Rusmiddelbehandling som felt omfatter både medicinske, social- og sundhedsfaglige, terapeutiske, skadesreducerende og aktivitetsprægede tilgange og indsatser. Som rusmiddelbehandler skal du derfor kunne navigere i et bredt spekter af metoder og behandlingspositioner for at kunne imødekomme målgruppens kompleksitet og diversitet.
På dette forløb får du indsigt i de mest veldokumenterede behandlingsmetoder på rusmiddelområdet samt færdigheder til at anvende dem kvalificeret i din praksis. Du introduceres bl.a. til skadesreduktion, recovery-orienteret rehabilitering, kognitiv adfærdsterapi og den motiverende samtale som centrale elementer i rusmiddelbehandlingen.
Når du har taget modulet, vil du opleve, at du:
- Har øget kendskab til forskellige behandlingsforståelser ud fra en sundheds- og socialfaglig optik, herunder hvilket menneskesyn der knytter sig til de forskellige perspektiver og funktioner.
- Har viden om betydningen af egen rolle som rusmiddelbehandler
- Opnår flere handlemuligheder og kompetencer til at arbejde skadesreducerende og ud fra et recovery-orienteret perspektiv.
- Har kompetencer til at arbejde med kognitiv adfærdsterapi (KAT) og Den motiverende samtale (MI)
- Har overblik over øvrige relevante metoder som fx den traumebevidste tilgang samt den narrative behandling
- Kan vurdere og begrunde relevante behandlingsmetoder i både individuelle og gruppeforløb samt vurdere metodernes muligheder og begrænsninger i rusmiddelbehandlingen.
- Har styrkede muligheder for at kvalificere samarbejdet med borgeren i rusmiddelbehandling samt med andre fagprofessionelle
Gevinsten for din arbejdsplads
Når du er færdig med forløbet, vender du tilbage med styrkede kompetencer og værktøjer, der understøtter en mere helhedsorienteret og refleksiv metodisk praksis. Du kan tilpasse behandlingsmetoder til den enkelte borger, bidrage til en mere sammenhængende indsats og fremme både borgerens udvikling og den faglige kvalitet i det kollegiale samarbejde.