I skolen bliver børn og unge mødt af både faglige og sociale krav – og de bliver løbende målt på, hvordan de klarer sig. For mange børn og unge kan det derfor være tiltrængt at få en pause fra præstationer, mål og resultater, når skoledagen er omme. En pause hvor de kan dyrke og udforske en særlig interesse eller aktivitet – og gennem samvær med andre afprøve sig selv og styrke troen på egne evner – uden at blive vurderet.
Her kommer de fritidspædagogiske tilbud i fx SFO, fritidsklub, ungdomsklub eller ungdomsskole ind i billedet.
Gode fritidspædagogiske rammer opstår ikke af sig selv. Det kræver, at der er dygtige fritidspædagoger, som er i stand til at favne både de børn og unge, som trives i løse og lystbetonede rammer - og de børn og unge, som har brug for tydelige strukturer.
På forløbet her får du viden og værktøjer til opgaven.
Du lærer konkret at:
- Inddrage børnenes og de unges perspektiver, når du og dine kolleger skal tilrettelægge fritidspædagogiske processer og aktiviteter.
- Forstå, hvad forskellige æstetiske, legende og kreative udtryksformer kan bidrage med i jeres SFO, fritidsklub, ungdomsklub eller ungdomsskole.
- Arbejde målrettet med at give børn og unge mulighed for at deltage i forskellige fællesskaber og opbygge relationer.
- Balancere bevidst mellem fri tid og medbestemmelse på den ene side – og en velplanlagt, organiseret og intentionel fritidspædagogik på den anden side.
Gevinsten for din arbejdsplads
Når du har gennemført forløbet, har du viden om, hvordan dit fritidspædagogiske tilbud kan være et tiltrængt sceneskift fra skolen og et frirum fra præstationspresset i børn og unges hverdagsliv. Du ved også, hvordan du som pædagog bedst muligt stiller dig til rådighed for børnene og de unge, så du favner både dem, som trives i frie rammer og dem, som fungerer bedst i tydelige strukturer.
Med dine nye indsigter bliver du en vigtig ressource for din arbejdsplads i forhold til at skabe deltagelsesmuligheder for alle de børn eller unge, du arbejder med.