For at unge med alvorlig og kronisk sygdom kan trives på kort og lang sigt, skal deres liv og udvikling også omfatte uddannelse, fritid, kærester, risikoadfærd, ungdomsliv og mental sundhed. Her er det en forudsætning, at de unge møder fagpersoner, der forstår de unges livsstil og behov samt familiedynamikker og reaktioner på komplekse sundhedsfaglige problemer.
Ungeambassadører spiller en afgørende rolle i at bygge bro mellem ungdomsliv og sundhedsvæsenet - og sikre, at unge patienter har medbestemmelse og oplever at blive mødt med forståelse, anerkendelse, inddragelse og respekt. Det kalder nogle gange på nye tiltag og alternative løsninger tilpasset den enkelte unge, hvilket du som ungeambassadør får værktøjerne til at kunne bane vejen for.
På dette forløb udvider du din faglige viden om ungdomslivet - både generelt og i særdeleshed for unge, der lever med sygdom. Du får indsigt i de unges bio-psyko-sociale sundhed og trivsel, deres behov for autonomi og den komplekse kontekst, et ungdomsliv med sygdom udfolder sig i. Du tilegner dig også kompetencer til samarbejdet med den unges familiære og professionelle netværk, så I sammen kan skabe de bedste forudsætninger for den unge.
Du vil opnå færdigheder og kompetencer til at:
- forstå og håndtere den komplekse overgang fra at være barn til at være ung i sundhedsvæsenet
- forstå og håndtere unges bio-psyko-sociale udvikling og reaktioner, som individer og som gruppe
- forstå og håndtere de relationelle aspekter i kontakten med unges familiære netværk
- kunne gennemføre behovsrelateret samtaleforløb med afsæt i forskningsevidensbaserede metoder
- støtte op om unges transition fra at være syg og indlagt, til at skulle tilbage i en almindelig hverdag
- bidrage til det tværprofessionelle samarbejde omkring de unge i et sygdomsforløb
Gevinsten for din arbejdsplads
Når du har gennemført forløbet, har du tilegnet dig en dybere forståelse for unge med sygdom og deres behov i mødet med sundhedsvæsenet. Det gør dig i stand til at sikre et mere ungevenligt tilbud i din praksishverdag, så sygdomsramte unge føler sig mødt og inddraget. Derved bidrager du til at styrke kvaliteten af behandlingen og sikre en helhedsorienteret tilgang, der fremmer de unges trivsel og livskvalitet.