Bioanalytiker

Som bioanalytiker udfører og fortolker du de biomedicinske analyser og undersøgelser, der i sidste ende kan være med til at redde liv. Du kommer til at arbejde analytisk og selvstændigt og beskæftige dig med den nyeste teknologi på området.
Bioanalytikerstuderende fra VIA i laboratoriet

Type
Professionsbachelor
Varighed
3,5 år
Studieby
Aarhus
Studiestart
September og februar
Praktik
50 uger

Adgangskrav og optagelse

For at blive optaget på bioanalytikeruddannelsen, skal du opfylde bestemte adgangskrav. Du kan søge ind på uddannelsen enten igennem kvote 1 eller kvote 2. Der er studiestart i september og februar.

  • Der er flere muligheder for at blive optaget på bioanalytikeruddannelsen, idet du kan søge ind i både kvote 1 og kvote 2.

    I kvote 1 vurderes din ansøgning alene på baggrund af din gymnasiale eksamen. I kvote 2 er der flere muligheder for at kvalificere sig - fx med en erhvervsuddannelse. 

    Adgangskrav kvote 1

    Adgangskrav kvote 2

    Ansøgningsfrister

    Du søger ind på uddannelsen til bioanalytiker på optagelse.dk, som åbner for ansøgninger 1. februar.

    Ansøgningsfrist for at søge i kvote 2 er 15. marts kl. 12.00, og ansøgningsfrist for at søge i kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.

    Kontakt vores studievejledere og hør nærmere 

    Godt at vide

    Vær opmærksom på, at der er uniformspligt på laboratorierne, når du arbejder som bioanalytiker.

    Læs om krav til påklædning her (pdf)

    Eksem og allergier

    Det kan være problematisk at arbejde som bioanalytiker, hvis du lider af visse former for eksem og allergi.

    Læs om eksem og allergier, der kan have betydning for dit jobvalg her (pdf).

  • Når du vil søge ind på VIA Bioanalytikeruddannelsen på Optagelse.dk, skal du bruge KOT-numre til at finde den uddannelse, du ønsker at søge ind på.

    For at søge ind på bioanalytikeruddannelsen skal du vælge:
    Professionsbachelor, bioanalytiker, Aarhus N
    KOT-nummer: 40670

    Kvotefordeling

    Vi optager 65 procent studerende fra kvote 1 og 35 procent fra kvote 2.

    OBS! Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere.

    Studiestart

    Uddannelsen til bioanalytiker har studiestart i februar og september

    Merit

    Hvis du er uddannet laborant og har haft bioanalytikerrelevant arbejde, eller har bestået relevante fag på andre uddannelser, skal du søge merit. 

    Læs om merit på bioanalytikeruddannelsen

    Opholdstilladelse – ansøgere uden dansk statsborgerskab

    Er du ikke EU/EØS – borger skal du dokumentere din opholdsstatus, da dette er afgørende for, om du opfylder kriterierne for at være berettiget til en gratis uddannelse i Danmark.

    Følgende skal uploades som dokumentation for din opholdstilladelse:

    • For- og bagside af opholdskortet
    • Brev med afgørelse fra de danske myndigheder (med henvisning til hvilken paragraf, din opholdstilladelse er givet efter)
    • Ansøgning om forlængelse af opholdstilladelse, hvis din opholdstilladelse udløber inden studiestart 

    Betaling for uddannelsen

     

  • Opfylder du ikke adgangskravene for den uddannelse, du ønsker at søge ind på, kan du se, hvilke muligheder du har her.

  • Sådan søger du ind

    Du skal udfylde og underskrive din ansøgning samt uploade dokumentation på  optagelse.dk. Du skal søge under "videregående uddannelse" på siden og derefter vælge den uddannelse, du vil søge ind på. 

    Har du brug for hjælp?

    Du kan finde vejledninger til selve ansøgningen på optagelse.dk. Har du spørgsmål til din ansøgning, du ikke kan finde svar på, er du velkommen til at kontakte vores optagelsesteam på studieservice.info@via.dk

    Følg din ansøgning

    Du kan følge behandlingen af din ansøgning på VIAs optagelsesportal, som er nemStudie.dk. Når du har søgt ind på en uddannelse gennem optagelse.dk, vil du efter lidt tid modtage en mail, til den mail-adresse, du har angivet på optagelse.dk ,hvor du bliver bedt om at oprette en bruger på nemStudie. 

