Bushcraft og håndværk

Drømmer du om at mestre grundlæggende friluftshåndværk, som at lave din egen kniv uden lim, snitte den perfekte ske, fremstille snesko, splejse tov, garve skind eller tilberede måltider som i stenalderen? Så er dette forløb som skabt til dig. Her får du ikke kun mulighed for at udvikle dit håndværk - du lærer også, hvordan du kan bruge det i din undervisning, i spejdergruppen eller som en del af dit fremtidige arbejdsliv. 

Format

Akademi

Sted

Øvrige

Pris fra

11.000 kr

Startdato

05. dec. 2025

ECTS

10

Udbytte for dig og din arbejdsplads

I en tid, hvor flere opdager glæden ved gamle håndværksfærdigheder og det simple friluftsliv, vokser efterspørgslen på personer, der ved hvordan man begår sig i naturen, og som kan formidle sin viden til andre.

På dette forløb arbejder vi målrettet mod at give dig de basisfærdigheder, du har brug for, hvis du fx som lærer, pædagog, håndværkslærer eller selvstændig, gerne vil kunne formidle og undervise i bushcraft, håndværk og friluftsliv.

Undervisningen er tilrettelagt, så du som studerende lærer på det niveau, der passer til dig og med fokus på den målgruppe, du arbejder med. Vi tilpasser således undervisningen, så den passer til forskellige målgrupper, og sikrer, at du kan bruge relevant teori i din praksis.

På forløbet lærer du konkret:

  • ​Om målgruppeorientering indenfor normal- og specialområdet
  • Om planlægning af undervisning og undervisningsforløb af specifikke målgrupper
  • Om grundlæggende færdigheder indenfor grøn sløjd, trækendskab og bearbejdning og bushcraft 
  • At anvende håndværk og bushcraft i undervisning og turfriluftsliv 
  • At anvende kniv, økse og sav på forsvarlig vis 
  • At vedligeholde, slibe og reparerer eget udstyr og grej
  • At bruge mad som udgangspunkt for formidling og læring 
  • Om naturen som ressource og materiale
  • Om lejrliv med etablering af overdække og forskellige typer bål
  • Om årstidens ressourcer i form af mad og materialer til at understøtte håndværk og bushcraft 

Gevinsten for din arbejdsplads

På forløbet får du ikke kun nye færdigheder. Vi har hele tiden fokus på, at du skal kunne omsætte din nye viden i dit arbejdsliv – og derfor arbejder du løbende med din egen logbog, hvor du sætter ord på, hvordan du kan bruge dine kompetencer i dit arbejde. 

Det betyder også, at din arbejdsplads får en medarbejder retur, som har dugfriske erfaringer med at tilrettelægge og gennemføre undervisning i naturen på naturens præmisser.​

Tilmeld dig

Sted

Øvrige

Pris

11.000 kr.

Dato

05. dec. 2025 - 01. mar. 2026

Ansøgningsfrist

27. okt. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Mere information

  • ​​På forløbet “Bushcraft og håndværk” bygger vi undervisningen op trin for trin, så du får et solidt fundament, inden vi bevæger os videre til de mere avancerede færdigheder. Vi starter fx med de basale snittefærdigheder, og arbejder os op til at kunne flække træstammer ved hjælp af hjemmelavede kiler og køller.

    Undervisningen veksler mellem praktiske øvelser og teori. Du vil løbende skulle undervise og holde oplæg for dine medstuderende, samt reflektere over egen læring i en personlig logbog, hvor du skal vurdere dine egne praktiske færdigheder og evne til at formidle det, du har lært.

    Du arbejder med:

    • ​R​elevante læringsteorier inden for bushcraft, håndværk og skabende processer 
    • Primitivt håndværk ved hjælp af kreativitet og evnen til at improvisere med simple naturmaterialer
    • At kunne reflektere og argumentere for undervisningsforløb i bushcraft og håndværksaktiviteter med forskellige målgrupper.
  • Undervisningen foregår både omkring bålet, på lejrpladsen og i værkstedet, så vi skifter mellem udendørs og indendørs rammer. Vi tager altid udgangspunkt i sæsonen, vejret og deltagernes erfaringer og kompetencer. Du vil typisk møde medstuderende med forskellige baggrunde og erfaringer inden for friluftslivet, hvilket vi bevidst arbejder med at gøre til en styrke ved at etablere et fælles læringsrum med mulighed for at lære af hinanden.

    På forløbet skaber vi håndværksprodukter, der er relevante for din praksis, samtidig med at vi kobler de praktiske erfaringer med teori gennem refleksion og dialog. På den måde får du en helhedsforståelse af bushcraft og håndværk – og du lærer, hvordan du kan omsætte det til din egen målgruppe.

    Vi tilbringer meget tid udendørs, og al overnatning på ture foregår i bivuak, telt eller lignende.

    Forløbet består af: 

    • ​En ugentlig undervisningsgang fra 8.30 til 15.30 - typisk på Mols 
    • To overnatningsture på Mols
    • En uges vinterfjeldtur til Norge i slut februar/start marts. Vinterfjeldturen er i hytte, men med overnatningsture undervejs
  • Forløbet afsluttes med en mundtlig eksamen, der tager udgangspunkt i en afleveret synopsis. Her arbejder du med en selvvalgt relevant problemstilling, der er tilpasset en specifik målgruppe. Til eksamen skal du også reflektere mundtligt over din portfolio og de produkter, du har lavet undervejs i forløbet.

  • Bushcraft og håndværk er for dig, der elsker bål, det simple friluftsliv, og nyder at arbejde med hænderne og skabe ting fra bunden. Du er måske uddannet underviser, pædagog, håndværker eller lignende, der ser friluftsliv og håndværk som et supplement til dit arbejde.

    Forløbet er ligeledes for dig, der gerne vil lære mere om bushcraft, få flere håndværksfærdigheder, og gerne vil være i stand til at undervise og vejlede andre i bushcraft og håndværk. Uanset om du er nybegynder eller erfaren, giver forløbet dig mulighed for at udforske og udvikle dine færdigheder i naturens eget værksted.

  • For at blive optaget direkte på et akademimodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • En relevant erhvervsuddannelse*
    • En studentereksamen, hf, hhx eller htx
    • En relevant grunduddannelse for voksne
    • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    *Ved relevant erhvervserfaring medregnes også den erhvervserfaring, som er opnået gennem uddannelsesforløbet.

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

  • I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m. 

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​​

  • Du kan tage ”Bushcraft og håndværk” som et enkeltstående forløb, eller du kan tage det som en del af hele Friluftsvejlederuddannelsen.

    Hvis du gerne vil tage hele uddannelsen til friluftsvejleder, anbefaler vi at du starter med forløbet Friluftsliv, pædagogik og lejrliv, da du her får den grundlæggende viden og færdigheder, som resten af uddannelsen bygger ovenpå. ​

Kontakt

ijs
ssk