En ”pattern designer” eller ”konstruktør” står for at konstruere de mønstre, som de forskellige stykker stof bliver klippet efter, inden de bliver syet sammen til et stykke tøj. Det kan eksempelvis være for- og bagstykke samt ærmerne på din T-shirt. Et mønster er altså en slags skabelon.
Formen på de forskellige dele af et mønster har stor betydning for, hvordan tøjet kommer til at se ud. Og hvordan det føles at have på. Som konstruktør er det derfor dit job, at omsætte fashion designerens idéer og tegninger til virkelighed. Du står for at finde ud af, hvordan tøjet skal klippes og syes sammen for at få det udtryk, som designeren gerne vil skabe. Samtidig skal du også sikre, at tøjet har den rette pasform og er behageligt at have på. Du er nemlig modebranchens svar på en ingeniør, der skal finde ud af, hvordan man bygger de huse, som arkitekterne tegner.
Som pattern designer arbejder du altså med en mere teknisk tilgang til mode. Derfor skal du ikke kun bruge din kreativitet men også dine matematiske evner og rumlig intelligens. Det lærer du på uddannelsen, hvor du bl.a. bliver undervist i:
-
Digital konstruktion i 2D med programmet Gerber CAD
-
Digital konstruktion i 3D med programmet CLO3D
-
Modeludvikling og graduering af størrelser
-
Illustration af arbejdstegninger i programmet Illustrator
-
Materialeindsigt
-
Syteknik og opsyning
-
Tilretning og formgivning af styles med fokus på dametøj
Noget af det, som kendetegner uddannelsen er, at den både er kreativ og matematisk. Du kommer ind i et kreativt univers, men på en måde hvor du allerede har noget at arbejde ud fra. Sigrid Ehlert Holt, tidligere Pattern Design-studerende
Se oversigt over semestre og fag på uddannelsen (pdf)
Hvad kan du blive?
Mange designteknologer vælger at læse videre på top-up-uddannelsen Design & Business. Top- up’en tager 1,5 år ekstra og giver dig en professionsbachelor. På top-up’en kommer du eksempelvis også til at arbejde med herretøj. Desuden får du nogle mere nuancerede jobmuligheder med større ansvarsområde som professionsbachelor.
Du kan også gå direkte ud på arbejdsmarkedet efter de to år på uddannelsen til designteknolog med speciale i pattern design. Faktisk får nogle studerende tilbudt job allerede mens de er praktik.
Som designteknolog vil du typisk få job som konstruktionsassistent. Her vil dit arbejde ofte bestå i at assistere konstruktøren i arbejdet med at konstruere mønstre til kollektionerne og igangsætte produktion. Det kan eksempelvis være at udarbejde målskemaer og mønstre, arbejdstegninger, digital syning i 3D programmer, dokumentation til produktion eller at afprøve, tilrette, kommentere og godkende kollektionsprøver.
Hvad er en specialeretning?
Uddannelsen til designteknolog består af fællesfag og specialefag. Dine specialefag afhænger af, hvilken af de 7 specialeretninger du vælger. Din specialeretning afgør altså, hvilket område du kommer til at specialisere dig indenfor i mode- og livstilsbranchen. Eksempelvis Pattern Design.
Du bliver undervist i dine specialefag sammen med de andre studerende fra din årgang, som har valgt det samme speciale som dig. Fællesfagene er fælles for alle studerende på tværs af specialeretningerne. Derfor bliver du undervist i fællesfagene sammen med studerende fra de øvrige specialeretninger.
Fællesfagene klæder dig på til forstå arbejdsgangene i mode- og livsstilsbranchen. På den måde bliver du i stand til at arbejde sammen med både designere og business-specialister, uanset hvilken specialeretning du vælger.
Læs om fælles-delen af uddannelsen til designteknolog her
Kontakt
Har du spørgsmål om optagelse?
Du er altid velkommen til at skrive eller ringe til os.
Kontakt studievejleder