Rehabilitering

Målet med rehabilitering er, at personer, som oplever begrænsninger i hverdagslivet, kan leve et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, livskvalitet og mestring. Målgruppen af personer med behov for rehabilitering er stigende, hvorfor vi alle steder i social- og sundhedsvæsnet skal kunne tilbyde rehabiliteringsindsatser som er målrettede, sammenhængende og vidensbaserede med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation. 

Hvad er rehabilitering?

Rehabilitering er en personcentreret, tværprofessionel og tværsektoriel indsats. Rehabilitering er målrettet personer, som oplever - eller er i risiko for at opleve - begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet. 

Målgruppen for rehabilitering er bred og indbefatter børn, unge, voksne og ældre. Som professionel kan du derfor møde personer med behov for rehabilitering uanset, om du arbejder indenfor eksempelvis sundhed, social, psykiatri eller beskæftigelse.

Behovet for rehabilitering er stigende, idet flere overlever alvorlig sygdom og flere lever længere med én eller flere kroniske sygdomme - herunder både fysisk og psykisk sygdom. Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter. Rehabiliteringsindsatser er målrettede, sammenhængende og vidensbaseret med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation (Hvidbog om rehabilitering, 2022).

Formål med rehabilitering

Formålet med rehabilitering er at muliggøre et liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet. Rehabilitering kan altså bidrage til at flere mennesker med fysiske, psykiske, sociale og/eller kognitive funktionsevnenedsættelser kan leve et selvstændigt og meningsfuldt liv. 

Hvad er rehabiliteringskompetencer?

At arbejde med rehabilitering kan kræve kompetencer udover det, som du har med fra din grunduddannelse og eventuelle videreuddannelser. I den nye Hvidbog om Rehabilitering (2022) beskrives, at der er behov for særlige rehabiliteringskompetencer hos professionelle, der arbejder i rehabilitering.

Rehabiliteringskompetencer ligger både i de fagspecifikke kompetencer, som du kan opnå ved at tage videreuddannelse, og de ligger i de organisatoriske, ledelsesmæssige og personlige kompetencer. Dette kan eksempelvis være kompetencer i at arbejde personcentreret med udgangspunkt i den bio-psyko-sociale model i alle dele af et rehabiliteringsforløb, tværprofessionelt samarbejde, forløbskoordinering og forløbsledelse m.m. 

Hvordan opnår du rehabiliteringskompetencer? 

Er du sygeplejerske, ergoterapeut, fysioterapeut, socialrådgiver eller pædagog, og mangler du kompetencer i rehabiliteringsindsatsen? Du har en bred vifte af muligheder inden for rehabilitering, hvor du bl.a. kan tage videreuddannelse på diplomniveau. Du finder dine muligheder nederst på siden her.'

Er du pædagogisk assistent eller SOSU-assistent kan du udvikle din praksis og opnå rehabiliteringskompetencer ved at tage videreuddannelse på akademi-niveau samt kurser. Du finder også det relevante tilbud for dig nederst på siden her.

Fælles kompetenceudvikling

Er I flere, der savner de samme kompetencer, eller som skal have et fælles fagligt udgangspunkt og fælles sprog omkring rehabiliteringsindsatsen, sammensætter vi mange former for skræddersyede forløb for monofaglige eller tværfaglige medarbejdergrupper og for ledere.

Fælles kompetenceforløb kan bl.a. være sammensat af fx konsulentbistand, diplom- og akademiforløb, kurser (fx AMU), temadage og opfølgning ude på arbejdspladserne med henblik på at styrke transfer og implementering – og de tager altid udgangspunkt i den indsats- og forandring, der skal ske i daglig praksis. Se eksempler på forløb herunder eller kontakt os gerne for en uforpligtende dialog om jeres behov og muligheder. 

Obs. For flere professionelle er det muligt at ansøge om midler til dækning af udgifter til efter- og videreuddannelse. Se tilskudsmuligheder

Find uddannelse og kurser

Mere Viden

Den nye Hvidbog om Rehabilitering (2022)

Hvidbog om rehabilitering giver status på udfordringer og potentialer på rehabiliteringsområdet og belyser sammenhæng og organisering på tværs af enheder, sektorer og velfærdsområder.

Læs mere i Hvidbogen (pdf)

Kontakt

  • Line Margrete Riis-Djernæs

  • Adjunkt
  • T: 87552017