    Du kan også finde svar på de mest stillede spørgsmål i FAQ'en til nemStudie her.

    Vær opmærksom på, at du får vigtige informationer vedrørende din ansøgning gennem nemStudie, og det er derfor vigtigt, at du opretter en bruger og logger ind på portalen med jævne mellemrum i hele ansøgningsperioden.

    Svar på din ansøgning

    Du får svar på din ansøgning den 28. juli via nemStudie.dk.

    Det er også her, du skal bekræfte, om du vil have den tilbudte studieplads. Husk at acceptere studiepladsen inden for den angivne tidsfrist – ellers mister du den.

  • Klage – kun ved retlige spørgsmål

    Du kan klage til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, når klagen vedrører retlige spørgsmål vedrørende din afgørelse. Fristen for at indgive en klage er 2 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt.

    Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at afgørelsen strider imod gældende ret f.eks. forvaltningsloven, lov om ligestilling af kvinder og mænd og de almindelige forvaltningsretlige principper. Du kan ikke klage over faglige vurderinger og konkrete skøn.

    Hvis du fortsat mener, at afgørelsen strider imod gældende ret, skal du sende din klage til VIA University College, studieservice.optag@via.dk, senest 2 uger efter den dato, hvor du modtog afgørelsen. I det tilfælde hvor sagen ikke genoptages, sender VIA den samlede sag videre til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

    Klagevejledning  — Uddannelses- og Forskningsministeriet

    Regler for ansøgning og optagelse

    Inden du søger ind på VIAs uddannelser, anbefaler vi, at du orienterer dig i reglerne for ansøgning og optagelse.
    Fejl i ansøgningen kan betyde, at du ikke kan blive optaget på uddannelsen.

    Læs om de generelle regler for ansøgning og optagelse

  • Optagelsesvejleder for bioanalytikeruddannelsen

    Anita Winnie Petersen
    T: +45 87 55 10 36
    E: studieservice.info@via.dk

    Studievejledning

    Anne Ellekrog
    +45 87 55 25 04
    ae@via.dk

    Annette Mortensen
    +45 87 55 25 13
    amor@via.dk

    Spørgsmål om merit

    Karen Koed
    +45 87 55 25 22
    kako@via.dk

    Mette Thilker
    +45 87 55 25 29
    meth@via.dk

Mød studerende og færdiguddannede

At studere til bioanalytiker

Bioanalytikeruddannelsen er en professionsbachelor, hvor der er en tæt sammenhæng mellem teori og praktik. Allerede under uddannelsen får du stor indsigt i, hvordan den medicinske laboratorieverden ser ud. Du lærer at analysere prøver, diagnosticere sygdomme og arbejde med avanceret teknologi, hvilket gør dig klar til at gøre en forskel i sundhedsvæsenet.

  • Uddannelsen varer 3,5 år, hvor du løbende kombinerer teori og praksis.

    Fagområder på bioanalytikeruddannelsen

    • Naturvidenskab
    • Sundhedsvidenskab
    • Samfundsvidenskab
    • Humanvidenskab

    Natur- og sundhedsvidenskab giver dig viden om menneskets anatomi samt om biokemiske og fysiologiske processer.

    Samfundsvidenskab rummer fag, hvor du beskæftiger dig med bioanalytikerens placering i sundhedssystemet, herunder ansvarsområder. Her lærer du at kommunikere fagligt med både kolleger i sundhedsvæsenet og med borgere, patienter og pårørende.

    Humanvidenskab er et mindre fagområde, hvor du lærer at analysere, forstå og respektere forskellige værdier, adfærd og reaktioner. Humanvidenskab sætter også fokus på den etiske side af analyseteknologisk praksis.

    Bioanalyse

    En stor del af undervisningen på bioanalytikeruddannelsen er bioanalyse, som giver dig kompetencer til at lave analyser baseret på biomedicinsk viden.

    I biomedicin lærer du om sammenhænge mellem sygdomme, og hvilken betydning analysearbejdets resultater har for forebyggelse, diagnosticering og behandling.

    Læs om de enkelte semestre

    Valgfag og praktik

    På 3. semester er der en valgfagsperiode på seks uger, hvor du har mulighed for at fordybe sig i udvalgte temaer og samtidig få indflydelse på din egen faglige profil. Forløbet kan enten ligge på den afdeling, hvor du er i praktik eller på en anden afdeling. Du har også mulighed for at vælge et selvtilrettelagt forløb udenfor hospitalet.

