Er du ny studerende i VIA?

Læs indholdet på denne side grundigt igennem. Der står afgørende informationer for, at du kan begynde på din uddannelse på VIA.

Adgang til VIA

 • Når du har bekræftet din tilbudte studieplads på NemStudie, er du klar til at blive ny studerende i VIA. Tillykke med studiepladsen. Vi glæder os til at byde dig velkommen.

  Det gør vi bl.a. med en VIA Start mail, som du vil modtage på den mailadresse, du anvendte, da du søgte på optagelse.dk. I mailen finder du dit VIA ID, som er autogenereret og består af en række tal, samt en besked om at gennemføre VIA Start (start.via.dk).

  Det er vigtigt du gennemfører VIA Start, så du får adgang til VIAs it-systemer og services, som f.eks. Studienet og VIAmail, hvor du finder vigtige informationer om din studiestart. Se hvordan du gennemfører VIA Start under punktet ’Få adgang til VIAs it-systemer og services'.

  Studiestart i august/september

  Vær opmærksom på, at der kan gå op til otte dage, fra du har bekræftet din studieplads på nemStudie, før du modtager yderligere information.

  Studiestart i februar

  Skal du først starte til februar, vil du høre fra os i starten af december måned. Alt er, som det skal være, og ellers vil du blive kontaktet.

 • Du modtager ikke en ny mail om at gennemføre VIA Start, hvis du for nylig har været indskrevet på en uddannelse i VIA eller på nuværende tidspunkt er indskrevet på en anden uddannelse i VIA. Du beholder det VIA ID, som du tidligere har benyttet og først ved studiestarten for din kommende uddannelse, vil du skifte tilknytning inde på studienet.

  Når du logger på studienet.via.dk, skal du som sagt benytte dit tidligere VIA ID. Hvis du ikke kan huske din kode, kan du oprette en ny kode. Inde på studienet vil du være tilknyttet din tidligere uddannelse.

  For at du kan se information om den kommende uddannelse, du skal studere på, skal du gøre følgende:

  1. Gå på forsiden af studienet.
  2. Scroll helt ned til bunden af forsiden. Under genveje, i den sorte linje, skal du klikke på ”Alle uddannelser”.
  3. Du er nu på en side, hvor du kan se en liste over alle VIAs uddannelser. Vælg den uddannelse, som du er blevet optaget på.
  4. Du kan nu se forsiden for din kommende uddannelse. I menulinjen øverst, klikker du på ”Studieværktøjer”.
  5. Klik på ”Info til nye studerende” ude til venstre på siden – her kan du finde informationer om din kommende studiestart.
 • For at få adgang til VIAs it-systemer og services skal du gennemføre VIA Start (start.via.dk). Du logger ind på VIA Start ved at bruge dit VIA ID som brugernavn og dit cpr-nummer (uden bindestreg) som adgangskode, første gang du logger ind.

  Undervejs i processen skal du uploade et billede til dit studiekort, bekræfte at du har læst it-reglerne, ændre din adgangskode og tage stilling til om VIA må sende dig SMS’er.

  Når du har gennemført VIA Start vil du få adgang til VIAs it-systemer og services i løbet af 24 timer. Du får bl.a. adgang til Studienet, VIAmail, Itslearning (VIAs digitale platform til undervisning), OneDrive, download af Office programmer og meget mere. Du kan læse mere om, hvilke it-systemer og services du får adgang til på Studienet. Du kan se dit hold på Itslearning, 30 dage før studiestart.

  Virker det ikke?

  Hvis du har brug for hjælp til at komme på VIAs it-systemer, er du velkommen til at kontakte VIAs it-afdeling. Send en mail til viaservice@via.dk eller i akutte tilfælde ring på telefon 87 55 12 12. Åbningstiderne er mandag-fredag fra kl. 7.30-15.30.

 • Studienet er VIAs primære kommunikationskanal til dig som studerende. Det er her du finder generelle informationer om bl.a. eksamen, studievejledning, muligheder for udlandsophold under dit studie, studieadministrative regler, it, kantinen, bibliotek, faciliteter på campus m.m. Det er også på Studienet, at din uddannelse og campus skriver nyheder til alle studerende på din uddannelse og campus.

