Pædagogisk diplomuddannelse (PD)

Går du med et stærkt ønske om at gå i dybden med pædagogiske fagområder, der er relevante for din pædagogiske praksis? Så er en pædagogisk diplomuddannelse (PD) noget for dig. Du styrker samtidig dine karrieremuligheder.

De nye teknikker og den teori, jeg har tilegnet mig, gør, at vi kollektivt bliver nysgerrige. Jeg oplever, jeg har fået et nyt fagligt ståsted, og jeg er blevet kvalificeret til at udfordre de subjektive sandheder, jeg møder.

Agnete Binzer, PPR – Pædagogisk vejleder

Om uddannelsen

 • En pædagogisk diplomuddannelse (PD) kvalificerer dig til at varetage pædagogiske funktioner som planlægning og udvikling af opgaver inden for undervisning og vejledning.

  Du får:

  • Indsigt i de pædagogiske professionsteorier, metoder og forskning.
  • Forståelse for sammenhænge og dilemmaer mellem samfundsmæssige vilkår og pædagogisk arbejde.
  • Færdighed i at analysere, diskutere, vurdere og formidle komplekse pædagogiske problemstillinger.
  • Kompetencer til at håndtere teorier og metoder med henblik på udvikling af pædagogisk praksis.
  • Kompetencer til at argumentere på videnskabeligt grundlag for indsatser, der sigter på praksisudvikling.

  Du kan vælge mellem en lang række specialiseringer – kaldet uddannelsesretninger:

  Faglig vejledning

  Danskvejleder, Læsevejledning i grundskolen, Engelskvejleder, Matematikvejleder, Børns sprog, Bevægelsesvejleder, Naturfagsvejleder.

  Pædagogik, psykologi og kommunikation

  Almen pædagogik, Psykologi, Interkulturel pædagogik, Logopædi, Pædagogisk og socialpædagogisk arbejde, Læringsvejleder​, Unges og voksnes læreprocesser, Specialpædagogik.

  Fag og læring

  Dansk som andetsprog, Undervisning i læsning og/eller matematik for voksne, Idræt, Musik, Innovation i undervisning.

  Organisationsudvikling

  Projektledelse og organisationsudvikling, Vejledning og supervision, Lærerfaglighed og skoleudvikling.

 • Diplomuddannelsen giver 60 ECTS point og svarer til ét års fuldtidsstudie.

  Du vælger selv i hvilket tempo, du vil gennemføre uddannelsen, blot den er færdiggjort inden for seks år. På den måde kan du nemt forene videreuddannelse med familieliv og karriere. Du kan også tage vores moduler enkeltvis som efteruddannelse.

  Pædagogisk diplomuddannelse (PD) består af:

  Vi anbefaler, du starter med det obligatoriske modul Pædagogisk viden og forskning.

  De valgfrie moduler og afgangsprojektet giver dig mulighed for at målrette din uddannelse inden for temaer, som er særligt relevante for dig. Inden for visse uddannelsesretninger er der tale om mere eller mindre bundne valg. Nogle af de valgfri moduler kan vælges på tværs af alle uddannelsesretninger.

  De aktuelle moduler og studieordningen finder du længere nede på siden. I studieordningen finder du blandt andet en generel oversigt over alle de moduler, der indgår i uddannelsen.

  Læs mere om Pædagogisk diplomuddannelse (PD)

 • Uddannelsen er relevant for dig som er lærer, pædagog, sygeplejerske eller professionsbachelor. Den er også relevant for andre, der til daglig beskæftiger sig med pædagogiske og formidlingsmæssige opgaver.

 • Du skal minimum have en relevant adgangsgivende uddannelse svarende til en erhvervsakademiuddannelse eller en uddannelse som lærer, pædagog svarende til en professionsbacheloruddannelse eller en videregående voksenuddannelse (VVU).

  Samtidig skal du have mindst to års relevant erhvervserfaring efter endt uddannelse.

  Fra 1. august 2019 og tre år frem gælder en forsøgsordning. Det betyder, at hvis du har en akademiuddannelse, så kan du søge direkte ind på en diplomuddannelse, hvis du:

  • har en akademiuddannelse som højeste forudgående uddannelse
  • har relevant erhvervserfaring på mindst fire år bag dig. Dvs. uanset om det er før, under eller efter akademiuddannelsen
  • er i relevant beskæftigelse ved optag på diplomuddannelsen

  Opfylder du ikke ovenstående krav, kan du også blive optaget på dine realkompetencer, hvis de anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne.Læs om realkompetencevurdering.

 • Du tilmelder dig ikke en hel diplomuddannelse på én gang. Du tilmelder dig i stedet løbende et eller flere moduler og gennemfører på den måde uddannelsen i det tempo, der passer dig.

  Du kan se alle aktuelle moduler på uddannelsen længere nede på siden. Klikker du dig videre ind på selve modulet, får du her en kort beskrivelse af udbyttet og det faglige indhold. Det er også her du finder alle de praktiske oplysninger og kan tilmelde dig.

  OBS! hvis du er ny studerende skal du ved første tilmelding vedhæfte dokumentation for adgangsgivende uddannelse og erhvervserfaring. Det kan fx være:
  Uddannelse: Uddannelsesbevis eller uddannelsesudskrift.
  Erhvervserfaring: Seneste lønseddel med anciennitet eller officiel bekræftelse fra virksomheden.

Uddannelsesretninger

Du kan vælge mellem en række specialiseringer – kaldet uddannelsesretninger

Det siger deltagere om uddannelsen

Kontakt

ulke480x4802019.jpg

Administrativ kontakt

heto2018480x480.jpg

Studievejleder