Tag uddannelsen til friluftsvejleder

Tag modulet Friluftsaktiviteter med opstart til foråret og opnå instruktørfærdigheder i kano, kajak og klatring. Et stærkt pædagogisk fokus sikrer, at du også får tur- og friluftsvejlederkompetencer, så du kan tage børn og unge med i naturen på en sikker måde. 
Kom til informationsaften 25. april 2019 (pdf)

Friluftsvejlederuddannelsen

Tilføj som favorit
Brænder du for arbejdet som friluftvejleder? Så tag friluftsvejlederuddannelsen og bliv klædt på til at undervise og vejlede i natur og friluftsliv. Du vil arbejde med friluftsaktiviteter i både teori og praksis, mens du tilegner dig aktivitetscertificeringer og kompetencer inden for pædagogik og didaktik.

Støtteordning til ufaglærte og faglærte

Få gratis uddannelse

Er du ufaglært eller faglært – dvs. har en gymnasial uddannelse eller erhvervsuddannelse som højeste uddannelse? Så har du hvert år fra 2018-2021 muighed for at få dækket dit deltagergebyr på moduler på akademi- og diplomuddannelserne. Moduler op til 10.000 kr. er helt gratis.

Dit udbytte

Uddannelsen giver dig mulighed for at arbejde i skoler eller daginstitutioner, på daghøjskoler, efterskoler og højskoler, hvor det er muligt at introducere og integrere friluftsliv i undervisningen eller forskellige pasningsordninger. Uddannelsen kan også være et fundament for etablering af selvstændig virksomhed.

Dit udbytte:

 • Indsigt i udvalgte aktiviteter, metoder, teorier og begreber i forhold til natur og friluftsliv.
 • Viden om friluftslivets placering i en pædagogisk, historisk, kulturel, kropslig, samfunds- og sundhedsmæssig sammenhæng.
 • Færdighed i at gennemføre, justere og udvikle friluftsvejledning under skiftende vilkår og med forskellige aktiviteter.
 • Færdighed i at håndtere sikkerhedsmæssige problemstillinger til lands og til vands.
 • Kompetencerne til at analysere erhvervs- og professionsrelaterede problemstillinger samt reflektere over egen praksis i arbejdet med natur og friluftsliv.
 • Færdighed i at samarbejde projekt- og tværfagligt og i at indgå i ledelsesteam.
Læs hele beskrivelsen
Jeg har fået en solid faglig erfaring både teoretisk og praktisk – og et bredt friluftsnetværk. Umiddelbart efter at jeg afsluttede uddannelsen, startede jeg selvstændig virksomhed op med fokus på friluftsliv og ledelse, som jeg i dag beskæftiger mig med på fuld tid. Her har uddannelsen været med til at sikre mig en forståelse inden for det kommercielle friluftsliv, og jeg har haft virkelig stor gavn af de tillærte kompetencer – og så var forløbet sjovt. Virkelig sjovt!
Mette Mortensen, Selvstændig v. All-Out
 • Uddannelsens opbygning

  Friluftsvejlederuddannelsen er en akademi-akkrediteret deltidsuddannelse, der med sine 500 undervisningslektioner tager to år at gennemføre på deltid, eller et år på fuld tid. Derudover kommer praksisperioder, vejledningstimer og eksamen. Uddannelsen svarer til ét års fuldtidsstudium (60 ECTS-point) og er en såkaldt Videregående Voksenuddannelse (VVU).

  Du vælger selv i hvilket tempo, du vil tage uddannelsen, blot den er færdiggjort inden for seks år. Du kan også vælge kun at tage enkelte moduler som efteruddannelse.

  Akademiuddannelsen består af:
  • 3 obligatoriske moduler
  • 2 valgfrie moduler
  • 1 afgangsprojekt

  Vi anbefaler, at du starter med et af de obligatoriske moduler. De valgfrie moduler og afgangsprojektet giver dig mulighed for at målrette din uddannelse inden for temaer, som er særligt relevante for dig. Uddannelsen består af nedenstående moduler.

  Obligatoriske moduler:

  • Basisfriluftsliv
  • Friluftsaktiviteter
  • Friluftstraditioner og pædagogiske projekter
  Valgmodul 1:
  • Speciale i klatring
  • Speciale i kajak
  • Speciale i kano
  • Sundhed

  Valgmodul 2:

  • Vinterfjeld
  • Håndværk
  • Gruppeprocesser
  • Afgangsprojekt
  Du kan desuden vælge moduler uden for uddannelsens faglige område, dog højst 15 ECTS point. ´

  De aktuelle moduler og studieordningen finder du længere nede på siden. I studieordningen finder du blandt andet en generel oversigt over alle de moduler, der indgår i uddannelsen.

