Specialist i bæredygtighed og gåpåmod

Louise Buelund bruger sin viden om indkøb, materialer og bæredygtighed både på og udenfor studiet.

Portræt af purchasing management studerende

Louise Buelund har læst designteknolog og er nu i gang med den tilhørende top-up uddannelse, design og business med speciale i purchasing management. Hun har altid tænkt, at det kunne være fedt at arbejde i design- og modebranchen. Det var blandt andet valgfaget, erhvervsøkonomi, som Louise havde i gymnasiet, der fik hende til at undersøge hvilke uddannelser, der kombinerer kreativitet og økonomi.

“Jeg kan godt lide matematik og handel, og jeg er vild med at rejse. Så da jeg opdagede specialeretningen purchasing management, var jeg solgt. Vi lærer at arbejde med hele forsyningskæden. Det vil sige både at finde leverandører i udlandet (sourcing), indkøb af materialer, transport og lagerstyring. Noget af det, jeg finder allermest interessant at arbejde med, er leverandørarbejdet, altså kommunikationen og derved relationen med leverandørerne. Gode relationer gør det nemmere at få gode priser og en god kvalitet. Og med en god relation har vi også mulighed for at indføre bæredygtige tiltag hos leverandøren,” fortæller Louise. 

  

Indkøberen har det grønne ansvar

Netop bæredygtighed fylder meget på specialeretningen purchasing management. Her lærer de studerende at tænke bæredygtighed ind i hele forsyningskæden. Louise beskriver det således: 

“På purchasing management bliver vi specialister i blandt andet bæredygtighed, når det kommer til indkøb og produktudvikling. Som indkøbere har vi virkelig en stor rolle i forhold til at gøre tekstil- og modebranchen mere bæredygtig. Vi kigger eksempelvis på, hvor man kan sparre noget transport ved at flytte produktionen tættere på Danmark. Eller om man kan gøre produkterne mere genanvendelige ved at benytte ét materiale. Derudover skal vi selvfølgelig forholde os til, hvilken indflydelse vores bæredygtige valg har på prisen. Når alt kommer til alt, er det jo prisen, det i sidste ende handler om. På den måde skal man få alt til at gå op i en højere enhed, og det er dér, jeg synes det bliver rigtig sjovt at arbejde med indkøb og logistik".


  På purchasing management bliver vi specialister i blandt andet bæredygtighed, når det kommer til indkøb og produktudvikling. - Louise Buelund

Praktik og strik

På sit 6. semester er Louise i praktik hos Trademark Textiles, som producerer undertøj og strømper for andre brands. Her tjekker hun blandt andet prøver, følger op på leveringer, forhandler med leverandørerne og forsøger at finde balancen mellem god kvalitet og en god pris på nye produkter.

Ved siden af studiet har Louise startet brandet, Buelund Designs, hvor hun designer og udvikler strikkeopskrifter. Det gør hun blandt andet ved at trække på en masse af den viden, hun har fået igennem uddannelsen. 

“Vi lærer sindssygt meget på studiet. Vi får bade en generelt forståelse for mode- og livsstilsbranchen, men samtidig er vi jo også specialister i f.eks. materialer. Noget af det vi f.eks. har lært, er at tegne arbejdstegninger og designe mønstre. Så da jeg havde et valgfag om strik, indså jeg hvordan jeg kunne kombinere min viden fra de forskellige fag og have mulighed for at lave noget virkelig fedt. Sådan opstod Buelund Designs", forklarer den 24-årige midtjyde.

En fremtid med mange åbne døre

At Louise brænder for bæredygtighed kommer også til udtryk i hendes strikkeunivers. Hun står nemlig også bag podcasten “Strik - A hva for noget?”. Her deler hun blandt andet ud af sin viden om materialer og bæredygtighed og forsøger at gøre emnet mindre komplekst for lytterne. Louises evne til at fortolke det hun har lært i skolen og møde lytterne i øjenhøjde er kun én af mange styrker, der sammen med uddannelsen giver hende en masse fremtidsmuligheder.

“Jeg kunne godt tænke mig at blive indkøbschef engang. Samtidig ser jeg mig selv som en kreativ indkøber, og kunne derfor også godt tænke mig at bruge min kreative side til f.eks. at være med til at sammensætte kollektioner. og så drømmer jeg stadig om, at rejse ud og møde leverandørerne i øjenhøjde og bruge min uddannelse til at snakke det samme fagsprog som dem. 

Når det er sagt, oplever jeg jo også at Buelund Designs kun bliver større og større, så det er heller ikke til at vide, hvor det fører mig hen. På den måde har jeg rigtig mange døre åbne. Eksempelvis overvejer jeg at læse en kandidat med fokus på kommunikation, ledelse og kulturer. Det har jeg heldigvis lidt tid til at finde ud af endnu," smiler Louise.

Mød flere studerende og færdiguddannede