan lide tal og tegninger – og ønsker at se det blive opført, så er det her studiet.
  • Fortvivl ej, faget er så bredt og så snævret som man ønsker at gøre det. Så unge drenge – og især piger - har I et matematisk hjerte, så søg endelig ind!
  • Den her verden har langt mere fart på end, hvad de fleste tænker den til at have.

 

Sonja deler sit studieliv på Instagram

Mød hende og andre studerende på #viadk

Følg VIA på Instagram @viauniversitycollege

Mød flere studerende og færdiguddannede