Kompetenceudvikling og videreuddannelse for sygeplejersker

Som sygeplejerske har du rigtig mange muligheder for nye karrieveje gennem efteruddannelse – både hvis du gerne vil specialisere dig yderligere inden for et sundhedsfagligt område, eller du overvejer et sporskifte. Her på siden får du overblik over dine muligheder for videreuddannelse og kompetenceudvikling i VIA.

Se dine muligheder for efteruddannelser

  • Som sygeplejerske med speciale i diabetes er du en nøgleperson for personer med diabetes. Det er en kompleks opgave - både i forhold til det tværfaglige arbejde omkring borgere med diabetes samt ny medicin og nyere teknologi som også hele tiden øger kompleksiteten i indsatserne. På samme tid får flere og flere borgere hvert år konstateret diabetes, og de lever også længere med sygdommen.

    Kompetencer indenfor diabetes er derfor efterspurgte, og det er afgørende, at diabetessygeplejesker har nyeste viden, kender til den allernyeste teknologi, og har kendskab til den mest optimale behandling.  

    Hvis du vil have mere viden indenfor diabetes, kan du tage diplommodulet Koordinering af komplekse forløb med diabetes, hvor du kommer til at arbejde med borgerens samlede sygdomssituation samt organisering og koordinering af disse komplekse forløb.

    Du kan også tage et helt Uddannelsesforløb for diabetessygeplejersker og få en meget solid specialistviden om forebyggelse, behandling og vejledning af borgere med diabetes. 

  • Vil du hjælpe mennesker med demens med at indgå i en gruppe, få kognitiv simulation og et rart fællesskab med andre i et struktureret forløb? Det kan du opnå med certificeringskurset Kognitiv stimulationsterapi (CST), hvor du får færdigheder i og kendskab til den evidensbaserede metode CST.

    Når du har taget kurset, vil du bl.a. have:

    • Kendskab til CST metoden samt teorien bag
    • Afsæt til at udfordre personer med demens hjernemæssigt
    • Afsæt til at stimulere deltagernes kognition, kommunikative – og sociale kompetencer
    • Viden til som gruppeleder at guide personer med demens igennem CST forløbets 14 sessioner

    Efteruddannelsesforløb inden for demens 

    Hvis du vil hele vejen rundt om demensindsatsen med specialistviden, kan du tage Diplomforløbet i demens, som er sammensat af tre diplommoduler med særligt fokus på demens. 

    På forløbet får du nyeste viden og forskning inden for demens, som du både kan bruge til at styrke dit konkrete arbejde med personer med demens og i udviklingsfunktioner. Du kan også blive ressourceperson og kvalificere dig til jobs som demenskonsulent og demenskoordinator. 

    Diplomforløbet er sammensat af modulerne:

    Find hele Demensforløbet.

    Du kan også tage modulerne som enkeltstående forløb.

  • Sidder du som forebyggende hjemmebesøgsmedarbejder og savner viden, metoder eller nye vinkler på dine forebyggende indsatser med ældre borgere? Eller måske vil du gerne kvalificere dig til et job indenfor området? Så er diplommodulet Forebyggende hjemmebesøg et godt valg for dig.

    Med efteruddannelse i forebyggende hjemmebesøg bliver du bl.a. præsenteret for nyeste forskning og viden på området, så dit opsporingsarbejde og identifikation af risikogrupper styrkes. Du får bl.a. nye kommunikative værktøjer til dine samtaler med ældre borgere og pårørende, og du får praksisnære metoder, du kan tage med hjem og bruge direkte i dine forebyggende hjemmebesøg.

  • Synes du også, det er komplekst at arbejde med rehabilitering efter erhvervet hjerneskade? Arbejdet med hjerneskader og rehabilitering kræver meget faglighed. Med efteruddannelse kan du sikre dig en solid viden og baggrund for dit arbejde med neurorehabilitering. 

    Du kan fx tage modulet Rehabilitering efter erhvervet hjerneskade, som giver dig nyeste viden om hjernen og viden til: 

    • At målrette rehabiliteringen med udgangspunkt i viden om hjernens sygdomme og skadens placering
    • Arbejde neuropædagogisk
    • At medtænke patienters/borgers følgetilstande og dobbeltdiagnoser
    • At arbejde med patienter/borgere med agiteret adfærd
    • At medtænke de pårørendes adfærd
  • Ønsker du at efteruddanne sig indenfor inkontinens og hjælpe børn, voksne eller ældre med urologiske problemstillinger? Det at have vandladningsproblemer kan være enormt tabubelagt, og derfor kan der også gå mange år, før mennesker med vandladningsproblemer søger hjælp. Det til trods for at de fleste ofte har gode muligheder for at løse eller nedbringe problemet, og her er sygeplejersker med kompetencer indenfor inkontinens helt centrale.