    På 6. semester har du mulighed for at tage et selvvalgt praktikophold i udlandet på seks uger. Du har også mulighed for at selv at vælge et tre ugers praktisk forløb i Danmark i slutningen af semesteret.

    Samlet set udgør praktik cirka en tredjedel af uddannelsen, og der er praktikperioder af forskellig varighed på fire ud af de syv semestre. 

    Talentforløb

    I løbet af uddannelsen kan du søge om deltagelse i særlige talentforløb indenfor fx forskning, organisation eller innovation. Talentforløbene er frivillige og tilrettelagt, så du skal bruge tid uden for dit sædvanlige studieforløb. Det vil sige, at du skal finde tid til at deltage ved siden af de obligatoriske studieaktiviteter – eventuelt også ferier. Til gengæld kan talentforløbene styrke dig i dit videre karriereforløb. 

    Læs mere om talentforløbene (pdf)

    Se et eksempel på forskningsartikel, som er skrevet af bioanalytikerstuderende, der har deltaget i talentforløb (pdf) 

  • Teori

    Den teoretiske del af undervisningen foregår på Campus Aarhus N. På en gennemsnitlig uge har du 15-25 lektioner, der er en blanding af holdundervisning, laboratorieøvelser og projektarbejde. Dertil kommer din egen forberedelsestid og eventuelt gruppearbejde.

    Uddannelsen til bioanalytiker er et fuldtidsstudie, der kræver en gennemsnitlig arbejdsindsats af dig på cirka 40 timer om ugen. 

    Skemaet i de teoretiske perioder på uddannelsen varierer fra uge til uge. Se eksempel på ugeskema (pdf)

    Praktik

    Praktik er en vigtig del af bioanalytikeruddannelsen, og praktikperioderne udgør tilsammen cirka en tredjedel af uddannelsen. Vi sørger for, at du kommer ud på godkendte praktikpladser på forskellige hospitaler og får tilknyttet en praktikvejleder.

    Du kommer til at arbejde med forskellige områder af bioanalytikerfaget i dine praktikker. På nogle afdelinger vil du fx lære at analysere blodprøver, og på andre vil du komme til at arbejde med analyse af mikroorganismer eller vævssnit.

  • Når du begynder på bioanalytikeruddannelsen, bliver du taget godt imod af tutorer, der kan hjælpe dig med at falde til i dit nye liv som studerende. De vil blandt andet arrangere forskellige aktiviteter, så I kan lære hinanden godt at kende på holdet. 

    Derudover er der forskellige udvalg på tværs af uddannelser, som arrangerer en lang række sociale aktiviteter på Campus Aarhus N. Fx fester med livemusik, fredagsbar og eventdage med fokus på sundhed og motion.

    Kort efter studiestart kommer du også med i en studiegruppe, som underviseren sammensætter af 5-7 studerende. I studiegrupperne støtter I hinanden både fagligt og socialt, og vi lægger vægt på, at alle forpligter sig til at bidrage med en aktiv indsats. 

    På VIA Bioanalytikeruddannelsen optager vi i alt 129 nye studerende om året. Halvdelen starter til september og den anden halvdel til februar. 

    Vi er Danmarks næststørste bioanalytikeruddannelse og glade for vores stærke faglige miljø blandt både studerende og undervisere.

    Campus Aarhus N

    På Campus Aarhus N får du et studieliv på en moderne campus med 2.750 danske og internationale studerende og i alt fem sundhedsfaglige uddannelser. 

    Læs mere om Campus Aarhus N 

  • Du kan søge om SU på su.dk

    Find kontaktoplysninger på VIAs SU-kontor

    Desuden kan du søge om SPS (Specialpædagogisk Støtte), hvis du har funktionsnedsættelse.

    Få mere at vide om SPS på VIA

Praktik og internationale muligheder

Praktik er en vigtig del af bioanalytikeruddannelsen, og praktikperioderne udgør tilsammen cirka en tredjedel af uddannelsen. Vi garanterer for, at du får praktikpladser og bliver tilknyttet en vejleder. Du har også mulighed for at komme på praktik- eller studieophold i udlandet under dit studie.

