Ingeniørtrainee

Bliv uddannet ingeniør i en virksomhed som ingeniørtrainee.  Ingeniørtrainee er et uddannelsesforløb, der veksler mellem onlineundervisning og ansættelse i en virksomhed. Du bliver tæt knyttet til erhvervslivet og ingeniørfaget i praksis, da du arbejder med det dagligt på din arbejdsplads. Du kan uddanne dig til maskin- eller softwareingeniør.


Type

Diplomingeniør

Varighed

3,5 år

Studieby

Horsens

Studiestart

August

kvinde med computer

Kom til online infomøde 

Lær mere om uddannelsens opbygning, hvordan du bliver ingeniørtrainee og, hvordan det kan hjælpe dine fremtidsmuligheder, når vi afholder online informationsmøder i foråret.

OBS

Kontakt VIA, hvis du som kommende studerende mangler en tilknyttet virksomhed, eller hvis I som virksomhed søger en ingeniørtrainee.

Ingeniørtrainee

Bliv maskiningeniør - trainee

Læs mere
global business engineering - software

Bliv softwareingeniør - trainee

Læs mere

Om ingeniørtraineeuddannelsen

  • Ingeniørtraineeuddannelsen har studiestart ultimo august. Du er garanteret en studieplads, hvis du lever op til adgangskravene.  

    Det er et krav, at der er nok ansøgere til uddannelsen, men ellers er der frit optag på uddannelsen, uanset om du søger gennem kvote 1 eller kvote 2.

    Ingeniørtrainee er en særlig type uddannelse i samarbejde med virksomheder. Derfor anbefaler vi, at du enten er ansat i eller laver en aftale med en virksomhed, hvor du kan være trainee i løbet af din uddannelse. Hvis du ikke har en traineevirksomhed vil du være almindelig net-studerende.

    Hvis du gerne vil søge ind på uddannelsen men mangler en virksomhed at være tilknyttet, kan du skrive til chefkonsulent Andreas Boesen anbo@via.dk.

    VIA har mulighed for at formidle kontakt mellem kommende studerende og virksomhed, men har dog ikke ansvar ift. aftaler om løn, timer eller andre forhandlinger mellem medarbejder og virksomhed.

    Hvis du ikke opfylder adgangskrav som beskrevet herunder, er det muligt at supplere det manglende niveau gennem forskellige modeller. Du kan læse mere herunder eller kontakte vores studievejleder.

    Adgangsgivende eksamen

    Du skal have en af disse eksamener for at søge om optagelse:

    • Studentereksamen (stx) 
    • Højere teknisk eksamen (htx) 
    • Højere handelseksamen (hhx) 
    • Højere forberedelseseksamen (hf) 
    • Studiekompetencegivende eksamen ifm. erhvervsuddannelse (eux)
    • Adgangskursus til ingeniøruddannelserne
    • Gymnasiale indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere (gif) 

    Specifikke adgangskrav

    • Matematik (A-niveau)
    • Engelsk (B-niveau)
    • Enten fysik (B-niveau) eller geovidenskab (A-niveau)
    • Enten kemi (C-niveau) eller bioteknologi (A-niveau)

    Alle de krævede fag skal være bestået med et vægtet gennemsnit på minimum 2,0. Det vægtede gennemsnit udregnes af alle karakterer, der fremgår af dit eksamensbevis. Kravet gælder optagelse i både kvote 1 og kvote 2. 

    Mangler du et eller flere fag? Eller er der et fag, du ikke har bestået, som ligger over det krævede niveau?

    Læs mere om adgangskrav

    Ansøgningsfrister

    • Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
    • Kvote 2: 15. marts kl. 12.00 

    Der er mulighed for at søge om betinget optag på uddannelsen. Læs mere her. 

    Ansøgning til uddannelsen på optagelse.dk

    Når du vil søge uddannelsen som ingeniørtrainee på optagelse.dk, skal du vælge uddannelsen med KOT-nummer 49327.