    Hvis du vil specialisere dig inden for urologiske problemstillinger, kan du tage diplommodulet Inkontinens, som giver dig kompetencer til at udrede og analysere inkontinens samt efterfølgende at vejlede og rådgive borgere med inkontinensproblematikker. 

  • Vil du være med til at uddanne dygtige sygeplejersker og skabe vellykkede kliniske forløb? Modulerne indenfor klinisk vejledning er for dig, der er uddannet sygeplejerske og som enten drømmer om at blive klinisk vejleder eller som måske allerede er klinisk vejleder for studerende, kursister, nyansatte eller medarbejdere i nye funktioner i din organisation. 

    Som klinisk vejleder står du får at planlægge, gennemføre og evaluerer vejledning og tilrettelægge læreprocesser. Det er på mange måder en kompleks opgave. Derfor tilbyder vi flere moduler, der kan hjælpe og kvalificere dig til både arbejdet med vejledning, læring og didaktik samt at finde og udvikle din rolle som vejleder. 

    Du kan tage modulerne enkeltvist, eller du kan tage dem som et sammensat forløb, og flere af dem kan også være for dig, der står som tovholder eller udviklingsansvarlig. 

    Mentorskab

    Er du ansvarlig for introduktion og oplæring af nye medarbejdere på din arbejdsplads? Eller overvejer du at sætte mere fokus på trivsel for nye medarbejdere - også med henblik på fastholdelse af nødvendig arbejdskraft? Så er modulet Mentorskaber og mentorordninger i professioner noget for dig.

    På modulet får du redskaber til, hvordan du gennem mentorskab og mentoring kan understøtte nye medarbejdere i at få fodfæste i professionen, fagligt og relationelt. Du får også udvidet din forståelse for din mentorrolle i relationen og i organisationen, og du får kendskab til de etiske dilemmaer, der kan opstå i et mentorskab. Modulet kan med fordel tages efter modulet Klinisk vejleder i sundhedsfaglige professioner.  

  • Er du leder og vil gerne udvikle din rolle som leder? Eller overvejer du at tage springet og blive leder på det sundhedsfaglige område? Vi har noget for dig, hvad enten du er garvet leder eller helt ny leder. 

    Leder med erfaring

    Hvis du har flere års erfaring, kan du overveje en Diplomuddannelse i ledelse, hvor du inspireres til nye måder at løse din ledelsesopgave på, og du bliver udfordret i din måde at tænke og agere i ledelse på. 

    Du er selv med til at forme din uddannelse og påvirke hvilke emner og temaer, du fordyber dig i. Undervejs møder du både offentligt og privatansatte ledere, hvilket mange studerende fremhæver som en styrke. Du vil med stor sandsynlighed også møde andre sygeplejersker, da flere sygeplejersker tager netop denne diplomuddannelse i ledelse. 

    Den nye leder

    Har du en lederspire gemt i dig? Eller er du allerede trådt ind på ledergangen som ny leder? Så er vores forløb målrettet nye ledere et godt valg for dig. Det særlige ved forløbet er, at du udvikler din lederrolle sammen med andre nye ledere, som også står i den udfordrende overgang, som det ofte er at være ny på ledergangen - eller som måske står med nogle af de samme problemstillinger, som du har oplevet eller kommer ud for som ny leder.

  • Arbejder du med uhelbredelig syge og døende? Og ønsker du at styrke dine kompetencer til at varetage symptomlindring knyttet til komplekse tilstande i palliative forløb? Eller vil du vide mere om mestring af de eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner, som får særlig betydning ved alvorlig sygdom og livets afslutning.

    Hvis du vil have nyeste viden og udvikle dit arbejde indenfor det palliative felt, kan du tage diplommodulet Palliativ praksis - komplekse tilstande og symptomlindring eller diplommodulet Eksistentielle, åndelige og psykosociale dimensioner i palliativ praksis, som hhv. styrker dit arbejde indenfor smertelindring og komplekse tilstande, eller giver dig viden og færdigheder i arbejdet og samtalen mennesker med livstruende sygdom og deres pårørende ift. psykosociale, eksistentielle og åndelige dimensioner.

