Pædagogisk efteruddannelse for dagtilbud

Som dagtilbudspædagog har du mange forskellige muligheder for efteruddannelse. Du kan styrke din viden inden for et fagligt område, du allerede arbejder med, eller du kan specialisere dig inden for et nyt. Få et overblik her på siden. 

Se dine muligheder for efteruddannelse

  • Vil du være med til at uddanne dygtige pædagoger? Modulet praktikvejleder til pædagoguddannelsen er for dig, der er uddannet pædagog og drømmer om at blive praktikvejleder for pædagogstuderende i din institution. Det er også for dig, der allerede arbejder som praktikvejleder men mangler efteruddannelse i praktikvejledning.

    Som praktikvejleder skal du være med til at skabe vellykkede praktikforløb for pædagogstuderende, så de kan få erfaring med teorien fra pædagoguddannelsen, udvikle sig og blive klædt godt på til jobbet som pædagog. Du og din institution får en vigtig rolle som praktikinstitution – I er med til at uddanne fremtidige kolleger og højne fagligheden i pædagogfaget. Det kræver, at du har de rette vejlederkompetencer.

    På modulet i praktikvejledning lærer du bl.a. at tilrettelægge gode praktikforløb og give professionel vejledning. Du får en ny, spændende rolle med nye opgaver, holder dig fagligt opdateret og styrker dit cv med vejlederuddannelse.

    Læs mere om modulet praktikvejleder til pædagoguddannelsen

  • Flere børn har brug for særlig støtte for at kunne deltage i fællesskaber med andre børn og udvikle sig. Derfor er der brug for uddannede inklusionsvejledere. Som inklusionsvejleder får du bl.a. kompetencer til at vejlede forældre, kolleger og ledelse. Du får også viden til at håndtere komplekse problemstillinger og lave inkluderende indsatser.

    Lyder inklusionsvejleder som noget for dig, skal du gennemføre to moduler, der kvalificerer dig til at varetage rollen:

    Ønsker du mere viden inden for de mest centrale tematikker i det social- og specialpædagogiske arbejde i dagtilbud, så er modulerne her relevante for dig:

  • Arbejder du allerede med børns sprog, men mangler du viden til at begrunde dine valg? Eller har du en interesse for børns sprog, og drømmer du om at arbejde med det i dit dagtilbud? Med efteruddannelse i børns sprog bliver du klædt på til at varetage rollen som sprogvejleder. Du får bl.a. indsigt i børns sproglige og kommunikative tilegnelse og udvikling, så du kan videreudvikle sprogpædagogikken i dit dagtilbud. Du lærer også at vejlede kolleger og forældre.

    Du kan kalde dig sprogvejleder, når du har gennemført de tre moduler:

    De tre moduler udgør uddannelsesretningen børns sprog/sprogvejleder på den pædagogiske diplom. Du kan derfor bygge flere moduler ovenpå, hvis du ønsker en hel diplomuddannelse. 

  • Er du særligt optaget af sprog-, tale- og hørevanskeligheder? Så er efteruddannelsen til talepædagog for dig.

    På uddannelsen lærer du bl.a. at identificere og vurdere sprog-, tale- og hørevanskeligheder, så du kan hjælpe med at forbedre kommunikation og samspil. Du lærer også at vejlede og rådgive pædagogisk personale og forældre. 

    Uddannelsen klæder dig på til at varetage logopædiske opgaver i både almen- og specialtilbud. Du kvalificerer dig også til at arbejde som talepædagog i fx PPR eller i kommunikationscentre.

    Talepædagog er en uddannelsesretning på den pædagogiske diplomuddannelse. Uddannelsesretningen består bl.a. af modulerne:

    Du kan vælge at tage udvalgte moduler som et enkeltstående forløb. Eller du bygge flere moduler ovenpå, hvis du ønsker en hel diplomuddannelse. 

    Læs mere om efteruddannelsen til talepædagog

  • Arbejder du med børn med flere sprog? Børn med flere sprog lærer mere end ét sprog på samme tid. For nogle flersprogede børn kan det være svært og kræve en særlig indsats fra dig og et fokus på de sproglige læringsmiljøer, barnet indgår i. 

    På modulet andetsprogspædagogik får du bl.a. viden og metoder til at lave læringsaktiviteter, der understøtter de flersprogede børn i udviklingen af deres kommunikative færdigheder.

    Læs mere om modulet andetsprogspædagogik

  • Synes du også at sammenhængen mellem dagtilbud og skole er super centralt for børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse? Og er du optaget af, at skabe de bedste opstartsbetingelser for børnenes videre skoleliv? Så er efteruddannelsen til børnehaveklasseleder helt sikkert noget for dig. Her får du indblik i krydsfeltet mellem leg og læring, og du får kompetencer til at arbejde med børnenes umiddelbarhed, deres sproglige og matematiske nysgerrighed og opmærksomhed.

    Du kan kalde sig børnehaveklasseleder når du har gennemført de tre moduler:

  • Er du optaget af klimaforandringer, bæredygtighed og hvordan vi hjælper de næste generationer bedst muligt på vej? Vil du være med til at sætte det på dagsordenen i institutionen? Så skal du efteruddanne dig med modulet bæredygtighed i dagtilbud.

    Der er mange måder at arbejde med bæredygtighed på, og det kan måske være svært at finde ud af, hvor du skal sætte ind i hverdagen.

    På efteruddannelsen i bæredygtighed får du viden, værktøjer og inspiration til, hvordan du konkret kan arbejde med bæredygtig pædagogik og bæredygtig dannelse i din institution. Du lærer bl.a. at skabe læringsmiljøer, der fremmer børnenes bæredygtige dannelse og bevidsthed, og gør dem klar til at forstå og leve i en verden i forandring. 

