Færre regler på beskæftigelsesområdet giver friere rammer for beskæftigelsesindsatsen. Alle borgere skal mødes som jobparate, og borgere længere væk fra arbejdsmarkedet skal fremover have mere individuelt tilrettelagte forløb.
Det stiller større krav til dig, der samarbejder med borgerne, og som skal inddrage og motivere dem. Dette kræver stærke samtalekompetencer, flere færdigheder i vejledning samt et solidt kendskab til relevante teorier og metoder inden for kommunikation.
Når du deltager på forløbet ”Kommunikation, motivation og vejledning i beskæftigelsesindsatsen”, opnår du netop disse kompetencer – alt sammen med fokus på at styrke beskæftigelsespotentialet hos den ledige.
Du bliver i stand til at:
- Anvende samtale og kommunkationsmetoder, der tager udgangspunkt i den enkelte lediges behov
- Bruge vejledning – herunder karrierevejledning – som en selvstændig og professionel kompetence
- Arbejde med forskellige forståelser af motivation og bruge dem aktivt i praksis
- Formidle og omsætte beskæftigelsesindsatsen til forskellige målgrupper – med særligt fokus på psykisk sårbare borgere
- Styrke din faglige ballast og navigere i det komplekse felt, du arbejder i til daglig
Gevinsten for din organisation
Når en medarbejder opnår kompetencer til at skabe effektive og meningsfulde forløb med afsæt i de aktuelle reformkrav, er det ikke kun en fordel for den enkelte. Det løfter hele organisationen. Den samlede faglige kvalitet i beskæftigelsesindsatsen øges – også i det mere individuelle samarbejde med psykisk sårbare ledige.