  Studiestart, skema mm.

  Studiestart er på de fleste uddannelser omkring 1. september og 1. februar. Vi har samlet en oversigt, hvor du kan se den specifikke dato for studiestart på alle VIAs uddannelser.
  Se studiestartsdatoer (pdf)

  Alle øvrige relevante informationer omkring din fremtidige studiestart og dit studieforløb finder du på Studienet. Det gælder fx. mødetidspunkt, introduktionsprogram, bøger, skema m.m. Bemærk, du kan ikke finde disse informationer andre steder end på Studienet. De bliver ikke tilsendt på mail. Det er derfor afgørende, at du logger ind på Studienet inden du begynder på din uddannelse.

  Sådan logger du på Studienet

  Du logger ind med din VIAmail-adresse og den adgangskode, du ændrede til, da du var inde på VIA Start. Din VIAmail-adresse består af dit VIA ID + @via.dk. Eksempel: 123456@via.dk.

  Når du er logget ind, skal du klikke i submenuen på menupunktet ”Studieværktøjer” og dernæst klikke på ”Info til nye studerende” (i venstremenuen). Studienet bliver opdateret flere gange inden din studiestart, så du skal løbende holde dig orienteret.

 • For at få adgang til din VIAmail skal du logge på adressen post.via.dk. Du skal logge på med din VIAmail-adresse og den adgangskode, du ændrede til, da du var inde på VIA Start. 

  Du kan desuden se din VIAmail og kalender på forsiden af Studienet.

 • Det digitale studiekort

  For at få et digitalt studiekort skal du bestille studiekortet online. Det er gratis.

  Du vil efterfølgende modtage en mail fra ISIC. I mailen guides du til at oprette din profil som du skal bruge i app'en 'ISIC' fra ISIC Global. 

  Studierabatter

  VIA samarbejder med ISIC, hvilket betyder, at du altid har et international anerkendt rabatkort/studie-ID ved hånden, hvis du bestiller et digitalt studiekort, som beskrevet ovenfor. Dermed

  har du nemt adgang til online og lokale studierabatter med din smartphone.

  Læs mere om det digitale studie på Studienet

 • Som studerende på VIA kan du bestille et fysisk VIA adgangskort, der giver dig adgang til VIAs adresser.

  Bestil et VIAkort online. (Kortet er gratis)

  Læs mere om VIAkortet på Studienet.

Praktiske forhold vedrørende dit studie

 • Hvis du vil søge SU, skal du gøre det digitalt. Al relevant information omkring SU, finder du på www.su.dk

  Du kan tidligst søge SU en måned før studiestart. 

  Har du spørgsmål vedrørende SU? Kontakt os via formular eller telefon:

  • Udfyld formular
  • Ring til VIAs SU-vejledere på 87 55 10 45. Telefontid: Mandag, tirsdag og torsdag kl. 10-12.
 • Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) er en uddannelsesstøtte, der giver dig mulighed for at efter- eller videreuddanne dig i arbejdstiden. Enten får du SVU som kompensation for din løn, eller også får din arbejdsgiver SVU som erstatning for din arbejdskraft.

  Du kan læse mere om SVU her.

 • Som studerende i VIA skal du selv medbringe din egen computer fra første dag. 

  Du skal bruge din computer både i undervisningen, og når du skal skrive opgaver. 

  Står du overfor at skulle købe en ny computer, anbefaler vi, at du venter til efter studiestart. På den måde, vil det være nemmere for dig, at sikre at din nye computer har den fornødne kapacitet til at køre evt. studierelateret software. 

  Vi anbefaler, at du køber en bærbar computer med lang batteri-levetid. Vær desuden opmærksom på, at de tekniske uddannelser i VIA kan have yderligere krav til hardware.

  Bemærk! På nogle uddannelser kan Chromebook ikke anvendes til visse typer af prøver. 

 • Har du en fysisk eller psykisk lidelse og en deraf følgende funktionsnedsættelse, som betyder, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre en uddannelse på VIA University College, kan du søge Specialpædagogisk Støtte (SPS). 

