Speciale i kajak

Ønsker du at mestre bølgerne i en havkajak? Og vil du gerne udvikle dine evner som instruktør? Så er dette forløb for dig. Her får du færdigheder på IPP3-niveau, samtidig med at du forbereder dig til Instruktør 2-prøven. Vi træner langs de jyske kyster, hvor vi med de rette forhold udvikler dine færdigheder, så du kan lede trygge og sikre kajakture – uanset hvad havet byder på.

Format

Akademi

Sted

Viborg

Pris fra

12.500 kr

Startdato

08. aug. 2025

ECTS

10

Udbytte for dig og din arbejdsplads

I takt med at flere søger naturen som en pause fra en hektisk hverdag, og interessen for friluftsliv og outdoor-aktiviteter vokser, stiger efterspørgslen også på fagpersoner, der kan sikre og lede kvalitetsoplevelser i det fri.

På forløbet får du det fundament, du har brug for, hvis du gerne vil kunne planlægge og gennemføre friluftsture i havkajak langs de danske kyster for forskellige målgrupper.

Al undervisningen foregår på vandet, og vi vælger den rette lokation ud fra de færdigheder, du skal arbejde med. Vind og vejr spiller en stor rolle i vores aktiviteter, og du vil lære, hvordan du medtænker dette i dine fremtidige forløb, så du kan træffe de rigtige valg på de rette tidspunkter.

Dit personlige udbytte

Det primære fokus på forløbet er at give dig færdigheder på IPP3-niveau samt gøre dig klar til Instruktør 2-prøven.

På forløbet lærer du:

  • ​Om grundlæggende kajakteknik, dvs. de forskellige rotag, der er på niveau IPP3
  • Om redninger i kajak, samt rul
  • Om sikkerhed, risikovurdering, vind og vejr
  • At planlægge, gennemføre og evaluere flerdagesture i Danmark, med øje for sikkerhed og konsekvenstænkning
  • At arbejde med hændelseshåndtering: hvordan løser vi uforudsete situationer på vandet bedst muligt? 
  • Om turledelse i praksis 
  • At inddrage forskellige undervisnings- og vejledningsteorier til udvikling af egen vejlederpraksis i havkajak og formidling af havkajakteknikker ​

Gevinsten for din arbejdsplads

På forløbet får du ikke kun nye færdigheder. Vi har hele tiden fokus på, at du skal kunne omsætte din nye viden i dit arbejdsliv – og derfor arbejder du løbende med din egen logbog, hvor du sætter ord på, hvordan du kan bruge dine kompetencer i dit arbejde.

Det betyder også, at din arbejdsplads får en medarbejder retur, som har dugfriske erfaringer med at tilrettelægge og gennemføre undervisning i naturen på naturens præmisser. 

Tilmeld dig

Sted

Viborg

Pris

12.500 kr.

Dato

08. aug. 2025 - 28. nov. 2025

Ansøgningsfrist

02. jun. 2025

Ledighed

Ledige pladser

Mere information

  • På specialet i kajak bygger vi videre på de grundteknikker, som du har fra IPP2-niveauet. Det du skal forholde dig til her er, at på IPP3-niveauet øges kravet om vindstyrken fra 5 m/s til 8 m/s.

    Forløbet består af undervisning i kajak og de grundteknikker, der skal til for at mestre kajak under forskellige vejrforhold. Vi vælger farvand efter de forhold, vi ønsker at arbejde med – fx er vi på helt fladt vand, når vi øver vores grundteknikker i rotagene, og andre gange opsøger vi vind og bølger, for at udfordre de selvsamme teknikker. For at kunne bestå niveauerne, opsøger vi forhold svarende til 8 m/s ved bølgepåvirket kyst.

    Undervejs i forløbet vil du løbende skulle undervise og holde oplæg for dine medstuderende, samt reflektere over egen læring i en personlig logbog, hvor du skal vurdere egne praktiske færdigheder og din evne til at formidle det, du har lært.  ​

    Du kommer til at arbejde med:

    • ​Grundlæggende roteknikker, såsom fremad- og baglæns roning, sideforflytning, støttetag og forskellige rotag
    • Redninger, både makkerredninger, selvredninger og grønlænderrul
    • Sikkerhed, risikovurderinger, samt vind og vejrs betydning for vores beslutningsproces
    • Turledelsesprincipper, herunder organisering af grupper på vandet, turlederens placering og opmærksomhed
    • Hændelseshåndtering, hvor du øver dig på, at løse forskellige redningsscenarier på vandet, hvis uheldet skulle være ude 
  • Al undervisning foregår udendørs og fortrinsvis på vandet. Undervisningen er delt op mellem dagsture og flerdagsture, så friluftslivet også kommer til syne her. Når vi er afsted, pakker vi kajakkerne med grej og mad, så vi kan holde os varme og mætte på turen.