  • Praktik udgør cirka en tredjedel af bioanalytikeruddannelsen og foregår på hospitalsafdelinger i Region Midtjylland. Der er praktikperioder på flere semestre, og vi har praktikpladser til alle.

    Hvor kan du komme i praktik?

    Det afgøres fra semester til semester, hvor du kommer i praktik. Du har mulighed for at ønske, hvilken afdeling, du gerne vil på, men desværre kan ikke alle få deres ønsker opfyldt.

    Har du små børn under den skolesøgende alder, tilstræber vi at finde en praktikplads på et af de uddannelseslaboratorier, som ligger i det område, hvor du bor. 

    Hospitalslaboratorierne ligger i følgende byer:

    • Aarhus
    • Randers
    • Gødstrup (v. Herning)
    • Horsens
    • Silkeborg 
    • Viborg 

    Bor du i Vestjylland, garanterer vi, at du kan komme i praktik på Regionshospital Gødstrup, så du ikke behøver at pendle langt under din praktik. Vi stiller denne garanti, fordi der specielt i Vestjylland er mangel på uddannede bioanalytikere.

    Se fordelingen af praktikperioder (klinisk undervisning) på uddannelsen (pdf)

    Praktik i udlandet

    I starten af 6.semester har du mulighed for at komme på et seks ugers praktikophold på et hospital/klinik i udlandet. Nogle af de mest populære destinationer er Tanzania, Kenya og Grønland.

     

  • På hospitalerne indgår du i det daglige arbejde på afdelingen under vejledning af en bioanalytiker. Og du følger arbejdsugen og mødetiderne på den afdeling, du bliver en del af.

    Du kommer til at prøve meget forskelligt i dine praktikperioder. Fx lærer du på nogle afdelinger at analysere blodprøver og andre steder at arbejde med mikroorganismer eller vævssnit.

    Se eksempel på skema for praktikperiode på en mikrobiologisk afdeling (pdf)

    Du skal bære uniform

    Der gælder særlige regler for beklædning, når du arbejder som bioanalytiker.

    • Du skal bære uniform med korte ærmer i laboratorierne på hospitalerne.

    • Smykker, ure, egne tørklæder og løsthængende hår er ikke tilladt.

    Læs mere om reglerne for beklædning (pdf)

  • Garanti for praktikplads

    På bioanalytikeruddannelsen er du sikret en praktikplads. Vi sørger for, at du kommer ud på godkendte praktikpladser på forskellige hospitaler og får tilknyttet en praktikvejleder.

  • Internationale kompetencer 

    I dit fremtidige virke som bioanalytiker vil du komme i kontakt med mange forskellige mennesker, der i en eller anden grad er anderledes end dig. Det skal du være i stand til at håndtere på en empatisk og professionel måde.

    Derfor er mødet og arbejdet sammen med mennesker fra andre kulturer ikke bare sjovt og udfordrende, men også kompetencegivende. Du bliver udfordret i dine vaner, får øvet dine kommunikationsevner og får nye vinkler på din profession.  

    Dine muligheder 

    I løbet af dit bioanalytikerstudie på VIA har du mulighed for at opnå interkulturelle kompetencer gennem et praktik- eller studieophold i udlandet.

    I starten af 6. semester er der mulighed for et seks ugers praktikophold på et hospital/klinik i udlandet. Nogle af de mest populære destinationer har i denne sammenhæng været Tanzania, Kenya og Grønland.

    Du kan også tage på et selvarrangeret studieophold i udlandet – typisk af en varighed på 3-6 måneder.

    For både studieophold og praktikophold i udlandet gælder det, at opholdet arrangeres individuelt i samarbejde med den internationale koordinator, men ud fra dit initiativ og forarbejde.

    Her kan du se nogle eksempler på hvordan VIA studerende har opnået interkulturelle kompetencer. 

Job og karriere

Som bioanalytiker har du mange spændende job- og karrieremuligheder. Du kan arbejde på hospitaler, i forskningslaboratorier, eller i private virksomheder. Der er også gode muligheder for videreuddannelse og specialisering inden for forskellige områder af medicinsk laboratoriearbejde.

  • De fleste bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier, hvor de blandt andet analyserer blod- og vævsprøver fra patienter.

    Men du kan også blive ansat i lægepraksis, inden for medicinalindustri og bioteknologi eller som salgskonsulent for firmaer, der fremstiller laboratorieudstyr.