  Når du skal søge om SPS, foregår det igennem SPS-vejlederen på uddannelsesstedet. Du skal kontakte SPS-vejlederen på dit uddannelsessted og bede om et møde.

  Få svar på de oftest stillede spørgsmål om SPS

  Planlæg dit uddannelsesforløb på minstudieplan.dk

  Gode studie- og notatteknikker til dig, som er ordblind

  Miniguide til studiestart for dig, som er ordblind 

  Find kontaktoplysninger på VIAs SPS-vejledere

  Se kort video om, hvordan du som studerende søger SPS

  Læs mere om støttemulighederne på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside

 • Hvis du skifter adresse, skal du huske at give besked om din flytning.

  I Aarhus Kommune og flere andre byer får du en bøde på 500 kr., hvis du melder din flytning for sent.

  Du skal melde flytning senest 14 dage efter, du er flyttet, men gerne tidligere.

  Meld flytning her

  https://notuseborger.scandihealth.net/general/eborger.aspx?kommuneid=751&ydelse=F

  Læs mere om reglerne for flytning i Aarhus Kommune

  VIA får automatisk besked om ny adresse

  Hvis du har et dansk cpr-nummer, skal du ikke melde adresseændring til VIA.

  Når du har meldt din flytning til kommunen, får vi automatisk oplysningerne via cpr-registret.

 • Er du overflytter eller indskrevet på en af VIAs uddannelser til start på et semester der ligger senere end 1. semester, vil du modtage information direkte fra den lokale studieadministration. 

  Vi anbefaler altid at du logger på Studienet og læser de informationer der er tilgængelige. Vejledning til at logge på Studienet finder du her på siden under punktet "Find information om din studiestart, skema mm. på Studienet".

Hjælp og rådgivning

 • Studiestartskurset kan være en hjælp til dig som forberedelse til livet som studerende. Der er fire online moduler, og du kan tage én eller flere, afhængigt af hvad der passer dig. Det er helt frivilligt. 

  Modul 1: Fra elev til studerende
  Dette modul handler om en tryg overgang til at være studerende på en videregående uddannelse.

  Modul 2: Studievaner
  Dette modul handler om vaner og studieteknik, og hvad der kan fungere for dig.

  Modul 3: Holdbar motivation

  Dette modul handler om, hvad der kan motivere dig, og hvordan du kan opbygge og fastholde motivationen.

  Modul 4: Samarbejde og faglige fællesskaber
  Dette modul handler om, hvad du kan gøre for at være med til at skabe et godt fællesskab.

 • Har du brug for hjælp til komme på VIAs it-systemer, eller har du andre it-spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.  

  Send en mail til viaservice@via.dk, eller i akutte tilfælde ring på telefon 87 55 12 12. 

  Du kan få fat i vores It-afdeling mandag-fredag fra kl. 7.30-15.30.

 • Har du brug for psykologfaglig hjælp eller rådgivning, kan du kontakte Studenterrådgivningen.

  Studenterrådgivningen

  T:  70 26 75 00. (Åbent mandag-fredag kl. 9.00-12.00)
  W: www.srg.dk

  Du kan få hjælp af Studenterrådgivningen på alle VIAs campusser

  Kontakt din lokale studenterrådgiver (psykolog), hvis du har brug for hjælp i løbet af din studietid.

  'Alliance for et godt studieliv' - gratis rådgivning hos eksperter

  Fire organisationer, der tilbyder gratis rådgivning til studerende på videregående uddannelser, har dannet ’Alliance for et godt studieliv’. Den har til formål at hjælpe studerende, som synes, at COVID-19 har gjort det sværere at få studielivet til at hænge sammen. De fire organisationer tilbyder hver især gratis rådgivning for at gøre studielivet bedre i en tid, der gør det sværere at være studerende.

  Læs mere om de gratis tilbud på organisationernes egne hjemmesider:

 • Står du og mangler en bolig i en af VIAs studiebyer? Vi har samlet relevante boligkontakter for hver studieby, så det bliver nemmere for dig at finde din kommende bolig. 

  Find boligkontakter for hver studieby her

   

 • Hvis du ønsker det, har du som studerende mulighed for at klage over prøver eller andet i forbindelse med dit studie. 

  Find klagevejledninger (pdf)