    Mangler du den adgangsgivende eksamen?

    Hvis du har en erhvervsmæssig uddannelse og mangler en adgangsgivende eksamen, kan du tage et adgangskursus til ingeniøruddannelserne. 

    Adgangskurset varer et år og er målrettet dig, som har en erhvervsuddannelse eller to års relevant erhvervserfaring.

    Læs mere om VIA Adgangskursus til ingeniøruddannelserne

    Opholdstilladelse – ansøgere uden dansk statsborgerskab

    Er du ikke EU/EØS – borger skal du dokumentere din opholdsstatus, da dette er afgørende for, om du opfylder kriterierne for at være berettiget til en gratis uddannelse i Danmark.

    Følgende skal uploades som dokumentation for din opholdstilladelse:

    • For-og bagside af opholdskortet
    • Brev med afgørelse fra de danske myndigheder (med henvisning til hvilken paragraf, din opholdstilladelse er givet efter)
    • Ansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, hvis din opholdstilladelse udløber inden studiestart

    Betaling for uddannelsen

    Klage – kun ved retlige spørgsmål

    Du kan klage til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, når klagen vedrører retlige spørgsmål vedrørende din afgørelse. Fristen for at indgive en klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.

    Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at afgørelsen strider imod gældende ret f.eks. forvaltningsloven, lov om ligestilling af kvinder og mænd og de almindelige forvaltningsretlige principper. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og konkrete skøn.

    Hvis du fortsat mener, at afgørelsen strider imod gældende ret, skal du sende din klage til VIA University College, studieservice.optag@via.dk, senest 2 uger efter den dato, hvor du modtog afgørelsen. I det tilfælde hvor sagen ikke genoptages, sender VIA den samlede sag videre til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

    Klagevejledning — Uddannelses- og Forskningsministeriet

    Regler for ansøgning og optagelse

    Inden du søger ind på uddannelsen, anbefaler vi, at du orienterer dig i reglerne for ansøgning og optagelse. 
    Fejl i ansøgningen kan betyde, at du ikke kan blive optaget på uddannelsen.

    Læs reglerne for ansøgning og optagelse.

    OBS: Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere. 


  • Første semester på uddannelsen er en fællesdel og herefter vælger du hvilket speciale du gerne vil uddanne dig i.

    Som ingeniørtrainee vil du blive undervist i de samme kurser, som på den fysiske uddannelse. Det foregår blot online imens du arbejder på deltid eller lignende ved siden af.

    Forskellen på en ordinære uddannelse og det at være ingeniørtrainee er altså, at du som ingeniørtrainee kan være ansat i en ingeniørvirksomhed under hele studiet. Derudover er uddannelsen online og du kan derfor blive boende i dit lokalområde. 

    Læs kursusbeskrivelser for uddannelsen (listen udrulles løbende med uddannelsen)

    Studieordning

    Studieordning august 2024 (pdf)

    Studieordning - fællesbestemmelser for VIAs ingeniøruddannelser, 2024 (pdf) 

    Projektarbejde og bred uddannelse

    Hvert semester afsluttes med et virksomhedsprojekt, hvor du anvender og binder de forskellige fagkurser sammen i én opgave. Projekterne stammer som regel fra den virksomhed, du er ansat i, men du kan også vælge at samarbejde med andre virksomheder og studerende fra forskellige firmaer.

    I løbet af uddannelsen vil du opnå en bred ingeniørfaglig viden, samtidig med at du specialiserer dig inden for innovation, produktudvikling og design direkte i samarbejde med en virksomhed. Du får også et solidt overblik over bæredygtige materialer, teknologier og konstruktioner, og lærer at integrere samfundsmæssige, økonomiske og miljømæssige faktorer i udviklingen af nye produkter.

