Artikler og publikationer 

I Videncenter for ledelse deler vi aktivt ud af vores viden. Vi samler løbende vores indsigter i artikler og publikationer under temaer, der belyser forskellige aspekter af ledelse.

Ledelses INDSIGT

Ledelses INDSIGT er en artikelserie, der skrives af eksperter og vidensmedarbejdere tilknyttet Videncenter for ledelse. INDSIGT giver i kort format fyndige analyser, som er empirisk og teoretisk funderede. Ledelses INDSIGT bringer hjælpsomme perspektiver på problemstillinger i organisationer.

Spørger du også, om det giver mening? Hold op med dét!

Mening er blevet et begreb i den organisatoriske kommunikation. Men mening er som begreb utydeligt, og i et aktuelt forskningsprojekt viser det sig at 'mening' kan være pladsholder for mindst otte forskellige forhold. Det er på den måde vanskeligt at vide, hvad det ligger i mening - og bøvlet at lede på begrebet. Artiklen giver i kort form en indføring i problemstillingen og et analytisk bud på, hvordan man kan handle.

Læs artiklen

Hvorfor er det så vigtigt med psykologisk tryghed, når teams skal videndele?

Psykologisk tryghed er afgørende for, at teams åbent deler viden og lærer af hinanden. Mange medarbejdere tøver dog med at udtrykke sig i plenum af frygt for at fremstå uvidende eller inkompetente. Relationer og det interpersonelle samspil spiller en central rolle for at skabe en kultur, hvor man tør stille spørgsmål, give feedback og dele erfaringer. Lederen har derfor en nøglefunktion i forhold til at fremme psykologisk tryghed.

Læs artiklen

Ledelse og digitalisering

God ledelse i en digital hverdag

God ledelse i en digital hverdag

Få svar på, hvad god ledelse bør omhandle i en digital tidsalder, og hvordan I får mest ud af mulighederne med ny teknologi.

Åbn publikationen
Digitale løsninger kan forbedre samspil

Digitale løsninger kan forbedre samspil

Ledere skal balancere på tre ben i den digitale forandring for at lykkes og skabe det gode samspil.

Læs artiklen

Borgerinddragelse

Borgerinddragelse Lemvig Sundhedshus

Borgerinddragelse ifm. udvikling af Lemvig Sundhedshus

Læs resultaterne af det følgeforskningsprojekt, som er gennemført i forbindelse med udviklingen af sundhedshuset.

Læs artiklen
Borgerinddragelse og procesledelse

Borgerinddragelse og dynamisk procesledelse

Få svar på, hvorfor og hvordan inddragelse af borgere i demokratiske beslutningsprocesser ofte kræver et design, som kan rumme komplekse processer.

Læs artiklen

Mellemledelse

Den evige toer i ledelse

Forskning viser, at den organisationsinterne toer ikke fyldestgørende kan opfattes som en letvægtsledelse, der venter på at blive 'etter'. Der er tale om en selvstændig mellemledelsesfigur med stor betydning for den samlede ledelseskraft i organisationen.

Læs artiklen

Ledelsesret

Styringssproget i dialogens skygge

Styringssproget i dialogens skygge

Offentlige ledere giver til kende, at ledelsesretten i hverdagens kommunikation opfattes som "gammeldags" og en "falliterklæring". 

Læs artiklen

Koordinatorer, ressourcepersoner og distribueret ledelse

Organisationens nye hybrider: Om koordinatorer, tovholdere og teamledere

Hybriden ”leder uden formelt personaleansvar” falder uden for de sædvanlige rollekategorier med skarpe skel mellem ledelse og medarbejdere. Hybriden er med dens krydsning af faglighed og ledelsesansvar populær i organisationerne. Men det er samtidig en meget vanskelig ledelsesdisciplin.

Læs artiklen
Det oversete ledelseslag

Det oversete ledelseslag

Noget tyder på, at den formelle ledelse er tilbøjelig til at overse, hvor megen ledelse der faktisk udøves gennem kollegaledere.

Læs artiklen
Distribueret ledelse

Distribueret ledelse skal ikke distribueres

Hvordan arbejder du med ledelse af den opgaveløsning, der ellers ofte kan se ud som om, den leder sig selv? Få øje for ledelse i et distribueret perspektiv.

Læs artiklen
Ressourcepersoner i dagtilbud

Ressourcepersoner i dagtilbud

Vi må forstå dagtilbuddets ressourcepersoner for deres ledende funktion, også selvom de formelt slet ikke er ansat som ledere.

Læs artiklen

Rekruttering og fastholdelse

Hvordan sikrer vi den nødvendige arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft bliver en af velfærdssamfundets største udfordringer. Artiklen her giver igennem forskning forslag til, hvordan ledere kan fastholde og rekruttere kvalificerede medarbejdere. 

Læs artiklen

Skoleledelse

Efteruddannelse lærer i grundskolen

Bruger vi faglig ledelse i skolen?

Bliv klogere på, hvordan vi med et særligt fokus og perspektiv på faglig ledelse kan skærpe den pædagogiske ledelse i skolen, så den kan øge sin indflydelse på opgaveløsningen.

Læs artiklen
Efteruddannelse lærer i grundskolen

Skolens selvfølgelige team

Hvad skal skolens teams egentlig kunne, og har vi de teams, vi gerne vil have? Denne artikel giver et afsæt for at tage denne drøftelse.

Læs artiklen

Styrket kapacitet i skolen - indefra

Findes der et bedste afsæt for ambitioner om skoleudvikling? Næppe, men vi kan drøfte, hvad der er mest hensigtsmæssigt i en konkret sammenhæng. Det er et sådan analytisk perspektiv på et afsæt, vi forfølger i denne artikel.

Læs artiklen
Skoleledelse tæt på - langtfra

Skoleledelse tæt på - langt fra

Har du også forledt dig selv til at tro, at du som skoleleder skal ud at lede tæt på? I denne artikel får du gode argumenter for, at dét skal du langtfra.

Læs artiklen

Faglig ledelse

Faglig ledelse 2.0?

Der er efterspørgsel på faglig ledelse, men det er faktisk ikke helt klart, hvad det er, som dermed efterspørges. Artiklen her giver sit bud på, hvordan vi frugtbart kan forstå 'faglig ledelse' og peger på nogle opmærksomheder, som får relevans i udøvelsen.

Læs artiklen

Projekter og udvikling

Ledere tættere på projekterne

Leder: Du skal tættere på dine projekter

Leder og projektleder er hinandens forudsætninger i samspillet med organisation og medarbejdere, hvis I skal have succes med jeres projekter.

Læs artiklen