Behov for mere teori og bevis på kompetencer
Arbejdet med børn med socialkognitive udfordringer havde givet Susanne en grundlæggende viden og erfaringer. Men hun manglende noget i arbejdet. Susanne fortæller:
”Jeg ønskede at blive klogere på, hvorfor jeg gør, som jeg gør? Og gør jeg det rigtige? Jeg ville gerne videreuddanne mig, så jeg kunne blive dygtigere og få mere viden og dybde end et endagskursus kunne give mig. Jeg ville også gerne have bevis for mine kompetencer - og det vil en diplomuddannelse give mig.”
Som en del af sin diplomuddannelse har Susanne valgt at tage modulet Socialkognitive udviklingsforstyrrelser for at få fagbegreber og teori, hun kan trække på i hverdagen. Og det har gjort en forskel – ikke bare for Susanne men også for kollegerne og børnene.
Givende undervisning og vejledning
Susanne har været meget tilfreds med undervisningsforløbet. Hun fremhæver, at der blev givet konkrete eksempler i undervisningen til både dagtilbud og skole. Og der var meget, hun kunne drage paralleller til. Også vejledning og opgaveskrivning gav Susanne et stort udbytte. Hun fortæller:
”Jeg fik en rigtig god vejledning omkring opgaven. Vi havde vejledning i grupper, og jeg kunne suge brugbar viden til mig ved at lytte til de andres vejledning. Vi hjalp også hinanden på holdet bl.a. ved at dele noter. Arbejdet med opgaven var også givende. Da jeg nørdede med teorien, fandt jeg huller i handleplanen for et af vores børn og tænkte, at her kan vi gøre noget andet.”
Fagsprog og viden gør en forskel
Det har gjort en mærkbar forskel for Susanne at få et stærkere fagsprog og ny viden, hun kan bruge i hverdagen. Hun fortæller:
”Mit fokus har især været på at opkvalificere mit fagsprog og koble teorierne til hverdagen. Det letter arbejdsgangen at kunne bruge det præcise fagbegreb i en henvendelse til Børn- og ungepsykiatrisk afsnit i stedet for at skulle ud i lange forklaringer.
”Jeg øver mig også i at fortælle mine kollegaer, hvor vi har den faglige viden fra, og jeg brugt min nye viden til at sætte nye handlinger i gang. Jeg har fået skabt en nysgerrighed hos mine kolleger, og de er med på at prøve det af."
”Vi har også købt en af undervisningsbøgerne til institutionen, så vi kan folde den nye viden ud og lave en minihandleplan for to af børnene. Det er ikke så ligetil, så det er godt, at vi kan samarbejde om det.”
Nye tilgange og forbedret trivsel
Den nye viden har givet anledning forandringer, og det har skabt bedre trivsel hos børnene. Susanne fortæller:
”Jeg kan bidrage med konkret teori og viden, som vi ikke havde før. Vi har fx brugt den nye viden til at gøre et barn til medspiller. Tidligere havde vi besluttet, hvor barnet skulle være, men nu har jeg interviewet barnet og lavet humørbarometer. Vi har også ændret tilgang i bestemte situationer for at undgå eksklusion. Det var virkelig en øjenåbner for mig og mine kolleger, og barnet trives bedre nu.” Hun fortsætter:
”Vi havde gjort alt muligt andet omkring barnet, men lige det spot havde vi ikke set. Og det er jo heldigvis det, der sker når man får ny viden – vi finder de blinde pletter. Selvom man kan være nok så dygtig, har vi alle mere at lære.”
Anbefaling til både almen- og specialområdet
Susanne anbefaler modulet Socialkognitive udviklingsforstyrrelser til både special- og almenområdet. Hun fortæller:
”Min grundviden var stor, fordi jeg kommer fra en stue, hvor vi udelukkende har børn med socialkognitive udfordringer. Men mit indtryk er, at lærere og pædagoger fra almeninstitutioner også fik rigtig meget ud af det. Så jeg vil anbefale modulet til alle – både almenområdet og specialområdet. Efteruddannelse i specialpædagogik giver viden, sprog og spotteevne i forhold til, hvad man skal reagere på. Det giver nye handlemuligheder.”
Bliv inspireret af Susannes diplomforløb
Susanne fik mulighed for at tage en hel pædagogisk diplomuddannelse og startede med det obligatoriske modul, Pædagogisk viden og forskning. Hun valgte efterfølgende at tage valgmodulet Socialkognitive udviklingsforstyrrelser og er nu i gang med valgmodulet Neuropædagogik og neuropsykologi. Dermed er hun snart halvvejs i sin diplomuddannelse.
For at gennemføre en hel pædagogisk diplomuddannelse mangler hun et valgmodul, det obligatoriske modul Undersøgelse af pædagogisk praksis samt et afgangsprojekt.
En diplomuddannelse er opbygget af moduler. Det gør det muligt at tage et eller flere diplommoduler som enkeltstående forløb, hvis du ikke ønsker en hel diplomuddannelse.