  Særligt for Friluftsvejlederuddannelsen på fuld tid
  Tager du uddannelsen på fuld tid, følger du modulerne på første og andet år på samme tid. Her skal du være opmærksom på, at du på valgmodul 1 kun kan vælge kajak eller klatring, hvis du har forudsætninger svarende til det niveau, du opnår på 1. års modulet i friluftsaktiviteter (kajak: EPP2 og Instruktør 1, klatring: Klatrekursus 2 og Instruktør 1).
  Vi anbefaler at du starter med basisfriluftsliv for at opnå den optimale progression, men det er selvfølgelig muligt at starte på andre moduler.

  Se grafikker over uddannelsens opbygning længere nede på siden.

  Studiedage
  Er du studerende med opstart i 2018 på 1. år og dermed et af følgende moduler (basisfriluftsliv, friluftstraditioner, friluftsaktiviteter) vil du have studiedag fredag kl. 8-16. På den måde, kan du have et arbejde fire hverdage ved siden af din uddannelse. Tilmelder du dig moduler på 2. år af uddannelsen (valgmoduler og afgangsprojekt) i 2018/19 er der studiedage mandag og tirsdag 8.30-15.30.
   
  Nogle studiedage vil være selvtræning, opgaveskrivning, gruppeopgaver, portfolioskrivning, studielæsning og andet. Vil du have mulighed for overnatning mellem studiedagene så kontakt den faglige kontaktperson, som du finder nederst på siden her.

  Studieture
  Der er en vandretur til Norge i september måned på første år og en vinterfjeldtur i uge 9 på andet år. Derudover vil der løbende være overnatningsture ca. en gang om måneden, men disse vil altid strække sig over den nærmeste weekend, så du kan være sikker på at kunne arbejde i hverdagene.
 • Hvem deltager

  Uddannelsen til friluftsvejleder er for dig, der gerne vil varetage undervisning i eller vejledning om friluftsliv, natur, miljø og kultur for forskellige målgrupper.
 • Adgangskrav

  • En relevant erhvervsuddannelse, en relevant grunduddannelse for voksne (GVU) eller en gymnasial uddannelse.
  • Mindst 2 års erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse. Hvis du har en relevant erhvervsuddannelse, medregnes relevant erhvervserfaring opnået samtidig med denne.

  Ansøgere med andre og tilsvarende forudsætninger kan optages på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering.

  Du skal derudover kunne vandre 10 kilometer med rygsæk og svømme 400 meter havsvømning.

 • Sådan tilmelder du dig

  Du tilmelder dig ikke en hel akademiuddannelse på én gang. Du tilmelder dig i stedet løbende et eller flere moduler og gennemfører på den måde uddannelsen i det tempo, der passer dig.

  Du kan se alle aktuelle moduler på friluftsvejlederuddannelsen længere nede på siden. Klikker du dig videre ind på selve modulet, får du her en kort beskrivelse af udbyttet og det faglige indhold. Det er også her du finder alle de praktiske oplysninger og kan tilmelde dig.

  OBS! Hvis du er ny studerende skal du ved første tilmelding vedhæfte dokumentation for adgangsgivende uddannelse og erhvervserfaring. Det kan fx være:
  Uddannelse: Uddannelsesbevis eller uddannelsesudskrift.
  Erhvervserfaring: Seneste lønseddel med anciennitet eller officiel bekræftelse fra virksomheden.

Kontakt

ijs480x480.jpg

Inge Jung Steenberg

Administrativ partner

+45 87 55 19 88

ijs@via.dk

Inge Jung Steenberg

Administrativ partner

+45 87 55 19 88

ijs@via.dk

ijs480x480.jpg
ssk480x480.jpg

Sune Steiniche Kjær

Faglig kontaktperson

+45 87 55 19 82

ssk@via.dk

Sune Steiniche Kjær

Faglig kontaktperson

+45 87 55 19 82

ssk@via.dk

ssk480x480.jpg
heto2018480x480.jpg

Helene Randeris Toft

Studievejleder

+45 87 55 19 57

evu.studievejledning@via.dk

Helene Randeris Toft

Studievejleder

+45 87 55 19 57

evu.studievejledning@via.dk

heto2018480x480.jpg

Opdag nye sider af dig selv

Efteruddannelse handler om dig og din udvikling!
 
Du vil opdage nye sider af dig selv, blive en del af et inspirerende uddannelsesmiljø og skabe nye netværk. Se videoen og tag et kig indenfor.