Resiliente byggeløsninger

Vi forsker, udvikler og undersøger løsninger hvor bygninger enten bliver en aktiv del af klimaløsningen i byerne, eller hvor bygningernes design og konstruktion giver en modstandsdygtighed over for udsættelse af vand og kan modstå ekstremhændelser.

Programmets arbejde

  • Vores projekter udspringer med ønsket om en bæredygtig omstilling og om løsninger for eksisterende barrierer fra vores samarbejdspartner, som er virksomheder og kommuner. Den nye viden indgår i undervisningen af vores byggefaglige uddannelser.

Udvalgte projekter

planter

Hvordan kan grønne vægge bruges i vores klimatilpasning?

Det skal det Interreg-ØKS finansierede forskningsprojekt "Green Sponge Buildings in Scandinavia" afdække. Planter og grønne vægge har potentiale både som regnvandsforsinkelse, isolering og forskønnelse af vores byrum. Hvordan potentialerne bedst bruges i fremtidens byggeri tester og afdækker projektet bl.a. igennem laboratorieundersøgelser og målinger på en demokonstruktion. 

Kontaktperson:
Andrea Mortensen, PhD
E amot@via.dk

Maria Gaardsted Kamper, lektor
E: maeg@via.dk

Læs mere om projektet
havneområde

RESIST

Som del af EU Horizon projektet RESIST, udvikles og opføres to demonstrationshuse, som viser konkrete bud på, hvordan vi kan håndtere ekstremhændelser ift. forhøjet vandstand med klimatilpasningsløsninger på bygningsniveau. Demohusene opføres i Lemvig havn i foråret 2025 og bliver omdrejningspunkt for en bredere formidling og diskussion af problemstillingen. 

I RESIST indgår VIA, Kystdirektoratet, Region Midtjylland og som kommunepartner Lemvig Kommune. Derudover er Aarhus Universitet og NIRAS med i det regionale konsortium.

Kontaktperson:
Torsten Sack-Nielsen. Ph.d., lektor
E: tosn@via.dk

Læs mere om projektet

Bliv inspireret