Når vi taler og bruger vores stemme, har vi mulighed for at give udtryk for følelser, tanker og holdninger. Vi kan deltage i samtaler og gøre os forståelige over for andre mennesker.
Stemmen er med andre ord et vigtigt redskab gennem hele livet – i skolen, arbejdslivet, fritidslivet og et hav af andre sociale sammenhænge.
Oplever vi vanskeligheder med at tale eller bruge stemmen, så påvirker det vores muligheder for at deltage i sociale fællesskaber og aktiviteter.
Talevanskeligheder kan komme til udtryk på mange forskellige måder og have forskellige årsager. De kan både være medfødte og erhvervede fx efter en operation, sygdom eller hjerneskade. De kan også opstå som følge af overanstrengelse og forkert eller uhensigtsmæssig brug af stemmen.
Uanset årsagen så kræver vanskelighederne, at de bliver håndteret af fagpersoner, som har kendskab til taleorganernes anatomi, neurologi og fysiologi – og dermed forstår, hvordan vi danner stemmen og hvor i den proces, vanskelighederne kan opstå. De fagpersoner har ofte en uddannelse inden for logopædi – og hvis du gerne vil være en af dem, er forløbet her et godt sted at starte.
På forløbet ”Talevanskeligheder” lærer du at:
- Forstå forudsætningerne for at udvikle talen – herunder taleorganernes fysiologi, neurologi og anatomi.
- Genkende forskellige typer af tale- og stemmevanskeligheder - samt årsagerne bag og mulighederne for indsats/behandling.
- Benytte relevante undersøgelsesmetoder til systematisk at beskrive, analysere og vurdere talevanskeligheder.
- Igangsætte og faglig begrunde målrettede logopædiske indsatser i samarbejde med den enkelte og den enkeltes netværk.
Gevinsten for din arbejdsplads
Når du har gennemført forløbet, har du en stor specialiseret viden om talevanskeligheder hos børn, unge og voksne. Du er samtidig i stand til at beskrive og vurdere vanskelighedernes omfang og kan igangsætte relevante indsatser.