Hørevanskeligheder

​​Arbejder du med mennesker med hørevanskeligheder, og vil du professionelt kunne håndtere relevante hørepædagogiske metoder? Så er forløbet for dig. Du får indsigt i forskellige former for hørevanskeligheder og årsagerne bag. Desuden får du redskaber til at arbejde med tale- og høretræning. 

Sted

Horsens

Pris

16000 kr.

Dato

22.01.2026 - 04.06.2026

Ansøgningsfrist

14.11.2025

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • Når vi lytter og bruger vores hørelse, åbner vi døren til en verden af kommunikation og forståelse. Hørelsen giver os mulighed for at deltage i samtaler, nyde musik, og opfatte de mange lyde, der omgiver os i hverdagen. Den er en essentiel del af vores liv – både i skolen, på arbejdet, i fritiden og i sociale sammenhænge.

    Når hørelsen svigter, kan det have en betydelig indvirkning på vores evne til at deltage i sociale fællesskaber og aktiviteter. Hørevanskeligheder kan vise sig på mange forskellige måder og have forskellige årsager. De kan være medfødte eller erhvervede fx som følge af sygdom, skader eller aldersrelaterede ændringer. De kan også opstå som følge af langvarig udsættelse for høj lyd eller andre miljømæssige faktorer. 

    Uanset årsagen kræver hørevanskeligheder professionel håndtering af fagpersoner, der har indsigt i ørets anatomi, audiologi og de teknologiske hjælpemidler, der kan støtte hørelsen. Disse fagpersoner har ofte en uddannelse inden for audiologi – og hvis du ønsker at blive en af dem, er dette forløb et godt sted at starte. 

    På forløbet ”Hørevanskeligheder” lærer du at: 

    • ​Forstå forudsætningerne for at udvikle hørelse – herunder ørets anatomi. 
    • Genkende forskellige typer af høretab - samt årsagerne bag og mulighederne for indsats/behandling. 
    • Benytte relevante undersøgelsesmetoder til systematisk at beskrive, analysere og vurdere hørevanskeligheder. 
    • Igangsætte og fagligt begrunde målrettede hørepædagogiske indsatser i samarbejde med den hørehæmmede og den hørehæmmedes netværk.  ​

    Gevinsten for din arbejdsplads
    Når du har gennemført forløbet, har du en stor specialiseret viden om hørevanskeligheder hos børn, unge og voksne. Du er samtidig i stand til at beskrive og vurdere vanskelighedernes omfang og kan igangsætte relevante indsatser.  ​

  • På forløbet får du indsigt i ørets anatomi, fysiologi og neurologi samt forskellige former for og årsager til hørevanskeligheder. 

    Du arbejder med: 

    • ​Hørehæmmedes kommunikative forudsætninger og betingelser for udvikling 
    • Audiologien i et pædagogisk, medicinsk og teknisk perspektiv 
    • Relevant lovgivning, konventioner og klassifikationer 
    • Teknisk audiologi – herunder apparatur til analyse, diagnosticering og behandling 
    • Hørepædagogiske interventionsmetoder, arbejdsformer og materialer 
    • Medicinske og kliniske undersøgelsesmetoder og behandlingsformer ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    ​Du kan tage ”Hørevanskeligheder” som et enkeltstående forløb. 

    Hvis du gerne vil tage en hel pædagogisk uddannelse inden for logopædi, så kan du tage forløbet som en del af din uddannelse. 

    ​Læs om uddannelsen til logopæd/talepædagog her. ​

  • ​​​Forløbet er særligt relevant for dig, der arbejder, eller ønsker at arbejde, som talepædagog eller hørekonsulent.

    Det kan også være relevant for dig, der ønsker at opbygge din viden om hørevanskeligheder, hvis du fx arbejder som støttepædagog, specialpædagogisk konsulent eller sprogkonsulent.  ​

    Tilskud og økonomisk støtte
    I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.  

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​

  • ​​Undervisningen veksler mellem oplæg, diskussioner og samarbejde i mindre grupper. 

    Undervejs vil du blive præsenteret for nyeste forskning inden for hørevanskeligheder, og du får konkret indsigt i audiologiens undersøgelsesmetoder og behandlingsformer. 

    I undervisningen arbejder vi løbende med cases og har fokus på at koble din nye viden til dit nuværende og fremtidige arbejde. Hvis du har mod på det, vil du også have mulighed for selv at medbringe en case til undervisningen eller til eksamen. 

    Eksamen
    Mundtlig eksamen med udgangspunkt i et skriftligt oplæg, hvor du behandler den praktiske problemstilling, som du har valgt at arbejde med. 

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • ​Erhvervsakademiuddannelse​
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​

Kontakt

480x480-Birgitte-Elisabeth-Nielsen-(gitt)-09-22.jpg

Administrativ kontakt