Praksisrelateret undervisning i de erhvervsrettede uddannelser – for kommende EPX-undervisere

Er du underviser på HF, i 10. klasse eller anden ungdomsuddannelse, og vil du være klar til at undervise på EPX? Tag forløbet her og få redskaberne til at udvikle din undervisning, så den i endnu højere grad bliver rettet mod praksis og professioner.

Format

Diplom

Sted

Aarhus

Pris fra

14.000 kr

Startdato

18. aug. 2025, 26. jan. 2026

ECTS

10

Udbytte for dig og din arbejdsplads

Vil du være klar til at undervise på den nye erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse (EPX), når den slår dørene op i 2030? Så er forløbet her målrettet dig. 

På forløbet styrker du dine didaktiske kompetencer, så din undervisning i fagene dels bliver mere praksisrettet og dels tones i en professionsfaglig retning. Det sikrer, at det bliver tydeligt for eleverne, hvordan de kan anvende fagene i uddannelse og job. En tydelig relevans for uddannelse og job bidrager til elevernes motivation og engagement i fagene.

Du vil opnå færdigheder og kompetencer til at:

  • Forstå de udfordringer og muligheder, der er i et øget fokus på praksis og profession.
  • Tilrettelægge, gennemføre og evaluere din undervisning, så den bliver tydeligt rettet mod praksis og professioner.
  • Udvikle din didaktik, så den understøtter elevernes motivation for læring.
  • Styrke dit faglige og tværfaglige samarbejde.

Gevinsten for din arbejdsplads

Forløbet gør ikke bare dig men også din arbejdsplads klar til, at I kan omstille jer til EPX. Det giver en dybere indsigt i de udfordringer og muligheder, der ligger ved et øget fokus på praksis og profession. 
Du bliver også opdateret med den nyeste viden om didaktik og motivation. Det er derfor ikke kun en investering i din fremtidige undervisning men også i din undervisning i dag – til gavn for dig selv, eleverne og din arbejdsplads. 

Tilmeld dig

Sted

Aarhus

Pris

14.000 kr.

Dato

18. aug. 2025 - 12. dec. 2025

Ansøgningsfrist

02. jun. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Sted

Aarhus

Pris

14.000 kr.

Dato

26. jan. 2026 - 04. jun. 2026

Ansøgningsfrist

14. nov. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Mere information

  • Med den kommende EPX vil elever i endnu højere grad kunne tone deres gymnasiale uddannelse i retning mod et bestemt uddannelsesområde eller profession. Det vil både stille nye krav til dig som underviser og give muligheder i valg af såvel indhold som didaktik i fagene.

    Du kommer bl.a. til at arbejde med:

    • Praksis- og helhedsorienteret undervisning (fx problembaseret læring).
    • Samspil med og om praksis.
    • Metoder og læringsaktiviteter i en professions- og praksisrelateret undervisning.
    • Hvad EPX er, hvilke (nye) krav den vil stille til din undervisning og til dig som underviser.

    På forløbet vil du komme til at arbejde med teorierne og metoderne bag og afprøve din nye viden i din hverdag som underviser. I undervisningen trækker vi på aktuel forskningsviden fra projekter.

    Med forløbet styrker du din viden om professions- og praksisrelateret didaktik generelt, og du får samtidig viden om specifikke uddannelser og fag.  

  • Undervisningen består af 7 undervisningsgange, hvor der vil være oplæg fra underviserne, holddiskussioner og gruppearbejde. Undervisningen kobler vi til din hverdag som underviser – både nu og i fremtiden. Det gør vi ved at sætte dine erfaringer i spil i undervisningen og gennem casearbejde, hvor vi vil lave koblinger til relevante professioner og uddannelser. Desuden vil vi inddrage ressourcepersoner fra professioner og uddannelser.

  • Når du har gennemført forløbet, afslutter du med en mundtlig prøve. Prøven tager afsæt i en kort skriftlig opgave. Du får vejledning i, hvordan du skriver eksamensopgaven.

  • Forløbet er for dig, der underviser i grundfag og ønsker at videreudvikle din didaktik, så den bliver mere praksis- og professionsrettet. Med forløbet bliver du klar til jobbet som underviser på EPX. Du er fx underviser på HF, i 10. klasse eller på en anden ungdomsuddannelse.

  • For at blive optaget direkte på diplomforløbet skal du have gennemført en af følgende uddannelser:

    • Erhvervsakademiuddannelse 
    • Akademiuddannelse 
    • Bachelor- eller professionsbacheloruddannelse 
    • Kandidatuddannelse 
    • En anden relevant videregående uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    Du skal desuden have to års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse.

    Hvis ikke du opfylder adgangskravene, kan du få lavet en realkompetencevurdering for evt. at blive optaget på forløbet. Det er gratis at få lavet vurderingen. 

    Se mere her: Realkompetencevurdering

  • I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m.

    • En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond  
    • Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra omstillingsfonden 
  • Du kan tage ”Praksisrelateret undervisning i de erhvervsrettede uddannelser - for kommende EPX-undervisere” som et enkeltstående forløb.

    Ønsker du mere efteruddannelse kan forløbet ”Teknologiforståelse og digitale kompetencer” måske være for dig, da forløbet også adresserer nogle af de udfordringer, du står med i dag som underviser af unge.

Kontakt

salu
pben