Økonomisk styring

Med et solidt fundament i økonomisk styring kan du håndtere komplekse beslutningsprocesser og være med til at sikre, at din virksomhed træffer de rette beslutninger. På dette forløb møder du værktøjer og teorier, der kan hjælpe dig med at forstå og optimere virksomhedens økonomi, mens du samtidig udvikler praktiske færdigheder i økonomisk ansvarlig ledelse. 

Sted

Aarhus

Pris

20000 kr.

Dato

26.01.2026 - 04.06.2026

Ansøgningsfrist

02.01.2026

Ledighed

Ledige pladser

Fakta

Om modulet

  • For at træffe de rette økonomiske beslutninger er det afgørende, at du forstår de økonomiske sammenhænge i din virksomhed og kan vurdere konsekvenserne af forskellige valg. Dette kræver både viden og forståelse for økonomiske analyser, budgettering, strategi, investering og finansiering.

    Efter at have gennemført ”Økonomisk styring” vil du være i stand til at anvende økonomiske og strategiske styringsværktøjer i din daglige ledelsespraksis og bidrage til kvalificerede beslutninger, der understøtter virksomhedens vækst, økonomi og strategi.  

    Du vil kunne analysere og forstå virksomhedens omkostningsstrukturer, værdikæde, udarbejde økonomiske modeller og kommunikere økonomiske beslutninger effektivt til relevante interessenter. 

    Som leder vil du stå stærkere i at forstå, hvordan økonomiske beslutninger påvirker virksomhedens overordnede strategi, og samtidig kunne træffe velinformerede valg, der skaber værdi både på kort og lang sigt. 

    Du vil opnå færdigheder og kompetencer til at: 

    • ​forstå virksomhedens omkostningsstrukturer og indtægtsmekanismer. 
    • konstruere simple økonomiske modeller til understøttelse af (tekniske) beslutninger. 
    • indsamle og anvende økonomiske rådata. 
    • formulere virksomhedens overordnede økonomiske mål. 
    • analysere og vurdere regnskaber aflagt i henhold til lovgivningen. 
    • kommunikere økonomiske problemer og beslutninger til forskellige parter. 

    Potentielle gevinster for din organisation
    Med en leder, der forstår de økonomiske sammenhænge og hermed kan træffe økonomisk ansvarlige beslutninger, vil virksomheden kunne reducere risikoen for fejl og forbedre virksomhedens evne til at reagere på økonomiske udfordringer og muligheder.  

    Virksomheden vil tilmed kunne opnå større økonomisk stabilitet og en mere bæredygtig udvikling, idet økonomiske valg bliver baseret på solid viden og forståelse for både kortsigtede og langsigtede konsekvenser. ​

  • Økonomisk styring er et centralt aspekt af enhver ledelsesfunktion, og for at kunne træffe beslutninger med økonomisk ansvar er det nødvendigt at forstå både de grundlæggende økonomiske teorier og de metodiske værktøjer. 

    På dette forløb arbejder vi med tre hovedområder: 

    Del 1: 
    Omkostninger, fordelingsproblematik, beslutningsmodeller, prissætning, budgettering og budgetkontrol, finansiel kontrol samt strategisk styring. 

    Del 2: 
    Investering, beslutnings- og optimeringsmodeller samt risikovurdering. Finansiering med egenkapital og fremmedkapital på kort og langt sigt. 

    Del 3: 
    Årsrapportering – herunder:
    (a) Ledelsesberetningen
    (b) Virksomhedens årsregnskab (resultatopgørelse, balance, pengestrøm og noter)
    (c) Virksomhedsvurdering ​

    Inspiration til andre forløb eller en hel uddannelse
    Tag enten "Økonomisk styring" som et enkeltstående diplomforløb/-kursus eller lad det indgå i en hel diplomuddannelse som fx Diploma of Engineering Business Administration, EBA.  

    En diplomuddannelse er en videregående uddannelse, du kan tage sideløbende med, at du arbejder. Niveauet er på linje med en bacheloruddannelse. Det tager typisk 2-4 år at gennemføre en hel diplomuddannelse, alt afhængigt af dine personlige ønsker og ambitioner. 

    Se mere her: Diplomuddannelser ​

  • ​"Økonomisk styring” er for dig, der er leder, mellemleder, konsulent eller specialist uden særlig økonomisk baggrund, men som ønsker at forstå virksomhedens økonomiske forhold og sammenhænge, så du kan anvende det ind i egen ledelsespraksis.  

    Du behøver ikke have særlige regnskabsmæssige eller økonomiske forudsætninger eller erfaringer for at deltage. En generel forståelse for erhvervslivet kan være en fordel, men det er ikke et krav.​

    Tilskud og økonomisk støtte
    Få overblik over dine muligheder for økonomisk tilskud og støtte, når du tager diplomforløb og -efteruddannelser hos VIA University College. 

    Mulighederne er mange, og de afhænger bl.a. af din uddannelsesbaggrund, din overenskomst og dit medlemskab af fagforeninger. Reglerne og midlerne varierer en del. Vi henviser derfor til, at du kontakter de enkelte organisationer f​or korrekt besvarelse af spørgsmål samt oplysninger om specifikke kriterier og betingelser. 

    Se mere her: Tilskud til efteruddannelse 

  • Undervisningen veksler dynamisk mellem forelæsninger, diskussioner, øvelser og skriftlige opgaver.

    Med økonomien i fokus vil du arbejde med aktuelle problemstillinger og casestudier. Vi vil tage temperaturen på verdensøkonomien og undersøge globale makroøkonomiske forhold, samtidig med at du får mulighed for at fordybe dig i mikroøkonomien gennem konkrete case-virksomheder. 

    Derudover skal du under forløbet undersøge din egen virksomhed nærmere ved at række ud til økonomiafdelingen og din nærmeste leder og indhente relevante data. Dette vil give dig en dybere forståelse af, hvordan netop din virksomhed fungerer indefra. 

    Eksamen
    “Økonomisk styring” afsluttes med en 30-minutters mundtlig eksamen, hvor du trækker ét ud af ni mulige emner.

    Du skal præsentere, hvordan din virksomhed arbejder med emnet samt forklare de bagvedliggende teorier. For at kunne gå til eksamen skal du udarbejde en portefølje, der dækker alle ni emner, og aflevere den inden eksamen. Porteføljen udarbejdes løbende gennem undervisningsforløbet. ​

  • ​For at blive optaget direkte på et diplommodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse: 

    • ​Erhvervsakademiuddannelse
    • Akademiuddannelse
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse
    • Kandidatuddannelse
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​

Kontakt

helk480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

keso480x4802019.jpg

Faglig kontakt