    Bioanalytikere kan desuden have forskellige specialistfunktioner, fx kvalitetskonsulent, diagnostisk samarbejdspartner og genetisk rådgiver. 

    Du kan deltage i forskning og forebyggende arbejde

    Bioanalytikere medvirker i de landsdækkende screeninger for livmoderhalskræft og er med til at sikre tidlig diagnostik og behandling.

    Andre arbejder i medicinalindustrien eller i forskningslaboratorier, hvor de er med til at udvikle ny viden, som kan munde ud i en ny behandling eller et nyt medicinsk præparat.

    Læs mere om de mange jobmuligheder som bioanalytiker på Danske Bioanalytikeres hjemmeside 

    Hvad tjener en bioanalytiker? 

    Det er varierende, hvad du kan tjene som bioanalytiker. Lønnen på sygehusene er afhængig af geografisk placering og eventuelt kvalifikationstillæg. I levnedsmiddel- og medicinalindustrien er lønnen generelt højere.

  • Du kan videreuddanne dig ved at tage en kandidatuddannelse på universitetet, fx Klinisk Videnskab og Teknologi.   

    Du kan også tage en kandidatuddannelse i sundhedsvidenskab (cand. scient. san.) og efterfølgende deltage i forskning.

    Hvis du efter et par års ansættelse som bioanalytiker efteruddanner dig, er der mulighed for at blive fx ledende bioanalytiker, udviklings- og projektbioanalytiker eller bioanalytikerunderviser.

    Inden for medicinalindustrien kan du blive produktspecialist med mere.

    Læs mere om mulighederne for efter- og videreuddannelse på Danske Bioanalytikeres hjemmeside 

Kontakt

Kontakt VIAs studie- og optagelsesvejledning og få besvaret dine spørgsmål om uddannelsen, ansøgning mv.

  • Optagelsesvejleder for bioanalytikeruddannelsen

    Anita Winnie Petersen
    T: +45 87 55 10 36
    E: studieservice.info@via.dk 

  • Studievejledning

    Anne Ellekrog
    +45 87 55 25 04
    ae@via.dk

    Annette Mortensen
    +45 87 55 25 13
    amor@via.dk

    Spørgsmål om merit

    Karen Koed
    +45 87 55 25 22
    kako@via.dk

    Mette Thilker
    +45 87 55 25 29
    meth@via.dk

  • Uddannelsen 

    VIA Bioanalytikeruddannelsen
    Campus Aarhus N
    Hedeager 2
    DK-8200 Aarhus N

    +45 87 55 25 00  
    bioanalytiker@via.dk

    Telefonerne er åbne alle hverdage fra kl. 8-15

    Find os på Google Maps

  • De fleste bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier, hvor de blandt andet analyserer blod- og vævsprøver fra patienter.

    Men du kan også blive ansat i lægepraksis, inden for medicinalindustri og bioteknologi eller som salgskonsulent for firmaer, der fremstiller laboratorieudstyr.

    Bioanalytikere kan desuden have forskellige specialistfunktioner, fx kvalitetskonsulent, diagnostisk samarbejdspartner og genetisk rådgiver.

    Se video med Michelle og Julia, der arbejder som bioanalytikere på Patologisk Institut

     

  • Det tager 3,5 år at blive bioanalytiker. Det er en professionsbacheloruddannelse, der kombinerer teori og praktik.

    Teoriundervisningen foregår på VIAs Campus Aarhus N. Det er en blanding af holdundervisning, laboratorieøvelser og projektarbejde. 

     

  • En bioanalytiker analyserer blod- og vævsprøver fra patienter, og de fleste bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier. 

    Bioanalytikeruddannelsen er en sundhedsfaglig professionsbacheloruddannelse. 

  • Du kan læse til bioanalytiker på VIA. Det tager 3,5 år. Det er en professionsbacheloruddannelse, der kombinerer teori og praktik.

    Læs mere om, hvad der kendetegner en professionsbachelor

  • Bioanalytiker er en professionsbacheloruddannelse, der tager 3,5 år. Laborant er en erhvervsakademiuddannelse, der tager 2,5 år.

    Mange laboranter arbejder inden for fødevareindustrien, mens de fleste bioanalytikere arbejder på hospitalslaboratorier.