    Gennem løbende kurser opbygger du stærke naturvidenskabelige og ingeniørfaglige kompetencer, samtidig med at du opnår specialiseret viden inden for dit valgte fagområde. Du arbejder løbende med projekter og opgaver fra din virksomhed, hvilket giver dig værdifuld praktisk erfaring og en dybdegående forståelse af virksomhedens produkter.

    På VIAs ingeniøruddannelser er der derudover et særligt fokus på bæredygtighed, digitalisering, innovation og entreprenørskab, som er integreret i både undervisningen og projekterne på tværs af alle uddannelsesretninger.

    Når du afslutter din uddannelse, gør du det med et bachelorprojekt, der klæder dig på til at træde ind på arbejdsmarkedet som maskiningeniør med et solidt speciale og erhvervserfaring i bagagen.

    Mangler du praktisk erfaring?

    Har du ingen relevant praktisk erfaring, før du begynder på uddannelsen, skal du deltage i fem værkstedskurser i løbet af uddannelsen. Kurserne strækker sig over fem uger og ligger på uddannelsens første fire semestre.

    På værkstedskurserne lærer du blandt andet om sikkerhed, metoder og processer inden for maskinteknik. 

    Ophør af samarbejde med virksomheden

    Ved afskedigelse, opsigelse eller konkurs fra din tilknyttede virksomhed vil du kunne fortsætte ved en anden virksomhed, tage den fysiske uddannelse på Campus Horsens eller fortsætte online uden tilknytning til en virksomhed.

  • Ingeniørtrainee er en online uddannelse. Det kan dog være nødvendigt med fysisk fremmøde. Dette vil blive udmeldt i god tid og i meget begrænset omfang.

    Du bliver tilknyttet en mentor og en faglig vejleder fra VIA, der fungerer som én indgang for dig og virksomheden, samt sparring ift. det faglige. 

    Din hverdag vil være en blanding af normalt arbejde hos den virksomhed, som du er tilknyttet og undervisning online.

    Hvordan det præcist forløber vil dog være op til, hvilken aftale du har med din tilknyttede virksomhed.

    Der vil både være undervisning, hvor du skal sidde foran computeren på bestemte tidspunkter og undervisning som er optaget, og som du kan følge når det passer dig.

    Såfremt der er andre studerende i dit lokalområde vil der være mulighed for at mødes, fx i lokaler ved de lokale erhvervsråd.

    Tilstedeværelse på Campus Horsens

    I løbet af uddannelsen vil det være nødvendigt med fysisk fremmøde fx studiestart, værkstedskurser, eksamener. Dette vil blive udmeldt i god tid og i meget begrænset omfang.

  • En trainee kan være til stor gavn for din virksomhed - være det en nuværende medarbejder der skal videreuddannes eller en nyansat til den specifikke rolle.

    Læs mere om, hvad du kan bruge en ingeniørtrainee til og, hvordan du får en ingeniørtrainee via dette link.

  • Har du spørgsmål det faglige indhold på ingeniørtraineeuddannelserne, kan du ringe eller skrive til:

    Helle Bloch

    Uddannelsesleder

    +45 87 55 44 46

    hblo@via.dk

    eller

    Andreas Boesen

    Chefkonsulent

    +45 87 55 42 89

    anbo@via.dk

     

    Har du specifikke spørgsmål om uddannelsen kan du kontakte studievejledningen:

    eng.studycounselling@via.dk

     

    Har du spørgsmål om optagelse, er du velkommen til at kontakte vores optagelsesvejleder:

    Marlene Sand

    + 45 87 55 43 20

    studieservice.info@via.dk

     

    Uddannelsen

    VIA Ingeniørtrainee
    Campus Horsens
    Banegårdsgade 2
    DK-8700 Horsens

    +45 87 55 00 20
    horsens@via.dk

    Find os på Google Maps

    Åbningstider

    Telefonerne er åbne:
    Mandag - torsdag kl. 07:30 – 15:30
    Fredag kl. 07:30 – 14:30

Hvad er en ingeniørtrainee?