    Læs mere om modulet bæredygtighed i dagtilbud

  • Den pædagogiske læreplan

    Brænder du for at løfte læring og trivsel i din institution og give børnene en endnu bedre hverdag? Så er efteruddannelse i den pædagogiske læreplan for dig.

    Den styrkede pædagogiske læreplan er det fundament, som alle pædagogiske medarbejdere i dagtilbud arbejder ud fra og ind i. Med den pædagogiske læreplan er børneperspektiver, børnefællesskaber, evalueringskultur og leg fremhævet som helt centrale pejlemærker for dagtilbudspædagogik. Det er nogle af de temaer, vi dykker ned i på modulet om den pædagogiske læreplan, som klæder dig på til at indgå i det vigtige pædagogiske arbejde i dagtilbuddet.

    Læs mere om modulet den pædagogiske læreplan

  • Savner du viden om, hvordan du arbejder med pædagogiske læringsmiljøer, der tilgodeser alle børns udviklingsforløb? Så er efteruddannelse i psykologi noget for dig.

    At arbejde kvalificeret med børns trivsel, læring, udvikling og dannelse kræver nemlig psykologisk viden om børns udvikling - både viden om normalvariationer af børns udvikling og atypiske udviklingsforløb.

    Med disse moduler får du fx indblik i den nyeste hjerneforskning, du får relevant psykologisk viden samt kompetencer til at kunne identificere forskellige former for og årsager til udviklingsvanskeligheder. Alt sammen noget, der fremmer kvaliteten af det pædagogiske arbejde til gavn for børnenes udvikling, trivsel og læring.

    Du kan fx tage moduler inden for:

  • Parat til ledelse?

    Har du en lederspire gemt i dig? Og vil du afprøve, om ledelse i dagtilbud er noget for dig? Så er modulet parat til ledelse målrettet dig.

    Modulet er et førlederforløb, hvor du får mulighed for at afprøve ledelse og afklare, om ledelsesvejen er næste skridt for dig. Du får tilknyttet en mentor, som støtter dig og hjælper med at udfolde dit potentiale. I forløbet får du også individuel coaching, og du kommer til at indgå i netværksmøder, hvor du kan sparre med dine medstuderende.

    Læs mere om modulet parat til ledelse i den pædagogiske faglighed

    Modulet parat til ledelse er en del af diplom i ledelse. Du har derfor mulighed for at bygge flere moduler ovenpå, hvis du ønsker en hel lederuddannelse.

    Ny leder

    Er du ny i lederrollen, og har du brug for viden og værktøjer til at komme godt fra start i din nye rolle? Overgangen fra medarbejder til leder kan være udfordrende. Med en lederuddannelse målrettet nye ledere bliver du hjulpet godt på vej.

    Læs mere om diplom i ledelse – målrettet nye ledere

    Udvikl dig som leder

    Er du allerede leder? Så kan du styrke dit lederskab og få ny inspiration og nye metoder med en diplom i ledelse. Med efteruddannelsen udvikler du dig selv, din rolle som leder og dine strategiske handlemuligheder.

    Læs mere om diplom i ledelse

  • Har du og dine kollegaer brug for et fagligt boost? Vær med på en inspirerende konference: 

    Sprogpædagogik i hverdagen 15. maj 2024:

    Hvordan støtter vi børn med sproglige vanskeligheder i hverdagen? Og hvordan lykkes vi i det vigtige samarbejde med børnenes forældre? Årets konference byder på forskellige oplæg, der giver konkrete værktøjer til den sprogpædagogiske værktøjskasse, og bud på hvad der er på spil i samarbejdet mellem forældre og pædagoger, når der er ”noget” med børnene.

    Tilmeld dig Sprogpædagogik i hverdagen - børns sproglige vanskeligheder

  • Er I flere i dagtilbuddet, som ønsker at efteruddanne jer sammen, så I kan styrke et bestemt indsatsområde? Eller har I en særlig udfordring, der fylder hos en medarbejdergruppe eller i hele dagtilbuddet?

    Så kan vi skræddersy et forløb, som matcher jeres behov eller udfordring. Vi kan fx udvikle forløb inden for:

    • Forældresamarbejde
    • Evalueringskultur
    • Motorik og bevægelse
    • Leg og deltagelsesmuligheder
    • Børns sprogtilegnelse og -udvikling
    • Høre-, tale- og sprogvanskeligheder
    • Dansk som andetsprog
    • Bæredygtig dannelse i dagtilbud
    • Neuropædagogik og neuropsykologi
    • Barnets første 1000 dage
    • Børn i udsatte positioner
    • Specialpædagogik på almenområdet
    • Den styrkede pædagogiske læreplan

    Læs mere på siden fælles kompetenceudvikling i dagtilbud

Efteruddannelse - ja tak

Vidste du at...

Fra 2024 har du som pædagog mulighed for at søge tilskud til efteruddannelse via Omstillingsfonden? Det betyder, at du vil kunne få op til 10.000 kr. i tilskud, når du tilmelder dig et diplommodul. Midlerne tildeles efter først til mølle-princippet.

Kontakt

Har du brug for vejledning til at sammensætte et efteruddannelsesforløb? Eller har du taget efteruddannelse tidligere, og har du spørgsmål til fx merit eller dispensation? Så kan studievejleder Helene Toft hjælpe dig. Cecilie Burgdorf, studieadministrativ partner, kan besvare dine spørgsmål omkring tilmelding, pris, holdstart mv.
Helene Toft | VIA University College
  • Helene Randeris Toft

  • Studie- og karrierevejleder
  • T: +45 87 55 19 57
Cecilie Burgdorf
  • Cecilie Burgdorf

  • Studieadministrativ partner
  • T: +45 87 55 18 41