  • Møder du personer med psykiatriske problemstillinger i dit arbejde? Det kan være i behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien eller andre steder i det sundhedsfaglige arbejde på forsorgshjem, på demens-og hjerneskadeområdet, i rusmiddelbehandlingen osv. 

    Større viden om psykiatri og de meget komplekse situationer, der følger, vil styrke dine indsatser i hverdagen. Måske savner du nødvendig viden i din hverdag med komplekse situationer i samarbejde med mennesker med psykiske vanskeligheder og lidelser? Eller en dybere forståelse eller nye metoder til at sætte dine kompetencer og færdigheder i spil og blive styrket i relationelt at kunne koordinere tiltag i samarbejdet med borgeren?

    Diplomuddannelsen i psykiatri forankrer dine psykiatriske indsatser fagligt i samarbejdet med borgeren. Her får du nyeste viden, principper og metoder til din praksis og hverdag med komplekse problemstillinger. 

    Diplomuddannelsen er sammensat af flere diplommoduler. Du kan også vælge at tage ét af diplommodulerne, hvis der er noget specifikt, du gerne vil fordybe dig i. Det kan fx være et af de populære moduler:

  • Socialsygepleje er en helt særlig disciplin, som kræver specialiseret viden om de socialt udsatte borgeres komplekse sociale og sundhedsmæssige problematikker. Vil du gerne opnå specialiseret viden på dette felt og fremme et godt behandlingsforløb for disse borgere? Og vil du have større viden om og forståelse og redskaber ift. de udfordringer, de udsatte borgere møder i sundhedsvæsenet, så du bedre kan bygge bro?

    På diplommodulet Problemstillinger og teoretiske perspektiver i relation til socialsygepleje får du netop viden og kompetencer at arbejde med gruppen af socialt udsatte og at skabe gode forløb for disse mennesker, uanset om de bor i eget hjem, bliver indlagt, eller kommer i rusmiddelcentre, i socialpsykiatrien, i kommunale tilbud eller på herberger. 

  • Som sygeplejerske kan du møde personer med behov for rehabilitering stort set alle steder. I takt med at flere patienter overlever alvorlig sygdom, og antallet af kronisk syge stiger, bliver behovet for rehabilitering kun større. Ligeledes er rehabilitering den centrale tilgang inden for ældreområdet.

    Men at arbejde med rehabilitering kan være udfordrende og kalde på nye kompetencer. Som sygeplejerske er der heldigvis mange muligheder for at dygtiggøre dig, så du sammen med borgeren kan fremme et meningsfuldt liv med aktivitet, deltagelse og mestring. 

    Læs mere om rehabilitering og dine muligheder her

    Arbejder du med udsatte personer?

    Hvis du arbejder med udsatte personer, har vi under Den sociale diplomuddannelse skabt modulet ”Psykosocial rehabilitering”, hvor vi har fokus på de psykiske og sociale aspekter i rehabiliteringen. Modulet giver dig en stærk teoretisk og praktisk værktøjskasse, så du bedst muligt kan understøtte borgeren gennem en recovery-orienteret rehabilitering. 

  • Det kan være en stor læringsmæssig fordel at kompetenceudvikle flere medarbejdere – fx et team eller en afdeling. Ligesom det kan være en fordel at kompetenceudvikle hos jer på arbejdspladsen, hvor læring hermed sker i samarbejdet mellem de kolleger, som skal anvende de nye færdigheder. Når efteruddannelse foregår på arbejdspladsen, påbegyndes implementering af fx nye arbejdsgange, nye teorier, mv. også ofte helt naturligt undervejs. 

    Vi kan skræddersy et forløb, som matcher jeres behov eller udfordring. Vi kan fx udvikle forløb inden for:

    • Dit hjem - Min arbejdsplads
    • Dobbeltdiagnoser
    • Forandringsledelse i en sundhedsfaglig kontekst
    • Konfliktforebyggelse- og håndtering
    • Koordinering af komplekse forløb
    • Nyt syn på borgere med psykiske vanskeligheder
    • Sammenhængende indsatser i det nære sundhedsvæsen

    Læs mere om rekvirerede forløb på sundhedsområdet.

sygeplejersker

Vidste du at...

Fra 2024 har du som sygeplejerske mulighed for at søge tilskud til efteruddannelse via Omstillingsfonden? Det betyder, at du vil kunne få op til 10.000 kr. i tilskud, når du tilmelder dig et akademi- eller diplommodul.

Har du spørgsmål?

Katerina Jakobsen, Studie- og karrierevejleder, VIA University College
  • Katerina Jakobsen

  • Studie- og karrierevejleder
  • T: +45 87 55 10 44