    Du vil typisk møde medstuderende med mange forskellige faglige baggrunde, men fælles for alle er, at de har erfaring med kajak inden forløbets start. Det giver os mulighed for at nørde ned i kajakkens verden, både teoretisk og praktisk, og skabe et fælles læringsrum med god dynamik og mulighed for at lære af hinanden.

    Forløbet består af:

    • ​​​En ugentlig undervisningsdag fra 8.30 til 15.30, ofte på Søndersø ved Viborg Idrætshøjskole. Derudover ror vi også forskellige steder i Limfjorden eller østkysten ved Djursland. Der er ikke noget fastlagt, da vi løbende orienterer os ift. vejrudsigterne for de forskellige dage  
    • Tre overnatningsture, hver med to overnatninger. Her er underviser med på én af turene. De andre to ture er underviser kun med den ene dag  
    • Fælles planlægning af forløbet - du er som studerende med til at planlægge alle turene på forløbet
    • Træning i grundlæggende færdigheder på fladt vand, efterfulgt af træning i mere udfordrende omgivelser 
    • Oplæg fra dig og dine medstuderende, heriblandt oplæg i navigation, turplanlægning og turledelse
    • Stort fokus på sikkerhed, dvs. redninger vil være et tilbagevendende element på de fleste undervisningsdage
    • Praktisk prøve med ekstern censur undervejs for IPP3 egenfærdighed og til slut afrundes forløbet med Instruktør 2-prøven ​​​
  • Forløbet afsluttes med en mundtlig eksamen, hvor du demonstrerer færdigheder på vandet. Ved bestået afsluttende eksamen, bliver du certificeret IPP3/Instruktør 2-niveau.

  • Forløbet er for dig, der gerne vil arbejde med kajakken som omdrejningspunkt. Du er måske uddannet underviser, pædagog, håndværker eller lignende, der ser kajakken som et supplement til dit arbejde, eller måske ser du det som en mulighed for at starte egen virksomhed, med kajak og friluftsliv som omdrejningspunkt. 

    Forløbet er ligeledes for dig, der gerne vil forbedre dine egne kajak-færdigheder, og går med en lille instruktør i maven, der brænder for at formidle viden og færdigheder videre til andre.

  • For at blive optaget direkte på et akademimodul skal du have gennemført én af følgende uddannelser, suppleret med 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse:

    • En relevant erhvervsuddannelse*
    • En studentereksamen, hf, hhx eller htx
    • En relevant grunduddannelse for voksne
    • En anden relevant uddannelse på mindst samme niveau som en af ovenstående uddannelser

    *Ved relevant erhvervserfaring medregnes også den erhvervserfaring, som er opnået gennem uddannelsesforløbet.

    Du behøver ikke at være eliteudøver – men det er et krav, at du kan svømme 400 m og gå 10 km med rygsæk. 

    Har du andre og tilsvarende forudsætninger, kan du søge om optagelse på baggrund af en realkompetencevurdering. Læs om realkompetencevurdering her​.​​​​​

  • I mange tilfælde kan du søge om økonomisk støtte, når du tager et kursus eller en efteruddannelse i VIA University College. Støtten kan fx dække deltagergebyr, transport, bøger m.m. 

    En måde at søge tilskud er gennem en kompetencefond, som ofte er knyttet op på din overenskomst. Læs om dine muligheder for tilskud fra en kompetencefond.

    Er du faglært, ufaglært eller har en professionsbachelor som dit højeste uddannelsesniveau, kan du hvert kalenderår søge op til 10.000 kr. hos Omstillingsfonden. Se om du opfylder betingelserne for at søge tilskud fra Omstillingsfonden​.​​​

  • Du kan tage ”Speciale i kajak” som et enkeltstående forløb, eller du kan tage det som en del af hele Friluftsvejlederuddannelsen​.

    ​​Hvis du gerne vil tage hele uddannelsen til friluftsvejleder, anbefaler vi at du starter med forløbet Friluftsliv, pædagogik og lejrliv​, da du her får den grun​dlæggende viden og færdigheder, som resten af uddannelsen bygger ovenpå.

Kontakt

ijs
ssk